Kitekintő

Elköszönt az utolsó Škoda 25 Tr is Brno városától, Ústí nad Labem felkészül

Február 6-án lezárult egy korszak a csehországi Brnóban: kivonták a forgalomból az utolsó Škoda 25 Tr csuklós trolibuszt is. A több szempontból is problémásnak bizonyult típus helyére kerülő vadonatúj járműveket ezúttal is az európai trolibusz-szegmens piacvezetői közé számító cseh cégóriás, a Škoda Electric szállította, immár Solaris karosszériával.

Amint azt már tavaly megírtuk, a brnói Dopravní podnik města Brna, a.s. (DPMB) közlekedési társaság meglehetősen kedvező áron jutott a frissen üzembe helyezett, 40 darabos Škoda 27 Tr flottájához, aminek következményeképp a tegnapi nap folyamán végleg nyugdíjazta a kőkorszaki Škoda 15 Tr, a kevésbé koros 22 Tr, valamint az Irisbus Citelis karosszériáját hasznosító 25 Tr típusú csuklós trolibuszait. A 22 Tr flottából egy kocsit megtartott a vállalat nosztalgiacélokra – a 3601-es pályaszámú trolibusznak a restaurálása már javában folyik. A kilenc darabos 25 Tr állományból viszont – amelynek selejtezése tavaly decemberben kezdődött meg – egyetlen darabot sem őriz meg a DPMB, cserébe 2022. február 6-án méltó búcsúban részesült típus utolsó képviselője, a 2008-ban forgalomba állított, összesen mintegy 596 000 kilométert futott, 3613-as pályaszámú kocsi: napközben bejárta az összes trolivonalat Brnóban, ezzel búcsúzva a várostól, illetve a helyi járműfanatikusoknak is érdekes, emlékezetes pillanatokat szerezve.

Csehország második legjelentősebb városában viszonylag hamar véget ér tehát az Irisbus Citelis kasztnira épített trolibuszok pályafutása, ugyanis a legidősebb példányok is “csak” közel 15 évig voltak utasforgalomban, ami trolibuszok esetében elmarad a megszokott élettartamtól. Ugyanakkor érthető is a lépés, hiszen az évek során a vártnál sokkal több probléma akadt a járművekkel. Ezt mi sem bizonyította jobban a folytonos alkatrészhiánynál, a többszörös nagyjavításra szorult hajtótengelyeknél, valamint a korrodált vázszerkezeteknél, így amióta a gyári garancia lejárt, a brnói közlekedési vállalatnak eléggé meggyűlt a baja a flotta fenntartásával – nem csoda hát, hogy a járműtelepen sem örvendett nagy népszerűségnek a típus.

Mindazonáltal a most leállított Škoda 25 Tr-eket nem a bontóba küldi a brnói közlekedési vállalat, ugyanis szinte azonnal vevőre is találtak a trolibuszok, amelyek az ország északnyugati részén fekvő Ústí nad Labem városában kezdenek új életet. A kilenc darab újszerű, alacsonypadlós trolibusz összesen 9 millió cseh koronáért, azaz átszámítva 131 millió forintért cserélt gazdát. Hat közülük már meg is érkezett a Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMUL) közlekedési vállalat flottájába, a “honosítással” pedig valószínűleg nem sokat fognak foglalkozni, hiszen szinte teljesen megegyezik a két város flottaszíne, ráadásul az új szerzeményekkel nem is terveznek nagyon hosszú időre – sőt, egy részük várhatóan alkatrészbányaként funkcionál majd.

Csehországban Ústí nad Labem az utolsó olyan város, ahol még napi szinten több, mint 20 darab Škoda 15 Tr típusú csuklós trolibusz közlekedik, amelyeket még a kilencvenes években gyártottak. Ebből kifolyólag Brnoból a viszonylag fiatal járműveket amolyan “tűzoltásként” vásárolta meg a DPMUL, amivel az idejétmúlt, jelenleg is üzemben lévő 15 Tr flottájának egy részét szeretné nyugdíjazni a társaság. A frissen beszerzett típus már nem számít újdonságnak a közlekedési vállalatnál, hiszen jelenleg is hat darab Škoda 25 Tr képezi a mindennapok részét az Elba-parti városban. Ústí nad Labem egyébként az eredeti tervek szerint nem kényszerült volna rá a Brnóból kitessékelt 25 Tr flotta felvásárlására, hiszen tavaly 33 darab csuklós trolibuszra írtak ki tendert, melyet nagy valószínűséggel a Škoda-Solaris páros nyert volna, de a pályázat dokumentációs hibái miatt végül törölték azt a nyár végén. Azóta a DPMUL nem is hirdetett meg újabb tendert trolibuszokra, így kénytelenek lesznek a következő éveket a 2007 és 2009 között gyártott ex-brnói járművekkel átvészelni.

Címkék