Kitekintő

Busworld Europe 2023: ízig-vérig cseh villanybusszal debütált a Škoda Group

Első alkalommal vett részt kiállítóként a világ legnagyobb autóbuszos tematikájú szakmai vásárán, a brüsszeli Busworld Europe 2023 seregszemlén a Škoda Group, amely az utóbbi két évben favorizált Temsa-alapú karosszériát mellőzve ezúttal a SOR NS sorozat kasztnijába bújtatta jól bevált elektromos hajtásrendszerét. Az új csomagoláshoz nagyobb hatótávot biztosító akkumulátorpakk és új hajtásrendszer is tartozik.

A Temsa karosszériás Škoda villanybuszok története egyelőre nem sikersztori: a 14 darabos prágai nullszéria pályafutását kezdetben gyermekbetegségek és gyakori meghibásodások kísérték, Budapesten pedig egy már elkönyvelt tendergyőzelem és a vele járó 80 darabos megrendelés úszott el a gyártó számára a magyar főváros és a BKV forráshiánya miatt. Talán részben ezért esett most a Škoda Group döntéshozóinak választása inkább a cseh SOR Libchavy korrózióálló acél karosszériájára, de azt is érdemes tudni, hogy a háttérben a két vállalat tulajdonosi körei között is van összefonódás. A Brüsszelben bemutatott új kiadás ugyanúgy Škoda E’City kereskedelmi típusjelzéssel fut, mint török felépítményes társa (elődje?), belső gyári kódneve azonban eltérő. Az E’City felirat egyébként immár a negyedik különböző busztípusra kerül fel: a végül mindössze egyetlen példányt megért Heuliez karosszériás ősmodell után a Temsa Avenue Electron, illetve a Temsa MD9 LE ElectriCITY gépészetileg módosított változatai kapták meg az elnevezést, ezeket követi most a SOR bázisra épített variáns, a termékvonal tehát legfeljebb a hajtásrendszer komponenseit tekintve mondható egységesnek.

Nem túl meglepő módon a jármű a SOR NS típuscsalád akkumulátoros szóló tagjának befoglaló méreteit örökölte, a 12 000 mm-es hosszúság és a 2550 mm-es szélesség mellett még a 3200 mm-es magasság is azonos, bár az elektromos gépészet lényegében teljesen különböző a két típus esetében. Lényeges változást jelent a korábbinál jóval nagyobb energiatároló-képességű akkumulátorpakk, amely háromféle, 308, 410 vagy 514 kWh összkapacitású változatban rendelhető. Szintén új a járművet hajtó kompakt felépítésű, 160 kW teljesítményű ötfázisú állandómágneses szinkron villanymotor, amelyhez szilícium-karbid (SiC) tranzisztortechnológiát alkalmazó hajtásvezérlő inverter kapcsolódik. A Škoda kétpólusú áramszedős megoldását mellőzve (amely a gyártótól kapott információink szerint opcióként továbbra is elérhető lesz) a töltés ezúttal hagyományos CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozó aljzaton keresztül történik, 150 kW maximális töltőteljesítménnyel.

A Brüsszelben kiállított bemutatópéldány 29 ülőhellyel rendelkezik, kerekessszékes vagy babakocsis utasból kettő szállítható a fedélzeten. A teljes befogadóképességet, ahogyan azt az akkumulátoros városi villanybuszok többségétől megszokhattuk, lényegében a beépített vontatási akkumulátorok száma határozza meg (a megengedett össztömegre vonatozó korlátozások miatt, bár a Škoda által megadott 19 000 kg-os érték elmarad az uniós rendeleti maximumtól). A legnagyobb akkupakk esetén ez a szám legfeljebb 90 fő, ami jelenleg átlagos értéknek mondható.

Az új akkumulátoros villanybusz mellett a Škoda Group a járművek akár 50 különböző paraméterét (energiafogyasztás, akkumulátorállapot, pozíció stb.) valós időben monitorozó ASTRID rendszert is bemutatta Brüsszelben.

A brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításról írt többi cikkünk ide kattintva érhető el!

Címlapkép: Sonfalvi Áron

Címkék