Kitekintő

Solaris hidrogénbuszok állnak forgalomba Pozsonyban

Zöld utat kaptak a Solaris hidrogénbuszai Pozsonyban: első körben négy darab Solaris Urbino 12 Hydrogen megvásárlásához nyert európai uniós vissza nem térítendő támogatást a pozsonyi Dopravný podnik Bratislava (DPB) közlekedési társaság a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Program keretében. Az autóbuszok várhatóan jövő ősszel állhatnak forgalomba a szlovák fővárosban.

A járművek beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárást, amely összesen 40 darab hidrogénbusz opciós vásárlására nyújt lehetőséget, a DPB már korábban eredményesen lefolytatta, a szállítási szerződés megkötését, illetve a buszok lehívását a most elnyert támogatástól tették függővé. A társaság kezdésként legalább 20 kocsit tervezett megvásárolni a Solarisszal megkötött keretszerződés terhére, de a szlovák Beruházási Területfejlesztési és Informatizálási Minisztérium egyelőre csupán négy jármű vásárlására nyújtott finanszírozási támogatást, melynek mértéke 95%-os, a költségek fennmaradó 5%-át a DPB állja. A keretszerződés értéke a 40 egységre vonatkozóan 24,4 millió euró, az uniós támogatásból forgalomba álló négy hidrogénhajtású Urbino 2,45 millió értékben érkezik Pozsonyba.

A hidrogénbuszokon kívül a városba belátható időn belül 23 csuklós és 16 duplacsuklós Solaris Trollino, 11 szóló SOR TNS trolibusz és 80 darab szóló SOR dízelbusz is érkezik, emellett nemrégiben 40 darab Otokar Kent C csuklósbusszal is frissült a pozsonyi flotta, melyeket várhatóan újabb 30 példány követ majd.

A címlapkép illisztráció.

Címkék