Kitekintő

A Škoda nyerte Ústí nad Labem 33 darabos trolitenderét

Két sikertelen próbálkozás után harmadjára végre eredményesen zárult az északnyugat-csehországi Ústí nad Labem alapmennyiségként mindössze egyetlen, opcióban viszont további 32 darab csuklós trolibusz beszerzésére kiírt közbeszerzése, melyet nem túl nagy meglepetésre a Škoda Electric nyert meg 27 Tr jelű modelljével. Amint azt korábban megírtuk, az első felvonás eredményhirdetését a SOR Libchavy torpedózta meg, a második pályázat eredményét pedig a cseh gazdasági versenyvédelmi hivatal semmisítette meg a SOR Libchavy és a Cegelec panaszának helyt adva, akik szerint a tender követelményei gyanúsan a Škoda Electric termékére lettek szabva, amelyből már 19 közlekedik a Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) társaság kötelékében.

A pályázati kiírás tehát keretszerződésre vonatkozott, amely papíron mindössze egyetlen jármű lehívását biztosította, de a közlekedési vállalat a szerződéskötésnél természetesen élt a teljes flotta megvásárlásának lehetőségével. A legutóbbi eljárásban az előző kettővel szemben alapvető feltétel volt, hogy a járművek két, központi elhelyezésű villanymotorral hajtott tengellyel rendelkezzenek, amivel egyébként a tender közzétételének pillanatában egyik egyeztetésre felkért piaci szereplő – a Cegelec, a Solaris, a SOR Libchavy, a Škoda Electric és a Tram for envi – sem rendelkezett. Az ajánlattevő részéről megszabott követelmény azért volt lényeges elem a kiírásban, mert a szerződés csak egy kocsi megvásárlását garantálta, ezért a piacra esetleg újonnan belépő szereplőnek nem érte volna meg csak ezért a lehetőségért komolyabb fejlesztésbe invesztálnia – pláne az előzmények ismeretében.

A nettó 20 350 000 cseh korona, átszámítva több mint 354 millió forint darabonkénti vételárú trolibuszok négyajtós kialakítással, 115 fős utaskapacitással érkeznek, és a beépített akkumulátoros kisegítő hajtásnak köszönhetően a felsővezetékes szakaszt elhagyva korlátozott önjárási képességgel is rendelkeznek majd. A két beépített vontatómotor összteljesítménye 250 kW. A Škoda szerint a járművek két hajtott tengelyes kialakításának különösen a téli időszakban veszik majd hasznát Ústí nad Labem dombos területein. A kétmotoros elrendezés egyébként nem ismeretlen a városban, a korábbi Škoda 15 Tr és 22 Tr csuklós trolibuszok is hasonló konstrukcióval rendelkeznek.

A legújabb Škoda 27 Tr trolik felszereltsége az automata klímaberendezés, az USB-töltőpontok és a valós idejű utastájékoztató rendszer mellett többek között teljes egészében LED-es világítást, sötétített oldalablakokat, teljes utasteret megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, forgalomfigyelő- és tolatókamerát is magába foglal. Emellett a kocsikat ellátják gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel, gyalogosfelismerésre is képes balesetmegelőző fékasszisztenssel, holttérfigyelő rendszerrel, valamint elektromosan fűthető szélvédővel is.

Fotók: Škoda Electric

Címkék