Magazin

Jó eséllyel nem lesz fedezet a BKV 80 darabos e-busz beszerzésére

Hiába nyerte meg a cseh Škoda Electric a Budapesti Közlekedési Zrt. 80 darabos villanybusz-tenderét, mivel sem a közlekedési cégnek, sem pedig a fővárosnak nincs forrása a beruházásra, így fedezet híján a beszerzés jó eséllyel meg fog hiúsulni – írja a Világgazdaság.

Amint arról július végén elsőként beszámoltunk, a cseh Škoda Group villamossági divíziója lett a befutó a BKV tavaly márciusban meghirdetett, 80 darab tisztán elektromos hajtású szóló autóbusz, valamint a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltőinfrastruktúra beszerzésére vonatkozó tárgyalásos közbeszerzési eljárásában, amelynek eredményeként a cseh cég 80 darab módosított Temsa Avenue Electron karosszériás Škoda E’City villanybuszt szállíthatna a fővárosi közlekedési társaságnak. Jelen állás szerint azonban úgy tűnik, hogy a nettó 42 625 340 eurós, átszámítva nettó 17,2 milliárd forint értékű beszerzés nem valósul meg.

A VG tudomása szerint a BKV a napokban írja alá a cseh gyártóval a szállítási szerződést, amelyet követően három hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy biztosítsa a megállapodás hatályba léptetéséhez szükséges forrást. Erre azonban gyakorlatilag esély sincs: a fővárosi városvezetés épp a napokban módosíttatta a közgyűléssel másodjára Budapest 2022-es büdzséjét annak érdekében, hogy finanszírozható legyen. A BKV csak energiaoldalon 21 milliárdos kiegészítést igényelne, illetve jelen állás szerint a kiadásai összességében 24 milliárddal haladhatják meg a bevételeit ebben az évben.

A napokban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes is úgy értékelt a portál kérdésére, hogy az elektromos buszok megvásárlására pénz hiányában nem kerül sor. Mint mondta, nem nagyon látja az új beszerzések fedezetét. Amikor az a kérdés, miből lesz vontatási villamosenergia, üzemanyag, bér, akkor nem lehet erről beszélni. Ugyanakkor azt megjegyezte, hogy ha lenne megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között, találnának finanszírozási keretet az energiaszámlák beruházásokkal való csökkentésére (például a REPowerEU terv részeként). Ezáltal ezeket uniós forrásokból lehetne megvalósítani, így felszabadulna a főváros saját pénze.

A címlapkép illusztráció, forrás: DPP

Címkék