Kitekintő

Pozsony már le is hívta a 23 csuklós és 16 duplacsuklós Trollinót

Szerdán délelőtt adtunk hírt arról, hogy a pozsonyi közlekedési társaság, a Dopravný podnik Bratislava (DPB) 43,6 millió euró értékű európai uniós támogatást nyert összesen 50 darab új, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező trolibusz vásárlására. A járművek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokat a közlekedési cég már korábban lefolytatta, a 11 szóló, a 23 csuklós, valamint a 16 duplacsuklós trolibusz lehívása a támogatási szerződés aláírásától függött.

A flotta nagyobbik részét, a 23 csuklós és a 16 duplacsuklós önjáró trolibuszt a Solaris és a Škoda Electric konzorciuma szállítja majd, a 18 méteresek nettó 12,39 millió euró, a 24,7 méteresek pedig nettó 16,76 millió euróért érkeznek a közlekedési céghez. A járművek darabonkénti vételára a kétrészes kocsik esetében nettó 538 ezer euró, a duplacsuklósoké pedig nettó 1,04 millió euró. A csuklós trolibuszok beszerzésére vonatkozó szállítási szerződéseket még tavaly megkötötte a DPB a nyertes ajánlattevőkkel, azok hatályba lépésének feltétele a szerződések fedezetét nyújtó pályázati forrás odaítélésétől függött. A járművek átadására mindkét megrendelés esetében 20 hónap áll a cseh-lengyel társulás rendelkezésére, azaz a trolibuszoknak 2023 év végéig meg kell érkezniük a rendeltetési helyükre.

Mindkét kivitelt a Škoda Electric hajtásrendszerével szerelik, a hagyományos csuklósok mozgatásáról a Škoda 33ML 3550 K/4 típusú, 240 kW csúcsteljesítményű, négypólusú aszinkron villanymotorja gondoskodik, a duplacsuklósokba pedig két darab, egyenként 160 kW csúcsteljesítményű Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkron vontatómotor kerül majd, ezek a B- és C-tengelyeket hajtják meg, a 24 700 mm hosszú Trollino 24-esek A és D jelű (előbbi független felfüggesztésű, utóbbi merev hidas kialakítású) futóműve pedig kormányzott lesz.

A kocsik önjárási képességét egységesen egy 60 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk fogja biztosítani, a beépített kisegítő akkumulátorokra támaszkodva a gyártó közlése szerint trolibuszok 10 kilométert lesznek képesek megtenni önjáró üzemmódban a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett, bármilyen üzemi és éghajlati körülmények között.

A trolik felszereltsége a valós idejű utastájékoztató  rendszer és a lassan alapvető extráknak számító USB-töltőpontok és vezeték nélküli internet mellett többek között utasszámláló berendezést, teljes egészében LED-es világítás, sötétített oldalablakokat, teljes utasteret és az áramszedőket is megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, forgalomfigyelő- és tolatókamerát, valamint fotocellás ajtóműködtetést (le- és felszállást minden ajtó fölött egy fotocella érzékeli; amennyiben ez nem észlel mozgást, az ajtók önműködően bezárulnak) is magába foglal. A duplacsuklósokat emellett ellátják a járművek holttereit ellenőrző és a buszvezetőt az esetleges veszélyhelyzetekre fény- és hangjelzéssel is figyelmeztető Mobileye Shield+ okos kamerarendszerrel is. A beszerzés a járművek leszállítása mellett tartalmazza a trolibuszok akkumulátorait monitorozó, fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező energiamenedzsment szolgáltatást is.

Grafika: Solaris Bus & Coach

Címkék