Kitekintő

Akár 53 új trolibuszt is szállíthat Plzeňből Plzeňbe a Škoda Electric

Összesen 53 darab új, önjáró trolibusz szállítására vonatkozó, 37,4 millió euró értékű keretszerződést írt alá Plzeň közlekedési vállalatával, a Plzeňské městské dopravní podniky a.s. (PMDP) társasággal a Škoda Electric, amely egyedüli indulóként vett részt az erre vonatkozó tenderen. A megállapodás kilenc szóló és négy csuklós trolibusz lehívását garantálja. A járművek nem kerülnek messzire születési helyüktől, hiszen a Škoda Group legfőbb trolibusz-gyártó bázisa is ebben a városban található.

A karosszériakérdést a csehek ezúttal nem házon (pontosabban cégcsoporton) belülről oldják meg, a kocsiszekrényt ugyanis mind a 12 méteres szóló, mind pedig a 18 méter hosszú csuklós kocsik esetében a már jól bevált recept szerint a Solaris szállítja. A fővállalkozó mindazonáltal a cseh cégóriás, így a járművek rendre Škoda 26 Tr, illetve Škoda 27 Tr típusjelzéssel futnak majd. Az alapmennyiséget tekintve viszonylag kis darabszámú megrendelés teljesítését nem kapkodják el, a kilenc darabos szóló széria tagjai a tervek szerint 2023 és 2025 között kerülnek leendő üzemeltetőjükhöz, a négy darab csuklós trolibusz átadását pedig csak 2025-re ígérik. Hosszú távon ennél nagyobb üzletet jelent a további 24 darab szóló és 16 darab csuklós trolibuszra vonatkozó opciós mennyiség, amit 2030-ig hívhat le a PMDP.

Az új trolik a felsővezetékes szakaszokon kívül korlátozott önjárásra is képesek lesznek a beépített vontatási akkumulátoroknak köszönhetően. Ezek kapacitásáról nem közölt részleteket a gyártó, de a Plzeňské trolejbusy szakportál értesülései szerint a szólók 16, a csuklósok pedig 13 kilométer megtételére lesznek képesek akkumulátoros üzemmódban. A járművek felszereltségében megtalálható lesz a modern utastájékoztató- és jegykezelő rendszer, a légkondicionáló, valamint a beltéri biztonsági kamerarendszer is. A gyári sajtóanyag külön kiemeli, hogy a trolibuszok második utasajtaja lengő-toló mechanizmusú lesz, ami nagyobb szabad nyílást biztosít az utascseréhez, ezáltal megkönnyíti a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók közlekedését is.

A trolihálózatot több, mint 80 éve működtető PMDP évtizedek óta a helyben összeszerelt Škoda elektronikás trolibuszok hűséges vásárlója, legutóbb szűk két éve írtunk a mostanihoz nagyon hasonló járművek beszerzéséről a plzeňi szolgáltató kapcsán.

Címlapkép: Škoda Electric