Kitekintő

A Solaris győzelmével zárult a pozsonyi 40 darabos hidrogénbusz-tender

Miután nemrégiben 23 hagyományos és 16 darab duplacsuklós önjáró trolibusz szállítási jogát is elnyerte, most egy újabb sikert könyvelhet el a Solaris Bus & Coach Pozsonyban, ugyanis a lengyel buszgyártó lett a befutó a szlovák főváros 40 darabos hidrogénbusz-tenderén is.

A Pozsony közlekedéséért felelős Dopravný podnik Bratislava (DPB) közlekedési társaság még nyáron jelentette be, hogy 40 hidrogén üzemanyagcellás autóbusszal tervezi zöldíteni flottáját. A környezetbarát járművek beszerzésére indított pályázati eljárásban december 1-én hirdetett eredményt a pozsonyi közszolgáltató.

A DPB pályázati felhívására két érvényes ajánlat érkezett, a Solaris mellett a Toyota és a portugál CaetanoBus konzorciuma is indult a Toyota 60 kW teljesítményű üzemanyagcellájával szerelt CaetanoBus H2.City Gold LHD típussal. A 28 millió euró tervezett költségvetésű eljárásban a Solaris 24,4 millió euró, azaz átszámítva 8,85 milliárd forint értékű, a Toyota Central Europe és CaetanoBus társulás pedig ennél valamivel drágább, 26,2 millió eurós ajánlatot nyújtott be, s mivel az egyetlen odaítélési kritérium a pályázatban a vételár volt, így a városban elég jó kapcsolatokkal  rendelkező Solarist hirdették ki győztesnek.

A hidrogénüzemű Solaris Urbinókat a szerződéskötést követő 15 hónapon belül kell leszállítania a nyertes ajánlattevőnek. Fontos kiemelni, hogy a 40 darabos keretszerződés elnyerése még nem jelenti automatikusan azt, hogy a buszok valóban meg is érkeznek Pozsonyba, a DPB ugyanis a most megszületett eredmény alapján igényel finanszírozási támogatást az Európai Unió megfelelő strukturális alapjaiból. A flotta a támogatás mértékétől függően kerül lehívásra, a társaság első körben legalább 20 kocsit tervez megvásárolni a keretszerződés terhére.

Fotók: Solaris Bus & Coach

 

Címkék