Kitekintő

Az InnoTranson debütált a Škoda Group hidrogénbusza

Az elsősorban vasúti érdekeltségű berlini InnoTrans 2022 kiállítás közúti szekciója két hidrogénüzemű újdonságot is tartogatott: az egyik a Solaris portálunkon már korábban bemutatott hidrogénhajtású csuklós modellje, a másik pedig a Škoda-csoport tüzelőanyag-cellás szóló autóbusza volt. A cseh gyártó első saját fejlesztésű hidrogénbusza az E’City (36 BB) akkumulátoros villanybuszhoz, valamint a T’City (36 Tr) trolibuszhoz hasonlóan a Temsa Avenue sorozat módosított karosszériájára épül.

A Škoda aktuális névalkotási logikáját folytatva H’City kereskedelmi típusjelzéssel érkező újdonság természetesen a Škoda saját elektromos hajtásrendszerét kapta. A jármű mozgatásához szükséges villamos energiát a Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű, FCmove-HD típusú protoncsere membrános (PEM) üzemanyagcellája szolgáltatja – a kanadai cég egyébként gyakorlatilag teljesen letarolja a piacot a buszos alkalmazások terén, a buszgyártók döntő többsége (Wrightbus, New Flyer, Alexander Dennis, Van Hool, Solaris, Karsan, NesoBus stb.) a Ballard üzemanyagcelláit építi hidrogénhajtású típusaiba. A H’City esetében a hidrogéngáz tárolása egy 1620 liter össztérfogatú, a Luxfertől származó Type 4-es kompozit tartályegységben történik, amelyet jármű tetején, a mellső tengely fölött helyeztek el. Az öt, egyenként 322 literes tartályban összesen 39 kg hidrogént lehet tárolni, mindezt a haszongépjárműveknél megszokott 350 bar üzemi nyomáson. A tárolók egyszeri feltöltésével a gyártó 350 kilométeres autonómiát ígér, ami 11 kg-os tüzelőanyag-fogyasztást jelent 100 kilométeren. Az utántöltés a külső hőmérséklet és a kezdeti nyomás függvényében hozzávetőlegesen 10-15 percet vehet igénybe.

A hajtásrendszerben közbenső energiatárolóként a Nano Power 22,9 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakkját találjuk. A  cseh hidrogénbusz közvetlen meghajtását a Škoda termékpalettájáról már jól ismert és az E’City-ben is alkalmazott négypólusú, 160 kW csúcsteljesítményű, Škoda 4ML 3444 K/4 típusjelű központi villamos vontatómotor biztosítja. Az erőforrás a Škoda termékeitől megszokott módon a hátsó tengely előtt található, és hátrafelé vezetett kardántengelyen keresztül hajtja meg a hátsó futóművet.

A 12 020 mm hosszú autóbusz befogadóképessége a gyártó közlése szerint 26-30 üléses konfigurációval legfeljebb 85 fő. Saját tömege specifikációtól függően 11 500 és 13 000 kg között változhat, teljes magassága pedig 3430 mm, amivel kategóriája magasabb típusai közé tartozik.

Címlapkép: TRANSPORT a LOGISTIKA

Címkék