Kitekintő

A török Bozankaya győzelmével zárult Prága 70 darabos trolitendere

A 160 darabos budapesti trolitenderen is indulni szándékozó török Bozankaya nyerte Prága még 2022 októberében kiírt, 70 darab akkumulátoros önjáró képességgel szerelt trolibusz beszerzésére vonatkozó pályázatát. A nyertes pályázót ugyan a DPP már 2023 tavaszán kiválasztotta a Bozankaya személyében, ám az eredmény ellen a másik induló, a Škoda Group többször is kifogással élt, és 2023 őszén a cseh gazdasági versenyvédelmi hivatalhoz is fordult a közlekedési cég döntése okán. A szervezet végül a múlt hónapban utasította el a SOR TNS karosszériájával induló Škoda Group kifogásait, jogerős határozatában pedig megerősítette a tender eredményét, így a DPP a török gyártóval köthet 5 évre szóló keretmegállapodást összesen 70 darab szóló trolibusz szállításáról.

Az új járművek az 58-as és az 59-es vonalakkal megkezdett trolihálózat-fejlesztés keretében állnának forgalomba a szükséges infrastruktúra kiépítését követően a jelenleg még 131-es, 137-es, 176-os, 191-es és 201-es jelzés alatt futó autóbusz-vonalakon. Prága emellett további nyolc buszvonalat tervez felsővezetékes infrastruktúrával ellátni, majd önjáró trolibuszokkal kiszolgálni. Az ezen viszonylatok villamosítására irányuló projektek jelenleg az előkészítés különböző szakaszaiban tartanak. Ha sikerül megvalósítani az összes folyamatban lévő projektet, az évtized végére Prága 100 kilométeres trolibuszhálózattal büszkélkedhet majd.

A prágai trolifejlesztés részeként eddig 20 darab duplacsuklós Solaris-Škoda Trollino 24 …

A 70 darabos trolitenderen a Bozankaya a DPP korábban beszerzett SOR TNS 18 trolibuszainak beszállítójával, a prágai székhellyel is rendelkező francia Cegelec-kel indult, ami azért is érdekes, mert az említett 15 darab SOR karosszériás csuklós troli átadása éppen a Cegelec alkatrészellátási problémái miatt késett hónapokat. Erre a Škoda Group a cseh gazdasági versenyvédelmi hivatalhoz benyújtott előterjesztésében – melyet végül elutasítottak – külön felhívta a figyelmet, emellett pedig többek között kifogásolta a Bozankaya által vállalt, szerintük irreálisan rövid szállítási határidőket és az alacsony megajánlott vételárat, valamint hogy a török beszállító nem rendelkezik olyan prototípussal, amelyet Csehországban is homologizáltak volna.

… és 15 darab SOR TNS 18 állt forgalomba

A Bozankaya és a Cegelec, bár pontos szerződéses árat még nem lehet tudni, várhatóan közel 1,2 milliárd cseh korona, átszámítva 17,5 milliárd forint értékben szállíthatja le a 70 trolibuszt az elkövetkezendő öt évben. A megrendelő, mivel keretmegállapodásról van szó, szabadon dönthet majd a lehívandó mennyiségekről. A járművek a török-német Bozankaya/Sileo hét éve megjelent, a kezdetektől fogva elektromos hajtás köré tervezett, a Karsan által is megvásárolt S-sorozatú villanybuszainak karosszériájával és a Cegelec In-Motion-Charging elektronikájával érkeznek. A trolibuszokat időjárási viszonyoktól függetlenül, teljes terhelés mellett legalább 15 kilométeres autonómiát biztosító akkupakkal kell felszerelni, melyre a gyártónak legalább 84 hónapos, vagy 420 ezer kilométeres garanciát kell biztosítania. A beszerzés a trolibuszok leszállítása mellett opcionálisan magába foglalja a járművek 15 éves tervezett élettartama alatt történő egyszeri akkumulátorcserét, továbbá 20 töltőberendezést, 35 darab hardver- és szoftverkészletet, valamint a trolibuszok akkumulátorait monitorozó, fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező energiamenedzsment szolgáltatást is.

A komoly troligyártó hagyományokkal rendelkező Csehország fővárosában elért tendergyőzelem komoly fegyvertény a Bozankaya számára, amely az utóbbi időben meglehetősen aktív a térségben: a bevezetőben említett budapesti pályázat mellett a legutóbbi temesvári és bukaresti trolibeszerzéseken is indult termékeivel. Az 1989-ben alapított cég legújabb idei fejlesztéseit a május végén esedékes isztambuli Busworld Türkiye 2024 kiállításon lehet majd megtekinteni, ahonnan idén is részletes helyszíni beszámolóval jelentkezünk majd.

Címkék