Kitekintő

SOR TNS 12 trolibuszokat vásárol Eperjes

Négy darab teljes hosszban alacsonypadlós önjáró szóló trolibusz vásárlásáról kötött megállapodást a cseh SOR Libchavy és az Eperjes közösségi közlekedéséért felelős Dopravný podnik Mesta Prešov (DPMP) közlekedési társaság. A járművek beszerzésére meghirdetett közbeszerzési eljárás eredetileg összesen 10 darab, ezen belül 4 szóló és 6 csuklós kivitelű akkumulátoros trolibusz beszerzésére vonatkozott, de csak a szóló járművekre kiírt szakasz zárult eredményesen. A településre érkező négy darab SOR TNS 12 trolibusz összértéke nettó 1,845 millió euró, azaz átszámítva nettó 753 millió forint, amit 95%-ban az európai uniós forrásokat hasznosító szlovák Integrált Regionális Operatív Programból finanszíroznak.

Az egykori Sáros vármegye székhelyén már 60 éve közlekednek trolibuszok; az elsők 1962. május 13-án álltak szolgálatba, azóta pedig fokozatosan a városi közösségi közlekedés gerincévé váltak. Jelenleg Eperjes egy 46 darabos – 2 darab Škoda 14 Tr, 5-5 darab Irisbus Citelis karosszériás Škoda 24Tr és 25 Tr, valamint 9 darab SOR NB karosszériás Škoda 30Tr és 25 darab Škoda 31 Tr trolibuszból álló – flottával rendelkezik, amelyet a városvezetés közösségi közlekedés fejlesztését célzó stratégiai terve szerint tovább kívánnak fejleszteni, főként akkumulátoros, önjárásra is képes trolibuszokkal.

A trolik elektronikáját – amint azt már az utóbbi időben megszokhattuk – ezúttal sem a Škoda Electric, hanem a prágai gyártóbázissal is rendelkező francia Cegelec szállítja, amellyel a SOR a Škoda függetlenedése miatt a jövőben vélhetően még szorosabbra fűzi majd kapcsolatát. A kocsikba már a Cegelec új fejlesztésű Alva hajtásrendszere kerül, amely a korábbi hagyományos IGBT tranzisztorok helyett nagyobb mértékben alkalmaz szilícium-karbid (SiC) technológián alapuló félvezető áramköri elemeket. Az új megoldás a gyártó szerint 25%-kal könnyebb ez előző generáció berendezéseinél,  miközben nagyobb megbízhatóságot, valamint magasabb hatásfokot is ígér; ez akár 96% is lehet, a korábbi 89%-kal szemben. A gyártó vállalása szerint az új trolik akkumulátoros önjáró üzemmódban legalább 12 kilométert lesznek képesek megtenni a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett, bármilyen üzemi és éghajlati körülmények között.

A járműveket 2023 végéig kell leszállítani, ezt követően helyi 11-es, 15-ös, 22-es és 36-es jelzésű viszonylatokra kerülnek majd.

Címkék