Kitekintő

Bulgáriai megrendeléseket teljesít a SOR

Befejezett, illetve folyamatban lévő bulgáriai buszátadásokról adott hírt a cseh SOR Libchavy, amely rövid időn belül a balkáni ország több városába is szállított, illetve szállít akkumulátoros elektromos- és trolibuszokat, hasonló felszereltséggel.

A cseh buszgyártó még augusztus folyamán öt darab háromajtós kivitelű SOR EBN 11 szóló villanybuszt adott át a nyugat-bulgáriai Pernik közlekedési vállalata számára. A mintegy 74 ezer fős egykori bányászvárosba szállított élénkpiros fényezésű példányok egyebek mellett  légkondicionálóval, fedélzeti kamerarendszerrel és Bustec gyártmányú elektronikus relációjelzőkkel rendelkeznek. A helyi járműtelepen a beszerzés részeként a lassú töltésre alkalmas öt darab plug-in töltőoszlop mellett egy további, kettős töltőállás is kiépítésre került a gyorstöltési lehetőség biztosításához. Utóbbi konnektoros eljárás helyett áramszedővel történik – ennek típusát a buszok műszaki paramétereihez hasonlóan a gyártó nem részletezte, de vélhetően felfelé nyíló, normál pantográfos megoldásról van szó.

Pernik városában öt darab SOR EBN 11 villanybusszal bővült a helyi flotta

Mindeközben az ország keleti felében található, közel 84 ezer lakosú Szliven városába egy sikeresen zárult közbeszerzés eredményeként összesen négy darab tisztán elektromos hajtású SOR EBN 9,5 midibusz érkezik a napokban. A helyi közlekedési szolgáltató, az EOOD Sliven (ЕООД Сливен) számára már nem ismeretlenek a cseh gyártó termékei: 2018-ban a BN 9,5 típusból 21, a BN 10,5 jelű hosszabb verzióból pedig további hat példányt vásárolt a cég, valamennyit Euro 6-os besorolású dízelmotorral. A most érkező villanybuszok a SOR elmondása szerint 150-200 kilométer megtételére képesek 172 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátoraik egyszeri feltöltésével, amihez négy lassú-, és további két gyorstöltésre alkalmas plug-in töltőoszlopot is telepítenek. A zéró emissziós járművek felszereltsége és égszínkék-fehér színterve hasonló a korábban leszállított dízelmotoros példányokéhoz, egyebek mellett légkondicionálóval, valamint a megrendelő specifikációjában meghatározott fedélzeti kamerarendszerrel és utastájékoztató rendszerrel kerülnek leendő üzemeltetőjükhöz.

Szlivenbe augusztus második felében érkezett meg az első SOR EBN 9,5 elektromos midibusz…

Az akkumulátoros villanybuszok mellett hat darab SOR TNS 12 szóló trolibusz (címlapképünkön) leszállítása is folyamatban van Szliven részére, ugyanezen – részben egy bolgár környezetvédelmi operatív programból finanszírozott – projekt keretében. Az első példány egy nappal az első EBN 9,5-ös után, augusztus 24-én érkezett meg rendeltetési helyére, a fennamardó öt kocsit az elektromos midibuszokhoz hasonlóan szeptember 15-ig kell leszállítania a cseh gyártónak. Mivel a tenderkiírásban nem volt elvárás az önjárási képesség, ezek trolibuszok saját erejükből kizárólag a felsővezetékkel ellátott útszakaszokon képesek haladni. A 12 méter hosszú járművek felszereltsége kisebb társaikéhoz hasonlóan légkondicionálót, biztonsági kamerákat és ugyancsak a Bustec által szállított utastájékoztató rendszert foglal magába, a járművezető pedig Continental műszerfal mögött foglal helyet. A hatdarabos széria tagjainak fényezése kapcsán a SOR sajtóanyaga külön megemlíti a narancssárga szín hangsúlyos megjelenését.

…és az első SOR TNS 12 szóló trolibusz (Fotó: Szliven város önkormányzata)

A SOR bulgáriai offenzívájának következő városa az ország északi peremén, a Duna partján fekvő Rusze lesz, ahová ugyanezen állami program keretében 15 darab, részben európai uniós forrásból finanszírozott TNS 12 szóló trolibuszt szállít a cseh gyártó, a tervek szerint 2023 végéig. A ruszei közlekedési társaság 2021-ben az EBN 9,5 típusból is vásárolt.

A Ruszébe szállítandó 15 darabos troliszériáról egyelőre csak látványtervet közölt a cseh gyártó

Fotók: SOR Libchavy

Címkék