Kitekintő

SOR villanybuszokat vásárol Pozsony

Alaposan felpörögtek mostanában a buszbeszerzések északi szomszédunknál: a jelenleg is leszállítás alatt álló 90 darab dízelmotoros városi autóbusz után ezúttal 18 darab vadonatúj elektromos autóbuszt vásárol Pozsony. A helyi DPB (Dopravný podnik Bratislava, a.s.) közlekedési vállalat még július elején írt ki tendert két darab 8 méteres midi-, és tizenhat darab 12 méter hosszú szóló kocsi beszerzésére, mostanra viszont az is eldőlt, a félig-meddig belföldi gyártónak tekinthető cseh SOR Libchavy szállíthatja majd a szlovák főváros első tisztán elektromos autóbuszait.

A pozsonyi tömegközlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentését célzó projekt az Európai Unió Integrált Regionális Operatív Programjának vissza nem térítendő pénzügyi támogatásával valósul meg. A villanybuszok vásárlására fordított keretösszegből összesen 9,5 millió euró származik EU-s forrásból, a fennmaradó részt a szlovák állami költségvetésből egészítik ki. „Az elektromos buszok üzembe helyezése a következő lépés az egyre zöldebb Pozsony felé, ugyanakkor növeli a közösségi közlekedés kényelmét és vonzerejét is” – mondta el a beszerzés kapcsán Ivo Nesrovnal főpolgármester.

Északi szomszédunknál is megjelenik az új SOR ENS 12

Ahogy a bevezetőben említettük, az összesen 18 darab zéró emissziós autóbusz a SOR Ústí nad Orlicí-ban található gyárából érkezik majd. A feltörekvő cseh buszgyártó két darab tisztán elektromos hajtású EBN 8 midibuszt, valamint tizenhat darab új generációs ENS 12 szóló villanybuszt szállít a szlovák főváros részére. A kocsik a városi buszok esetében mostanában általánosan megszokott felszereltséget kapják, ennek megfelelően modern utastájékoztató rendszer, légkondicionáló, WiFi, beltéri kamerarendszer és utasszámláló berendezés szerepel az extralistán. Az elektromos midibuszok ára 488 ezer euró (átszámítva több, mint 152,2 millió forint), a szóló kocsiké 589 ezer euró (közel 184 millió forint) darabonként, ÁFA nélkül. A beszerzés teljes összértéke eléri a 10,4 millió eurót.

A SOR EBN 8 még a cseh gyártó korábbi, „kiskerekű” termékvonalához tartozik

A kereken 8 méter hosszú, alacsony belépésű EBN 8 midibuszok fedélzetén összesen 16 ülő- és 38 álló utasnak jut hely, a B-tengely mögötti teret teljes egészében az akkumulátorok foglalják el. Az egész napos üzemhez szükséges energiát egy 172 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag biztosítja, mellyel a buszok legalább 160 kilométert képesek megtenni egyetlen feltöltéssel, akár a légkondicionáló intenzív használata esetén is. Az akkupakk minimális élettartama 2000 feltöltés. A járművek hátuljába beépített hatpólusú aszinkron villamos vontatómotor legnagyobb teljesítménye 120 kW.

Szokatlan arányok jellemzik a SOR legkisebb elektromos autóbuszát

A SOR autóbuszainak új nemzedékét megtestesítő ENS 12-esek 33 ülőhellyel érkeznek a DPB-hez, teljes befogadóképességük 106 fő. A hosszabb buszokat 242 kWh összkapacitású akkupakkal szereli a SOR, ez a midibuszokéval megegyező hatótávot tesz lehetővé. A villamos vontatómotor esetükben 160 kW maximális teljesítmény leadására képes. A mostani a második megrendelés a típusra, korábban a csehországi Hradec Králové (Königgrätz) rendelt húsz darabot a SOR tavaly bemutatott újdonságából.

SOR ENS 12 bemutatóbusz a 2017-es kortrijki Busworld fesztiválon

A szerződés értelmében SOR a villanybuszok működtetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését is biztosítja, így éjszakai töltőállásokat alakítanak ki a járműtelepen, valamint a projekt részét képezi két elektromos gyorstöltési pont létesítése is a városban.

A két 8 méteres midibuszt, illetve a 12 méteres szóló kocsik első két példányát 2018 júniusáig kell leszállítania a cseh gyártónak, a fennmaradó 14 darab szóló autóbusz a következő fél év folyamán áll forgalomba. Az új elektromos midibuszok a tervek szerint a 27-es és a 151-es, hosszabb társaik pedig a 43-as, 52-es, 53-as, 65-ös, 66-os, 80-as és 94-es vonalakon közlekednek majd Pozsonyban.

Fotók: SOR Libchavy, praha.eu, Magyarbusz [Info]

Címkék