Kitekintő

Zöld utat kapott Pozsony 50 darabos trolibusz-beszerzése

Kereken félszáz darab akkumulátoros trolibusz beszerzéséhez nyert 43,6 millió euró értékű európai uniós támogatást a pozsonyi Dopravný podnik Bratislava (DPB)közlekedési társaság a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Program keretében, ezzel 23 darab csuklós, 16 duplacsuklós és 11 darab szóló trolibusz megvásárlása előtt nyílik meg a lehetőség Pozsonyban. A támogatási szerződést néhány napja kötötte meg a pozsonyi közlekedési cég és a szlovák közlekedési minisztérium.

A járművek beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárásokat a DPB már korábban eredményesen lefolytatta, a szállítási szerződések megkötését, illetve a trolibuszok lehívását a most elnyert támogatástól tették függővé. A pénzügyi finanszírozás mértéke 95%-os, a költségek fennmaradó 5%-át a DPB állja.

Pozsony hagyományos, illetve duplacsuklós, önjáró trolibuszait a Solaris és a Škoda Electric konzorciuma, a szóló kocsikat pedig a cseh SOR szállíthatja majd. A DPB a 24 méteres trolibuszok leszállításáról szóló megállapodást már tavaly ősszel megkötötte a Solarisszal, a kétrészes, valamint a szóló trolibuszokat pedig a napokban rendeli meg a közlekedési társaság a nyertes ajánlattevőktől.

Az 50 darabos beszerzés legnagyobb attrakcióját jelentő duplacsuklós, várhatóan 2023 közepén érkező, 24,7 méteres és 166 fő utaskapacitású Solaris Trollinók a szlovák főváros  a város egyik legforgalmasabb trolibuszvonalán, a főpályaudvarról induló 201-es viszonylaton állnak majd forgalomba. A 18 méteres Solaris Trollinók a repülőtérre, illetve a főpályaudvart a nemzeti színházzal összekötő 210-es járaton fognak közlekedni, ahol dízel aggregáttal szerelt önjáró trolibuszokat váltanak ki, a szóló kivitelű SOR trolikat pedig egy újonnan kijelölt, a jelenlegi 41-es és 203-as járatok összekötésével létrejövő, a pozsonyi várat és a főpályaudvart is érintő viszonylatra szánja a közlekedési cég.

Grafika: Škoda Transportation

Címkék