Kitekintő

Villany- és hidrogénbuszokat szerezne be Pozsony

Nem lehet azt mondani, hogy félne az újításoktól a Pozsony közlekedéséért felelős Dopravný podnik Bratislava (DPB) közlekedési társaság: a duplacsuklós trolibuszok után a vállalat augusztus 30-ai bejelentése szerint 40 darab akkumulátoros villanybusz és további 40 hidrogén üzemanyagcellás autóbusz is érkezhet a felvidéki fővárosba, amennyiben sikerül pénzügyi forrást biztosítani a beszerzésre az Európai Unió járművásárlásra szánt alapjaiból.

A pozsonyi szolgáltató mindkét hajtásmód esetében 11,5 és 12,2 méter közötti hosszúságú, legalább 75 utas szállítására alkalmas, háromajtós, teljes hosszban alacsonypadlós szóló busztípusok megajánlását várja el. A járművek előírt műszaki élettartama minimum 10 év. Szintén általános követelmény a korszerű audiovizuális utastájékoztatás, a modern jegykezelő rendszer, a fedélzeti kamerarendszer, valamint a légkondicionáló megléte (igaz, viszonylag alacsony, az akkumulátoros villanybuszok esetében 18, az üzemanyagcellásoknál pedig 20 kW minimális hűtőteljesítménnyel). Mindkét eljárásban a legalacsonyabb vételárat kínáló pályázónak ítélik oda az első helyet.

A pozsonyi duplacsuklós trolitendert frissen megnyerő Solaris véletlenül épp gyárt akkumulátoros és üzemanyagcellás villanybuszt is… (Fotó: Solaris)

Az akkumulátoros villanybuszokat legalább 160 kW teljesítményű villamos vontatómotorral kell felszerelni, továbbá egyaránt alkalmasnak kell lenniük lassú- és gyorstöltésre is. Magát a töltési infrastruktúrát is a pályázónak kell szállítania – ezt a tervek szerint nagyrészt a pozsonyligetfalui járműtelepen építik ki, ahol legalább 36 lassú-, és négy gyorstöltő berendezés kap majd helyet, de további három töltőpontot a zabosi buszfordulóban is kialakítanak. A minimálisan elvárt akkukapacitás 240 kWh, ennek a gyakorlatban minimum 160 kilométeres hatótávot kell biztosítania egy feltöltéssel, illetve a buszoknak 75 perc működés utáni 15 perces rátöltésekkel képesnek kell lenniük naponta 350 kilométer megtételére. A beszerzés ezen szakaszára nettó 22 millió eurót szán a közlekedési társaság.

A hidrogénüzemű kocsikkal szemben minimum 180 kW teljesítményű villanymotor az elvárás, valamint legalább 350 kilométer teljesítése a tetőn elhelyezett hidrogéntartályaik egyszeri újratöltésével – utóbbi folyamat nem tarthat tovább 10 percnél. A hajtásrendszerben pufferként működő vontatási akkumulátornak legalább 30 kWh kapacitásúnak és regeneratív visszatöltésre alkalmasnak kell lennie. Az üzemanyagcella elvárt névleges teljesítménye 60 kW, minimális élettartama 28 000 üzemóra, a gyártónak pedig legalább öt év garanciát kell vállalnia rá – ekkor teljesítménye nem lehet kevesebb, mint a gyári érték 80%-a. A pályázóknak legalább öt darab, az elmúlt öt év során Európában értékesített 12 méter hosszú hidrogénbuszt kell felmutatniuk referenciaként, a töltőrendszer kiépítése viszont itt nem része a szállítási terjedelemnek. A beszerzés ezen szakaszának becsült összértéke nettó 28 millió euró.

A SOR pozíciója meginogni látszik Pozsony udvari buszszállítójaként (Fotó: DPB)

Az ajánlattételi határidő 2021. szeptember 30. a pályázat mindkét részén. Az akkumulátoros villanybuszokat a szerződés aláírástól számított 12, hidrogénüzemű társaikat pedig 15 hónapon belül kell leszállítania a nyertes ajánlattevőnek. Érdemes megjegyezni, hogy a keretszerződések elnyerése még nem jelenti automatikusan azt, hogy a buszok valóban meg is érkeznek Pozsonyba, a DPB ugyanis az eredmény alapján igényel majd csak finanszírozási támogatást az Európai Unió megfelelő strukturális alapjaiból. (Ezzel az előre pályáztatással a pénzügyi támogatás megszerzése esetén spórolni lehet a közbeszerzési eljárások hosszadalmas átfutási idején.) A közlekedési társaságnál egyébként dízel- és CNG-hajtású autóbuszok beszerzése is folyamatban van.

Mint megírtuk, a napokban döntés született a DPB duplacsuklós trolibusz-tenderén is, ahol a Solaris nem túl nagy meglepetésre elhalászta a jóval borsosabb vételárat kérő (és a városban kevésbé jó kapcsolatokkal rendelkező) Hess orra elől a történelmi megrendelést. A mostani közbeszerzésen szintén jó eséllyel indul a lengyel gyártó, amely egy újabb győzelem esetén komoly bázist építhet ki magnak Pozsonyban. A város első elektromos buszait egyébként a cseh SOR Libchavy szállította még 2018-ban, ám ők egyelőre nem gyártanak hidrogénüzemű típust.

A címlapkép illusztráció, forrás: Wikipédia/mirec240

Címkék