Kitekintő

Megkezdődtek Ústí nad Labem első új Škoda 27 Tr trolibuszának próbafutásai

Már közúti tesztköreit rója Plzeň utcáin az első új Škoda 27 Tr csuklós trolibusz abból az opciókkal együtt összesen 33 darabos szériából, amelyet a csehországi Ústí nad Labem városába szállít fővállalkozóként a Škoda Group elektromos hajtásrendszerekért felelős divíziója. A Solaris Urbino 18 karosszériáját hasznosító járműről, amely rendeltetési helyén a 638-as pályaszámot kapja, maga a cseh gyártó osztott meg friss képeket közösségi oldalán.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a hosszas jogi hercehurcát és többszöri visszavonást követően végül harmadik nekifutásra sikeresen zárult Ústí nad Labem-i trolibeszerzés a várakozásoknak megfelelően a Škoda Electric győzelmét hozta. A tender érdekessége, hogy mindössze egyetlen jármű megvásárlását garantálja, a fennmaradó 32 kocsi hivatalosan opciós mennyiségként szerepel a megállapodásban, bár aligha kérdéses, hogy a megrendelő később a további példányokat is lehívja – annál is inkább, mivel a Škoda 27 Tr nem ismeretlen típus az északnyugat-csehországi városban, jelenleg is 19 darab közlekedik belőle a Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) közlekedési társaság színeiben (ezek egy része a harmadik generációs Solaris Urbino/Trollino család karosszériájával rendelkezik).

5 db

A jelenleg gyári próbafutását teljesítő, tetszetős fehér-piros fényezésű, 2-2-2-2 ajtókiosztású legújabb csuklós trolibusz fedélzetén 40 ülőhely található. A felszereltség része az automata klímaberendezés, az utasok mobil eszközei számára kialakított USB-töltőaljzatok, a korszerű utastájékoztató rendszer, a sötétített oldalüvegezés, valamint a forgalomfigyelő- és tolatókamerával kiegészített külső-belső kamerarendszer is, a járművezető munkavégzését pedig egyebek mellett elektromosan fűthető szélvédő, gyalogosérzékelésre is képes fékasszisztens, holttérfigyelő és abroncsnyomás-ellenőrző rendszer segíti. A tenderkiírás legalább 12 kilométeres önjárási képességet is megkövetelt, így a darabonként nettó 20 350 000 cseh koronába (mai árfolyamon átszámítva közel 307 millió forintba) kerülő trolibuszok minden bizonnyal rendelkeznek ezzel a funkcióval.

5 db

Az Ústí nad Labem részére szállítandó 27 Tr kivitel érdekessége, hogy a típus történetében először két hajtott tengellyel rendelkezik a város domborzati viszonyaihoz igazodva. A B- és C-tengelyeknél egy-egy 160 kW csúcsteljesítményű, központi elhelyezésű Škoda aszinkron villamos vontatómotor kerül beépítésre. A DPMÚL korábban Škoda 15 Tr(M) és 22 Tr csuklós trolibuszokat is szerzett be hasonló konstrukcióval. A tervek szerint előbbiek – amelyekből még mindig 17 darab van állományban – a mostani flottafrissítéssel végleg elbúcsúznak Ústí nad Labem útjaitól, akár az átmeneti tűzoltásként Brnóból használtan beszerzett Irisbus karosszériás Škoda 25 Tr trolibuszokkal együtt, amelyek alkatrészellátása a helyi beszámolók szerint kimondottan nehézkes.

Fotók: Škoda Group

Címkék