Kitekintő

Megérkezett az első 10 darab SOR villanybusz Zilahra

Az már jó ideje nem kérdés, hogy a Partium és Erdély több lépéssel az anyaország előtt jár a részben, vagy teljesen elektromos hajtású autóbuszok beszerzése terén. A zéró emissziós buszokat üzemeltető települések sorába most feliratkozik Zilah is, a közel 60 ezer lakosú város közlekedési vállalata 20 darab SOR villanybusszal lép az elektromobilizáció útjára. Az elsőként átadott 10 kocsi az alacsony belépésű EBN 9,5 midibuszt képviseli, a kontingens másik fele pedig a frissebb fejlesztésű, teljes méretű NS 12 Electric szóló típusból kerül majd ki. A flotta első fele a napokban érkezett meg a szilágysági városba.

Az első zilahi SOR EBN 9,5-ös még a kiszállítás előtt a gyárban (Fotó: Zilah város önkormányzata)

A buszok szállításáról szóló megállapodást 2019. szeptember 30-án írták alá a város és a SOR helyi importőre (Anadolu Automobil Rom S.R.L.) által vezetett konzorcium képviselői, miután az ezt megelőző, tavaly áprilisban zárult tenderen a cseh buszgyártó volt az egyedüli ajánlattevő. Az adókkal együtt 67,86 millió román lej (átszámítva bő 4,9 milliárd forint) értékű projekt Európai Uniós támogatásból valósul meg, és a töltési infrastruktúra telepítése mellett magában foglalja a flottakövető rendszer, valamint az e-jegyrendszer kiépítését is 65 autóbusz számára. A járművek átadását és a kezelőszemélyzet kiképzését hátráltatta a koronavírus-járvány, a SOR cseh szakemberei ugyanis csak az első fertőzéshullám és a beutazási korlátozások elmúltával tudtak az erdélyi városba utazni.

Ugyanez a kocsi immár trélerre pakolva, indulásra készen Erdély felé (Fotó: Zilah város önkormányzata)

Egyelőre csak az EBN 9,5 jelű midibuszok érkeztek meg rendeltetési helyükre, a 12 méter hosszú NS 12 Electric villanybuszok jelen állás szerint szeptemberben csatlakoznak majd hozzájuk. A most átadott, 20 fix és 5 lehajtható utasüléssel szerelt járművek mozgatásáról 120 kW csúcsteljesítményű, hatpólusú aszinkronmotor gondoskodik, az elektromos energia tárolását 172 kWh összkapacitású lítium-ion akkumulátorpakk biztosítja. Ez egy 9790 mm hosszú midibusznál önmagában már nem számít eget rengetőnek, ezért lehetőség van a napközbeni rátöltésre is. A lemerült akkumulátorok töltése egyaránt történhet pantográfon keresztül vagy a rendszert jobban kímélő konnektoros lassú töltéssel. A buszokhoz összesen hat darab gyorstöltőt biztosít a tendergyőztes konzorcium, ezek közül kettőt a járműtelepen, négyet pedig a város különböző pontjain alakítanak ki. Ezen kívül a buszokat üzemeltető SC Transurbis SA társaság garázsában 20 darab plug-in töltőállást is telepítenek a teljes flotta éjszakai fogadására, valamint két új transzformátort is üzembe helyeznek.

A zilahi EBN 9,5-ösök az alapkivitelénél nagyobb állóhellyel rendelkeznek (Fotó: Zilah város önkormányzata)

A régiónkban stabil piaci szereplőnek számító SOR az elmúlt időszakban több, mint 100 elektromos autóbuszt értékesített a román piacon. A cseh gyártó termékei Erdélyben kimondottan jól fogynak: 2018 novemberében Tordára szállított 10 darab EBN 9,5-ös és szintén 10 darab EBN 11-es villanybuszt a cég (valamennyit plug-in rendszerű töltővel), Brassó részére pedig 32 darab pantográfos gyorstöltésre alkalmas NS 12 Electric szállítása van folyamatban. Ezt 2021 elején újabb 20 villanybusz (10 darab EBN 8-as midi és további 10 darab NS 12 Electric) átadása követi majd.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címlapkép: SOR Libchavy

Címkék