Kitekintő

Kiírták a pozsonyi trolitendert, jöhetnek a duplacsuklósok

Már a tavalyi év második felében lehetett hallani arról, hogy a Pozsony közösségi közlekedéséért felelős Dopravný podnik Bratislava (DPB) összesen 50 új önjáró trolibusz – köztük duplacsuklósok – vásárlását tervezi. Tegnap egy jókora lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a projekt, a társaság ugyanis közzétette járművek beszerzésére vonatkozó pályázati felhívást, amelyben szóló, csuklós és duplacsuklós trolik egyaránt szerepelnek. A beruházást európai uniós forrásból finanszírozzák a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Program keretében. 

A beszerzés három részből áll, az első közülük 11 darab szóló trolibusz beszerzésére vonatkozik. Ezek a járművek egy újonnan kijelölt, a jelenlegi 41-es és 203-as járatok összekötésével létrejövő, a pozsonyi várat és a főpályaudvart is érintő viszonylatra kerülnek, és legalább 70 fős befogadóképesség teljesítése az elvárás velük szemben. A pályázat ezen szakaszára nettó 7 205 000 eurót, átszámítva bő 2,6 milliárd forintot szán a pozsonyi közlekedési vállalat.

Hagyományos csuklós trolibuszból vásárolna a legtöbbet a társaság, ebben a kategóriában 23 új kocsi beszerzésére írtak ki pályázatot nettó 18 783 000 euró, átszámítva 6,8 milliárd forint értékben. A minimálisan 115 személyes utaskapacitású járművek a repülőtérre, illetve a főpályaudvart a nemzeti színházzal összekötő 210-es járaton fognak közlekedni, ahol dízel aggregáttal szerelt önjáró trolibuszokat váltanak ki. Szóló társaikhoz hasonlóan a most beszerzésre kerülő csuklósok is meghosszabbított vonalon állnak majd forgalomba, amely áthalad a helyiek körében UFO gúnynéven ismert „Szlovák Nemzeti Felkelés hídja” alatt, kihasználva a színház épületéig kiépített felsővezetékes szakaszt.

Az október folyamán Pozsonyban tesztelt, Škoda elektronikás Solaris csuklós trolibusz (Fotó: DPB)

A beszerzés legnagyobb attrakcióját természetesen a városban újdonságot jelentő duplacsuklós trolibuszok jelentik, amelyekből a korábban napvilágot látott terveknek megfelelően 16 darabot állítana forgalomba a DPB. A város egyik legforgalmasabb trolibuszvonalára, a szintén a főpályaudvarról induló 201-esre szánt járműveknek legalább 160 utas szállítására kell alkalmasnak lenniük. A duplacsuklós trolik becsült összértéke nettó 19 413 000 euró, azaz valamivel több, mint 7 milliárd forint.

Valamennyi trolibusznál alapkövetelmény az akkumulátoros önjárási képesség, mivel részben a felsővezetékkel ellátott zónán kívül kell közlekedniük. Az akkumulátorokat menet közben, a felsővezetékes szakaszokon töltik majd. Ezen kívül minden kocsi légkondicionált és teljes hosszban alacsonypadlós kivitelű lesz, bár ez manapság Európa nagyvárosaiban már magától értetődőnek számít.

A tender mindhárom részén igen jó esélyekkel indul a Solaris, valószínűleg nem kockáztat sokat az, aki a lengyel gyártó győzelmére fogad. Az elmúlt hónapokban a cég több áramszedős típusa is megfordult Pozsonyban próbaúton: október végén egy České Budějovice-ből kölcsönkapott 18 méteres normál csuklós trolibuszt (igaz, Škoda 27 Tr típusjelzéssel), novemberben pedig a duplacsuklós Trollino 24 MetroStyle trolibusz jól ismert bemutató példányát is tesztelte a közlekedési vállalat, mi több, helyi források szerint mindkét próbafutást sikeresnek értékelték. A városban a másik preferált márkának jelenleg a cseh SOR számít, amely viszont nem gyárt duplacsuklós trolibuszokat. Az ilyen járműveket kínáló további európai gyártók (Sileo, Van Hool, Hess) részvételének, pláne győzelmének valószínűsége minimálisnak tűnik.

Címlapkép: SME

Címkék