Kitekintő

Újabb Solaris-Škoda siker Pozsonyban

A napokban eredmény született a pozsonyi közösségi közlekedésért felelős Dopravný podnik Bratislava (DPB) társaság még tavasszal kiírt háromrészes, összesen 50 darab új, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező trolibusz vásárlását célzó pályázati felhívásának csuklós járművekre vonatkozó részajánlati szakaszában is. Amint azt korábban weboldalunkon már részleteztük, a közlekedési cég az eljárásban 11 szóló, 23 csuklós és 16 duplacsuklós trolibusz megajánlását várta az indulóktól. A DPB elsőként a duplacsuklós kocsikra kiírt szakaszban hirdetett eredményt szeptember első napjaiban, ami a most zárult, hagyományos csuklósok beszerzésére irányuló felhíváshoz hasonlóan a Solaris Bus & Coach és a cseh Škoda Electric konzorciumának győzelmét hozta.

A 23 darab csuklós trolibusz szállítására két érvényes ajánlat érkezett, a későbbi győztes lengyel-cseh társulás mellett a SOR Libchavy is indult az ugyancsak Škoda hajtásrendszerrel szerelt TNB 18/31 Tr típusával. A beruházás tervezett költségvetése nettó 18 783 000 euró, átszámítva 6,8 milliárd forint volt, amelynél mindkét pályázó lényegesen alacsonyabb árat ajánlott meg. A két érvényes ajánlattevő közül a Škoda Electric és a Solaris konzorciuma kínálta kedvezőbb áron, átszámítva nettó 4,1 milliárd forintért a 23 darabos csuklós-flottát, ez járművenként nettó 192 millió forintos vételárat jelent. A SOR 13,34 millió euró, azaz 4,7 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be. A cseh buszgyártó közel 15 millió forinttal kínálta drágábban a 18 méteres csuklósok darabját, és mivel az egyetlen odaítélési kritérium az eljárásban a vételár volt, a Škoda és lengyel partnere lett a befutó ezen a tenderen is.

A nyertes típus nem lesz ismeretlen a helyiek számára: tavaly októberben egy hétig a képen látható, České Budějovicéből kölcsönvett példányt tesztelte a DPB, igaz, akkor Škoda márkajelzéssel (Fotó: Jan Kubes)

 

A duplacsuklós trolibuszokra kiírt tenderhez hasonlóan ez az eljárás is aránytalanul hosszú ideig húzódott, ennek oka pedig ismerős lehet: az ajánlatkérő olyan ismét csak olyan bizarr technikai és minőségi részszempontokat állított fel, amelyek korlátozták a jelentkezők számát és egyértelműen a Solaris Trollino karosszériát részesítették előnyben. A DPB kritériumai ellen benyújtott észrevételek miatt, a Szlovák Monopóliumellenes Hivatal nyomására az ajánlatkérőnek törölnie kellett a pályázati dokumentációból a kifogásolt részszempontokat, így az eljárásban egyedüli értékelési szempontként végül csak az ajánlati ár határozta meg a nyertes kilétét.

A minimálisan 115 személyes utaskapacitású járművek a repülőtérre, illetve a főpályaudvart a nemzeti színházzal összekötő 210-es járaton fognak közlekedni, ahol dízel aggregáttal szerelt önjáró trolibuszokat váltanak ki. A most beszerzésre kerülő csuklós trolik meghosszabbított vonalon állnak majd forgalomba, amely áthalad a helyiek körében UFO gúnynéven ismert “Szlovák Nemzeti Felkelés hídja” alatt, kihasználva a színház épületéig kiépített felsővezetékes szakaszt. A beruházást ezúttal is európai uniós forrásból finanszírozzák a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Program keretében.

Fotók: DPB

Címkék