Kitekintő

Megérkezett Prágába a cseh főváros első SOR TNS 18 csuklós trolibusza

A napokban futott be a francia Cegelec prágai telephelyére a Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) közlekedési társaság 15 darabos SOR TNS 18 önjáró troliflottájának első példánya. Az új trolibuszt azonban még korántsem veheti birtokba a prágai szolgáltató, hiszen csak most kerül sor a jármű elektromos hajtásrendszer komponenseinek beépítésére, és az ezt követő gyári tesztfutások is hátravannak még.

A Palmovka és Miškovice közötti újonnan kiépített, 58-as jelzésű troliviszonylatra szánt 15 darab, 18,75 méter hosszú akkumulátoros trolibuszt a SOR-nak 2023. április 16-ig kellett volna leszállítania a prágai üzemeltető részére, ám ezt a vállalást a trolibuszok hajtásrendszerét szállító Cegelec alkatrész-ellátási nehézségei miatt nem tudta teljesíteni – olyannyira nem, hogy még a tavaly decemberre ígért prototípus sem érkezett meg a DPP-hez, ennek végszerelése most kezdődik meg a Cegelec prágai telephelyén.

A késést a Cegelec korábban a félvezetőkhöz való hozzáférés globális problémáival indokolta, ami miatt a három éven át fejlesztett hajtásrendszerén módosításokat kellett eszközölnie. Ennek következményeként a SOR csak jelentős késéssel tudja teljesíteni a már meglévő, Cegelec elektronikával szerelt trolibuszokra vonatkozó megbízásait – a prágai szállítás mellett csúszik Zlín, Jihlava, Eperjes és Szeged trolibuszainak átadása is. A késedelemmel kapcsolatban a megrendelő DPP a teljesítési határidő lejárta után közölte, hogy be fogja tartani a szállítási megállapodásban foglaltakat és érvényesíteni fogja kötbérigényét, vagyis az átszámítva nettó 3,2 milliárd forintos vételár 5%-át fogja felszámolni kötbér jogcímén.

A járművekbe a Cegelec új fejlesztésű, alacsonyabb energiafelhasználású Alva hajtásrendszere kerül, amely a korábbi hagyományos IGBT tranzisztorok helyett nagyobb mértékben alkalmaz szilícium-karbid (SiC) technológián alapuló félvezető áramköri elemeket, hatásfoka pedig akár 96% is lehet, a korábbi elektronikák 89%-ával szemben.

A 29 000 kg megengedett legnagyobb össztömegű trolik mozgatásáról egy 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik, amely a C-tengelyt hajtja, az önjáró képességet pedig egy 106 kWh kapacitású vontatási akkumulátorcsomag biztosítja majd. Ezzel a gyártó szerint a járművek akkumulátoros üzemmódban legalább 12 kilométert lesznek képesek megtenni a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett, bármilyen üzemi és éghajlati körülmények között.

A 134 fős utaskapacitású, ezen belül 39 utasüléssel rendelkező trolik felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett többek között utasszámláló berendezést, a teljes utasteret és az áramszedőket is megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, valamint forgalomfigyelő- és tolatókamerát is magába foglal. Két kocsit a felsővezeték jégtelenítésére alkalmas automata permetező berendezéssel is ellátnak. A beszerzés a trolibuszok leszállítása mellett opcionálisan tartalmazza a járművek 15 éves tervezett élettartama alatt történő egyszeri akkumulátorcserét (darabonként átszámítva 21 millió forintért), továbbá négy töltőberendezést, hét darab hardver- és szoftverkészletet, valamint a trolibuszok akkumulátorait monitorozó, fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező energiamenedzsment szolgáltatást is.

A SOR NS 18 csuklós autóbusz karosszériájával egyébként mostanáig mindössze egyetlen trolibusz készült – a leendő prágai kocsikkal ellentétben Škoda elektronikával szerelt, Škoda 33 Tr kereskedelmi néven futó prototípussal a nyugat-csehországi Teplice városában lehet utazni.

Címkék