Magazin

November végéig eldől, vehet-e új elektromos buszokat a BKV

Nagyon úgy tűnik, hogy pénzhiány miatt meghiúsul a BKV tervezett villanybusz-beszerzése. Amint az köztudott, a nemrég lezárult – 80 darab szóló elektromos autóbusz és a hozzájuk tartozó teljes töltési infrastruktúra szállítására vonatkozó -, feltételesen indított tender eredményes volt ugyan, a beszerzés lehetőségével azonban csak akkor tud élni a vállalat, ha szükséges anyagi forrás rendelkezésre áll, ami viszont a jelek szerint nem valósul meg.

A BKV még tavaly hirdetett feltételes közbeszerzési eljárást összesen 80 darab új, tisztán elektromos hajtású szóló autóbusz beszerzésére, valamint a járművekkel kompatibilis töltőinfrastruktúra leszállítására és üzembe helyezésére. A tender lefolytatása azt a célt szolgálta a BKV elmondása szerint, hogy minél több környezetkímélő, alacsonypadlós jármű közlekedjen Budapesten.

Amint arról korábban beszámoltunk, a közel másfél évig húzódó tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője július végén a Škoda Electric lett, amely teljes hosszban alacsonypadlós, háromajtós, klimatizált Škoda E’City (36 BB) szóló villanybuszokat szállítana Budapestre, feltételesen. A 225 kilométeres hatótávval rendelkező járművekre Wi-Fi szolgáltatás és kocsinként 10 darab USB-töltőcsatlakozó is rendelhető. A cseh cég a 80 darab villanybusz, valamint a hozzájuk tartozó plug-in töltőállomások leszállítását és üzembe helyezését nettó 42 625 340 euró, átszámítva nettó 17,2 milliárd forint értékben ajánlotta meg, amely mindössze 2739 euróval volt kedvezőbb a második helyezett Omnibus Hungária Kft. (a Mercedes-Benz és Setra autóbuszok hazai forgalmazójának) szintén érvényes pályázatánál.

Az eredményes tendert augusztus 29-én feltételes szerződéskötés követte, amelynek értelmében a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén a BKV legalább 40 villanybusz, valamint az ezen járművek töltéséhez szükséges 20 darab töltőállomás megrendelésére vállal kötelezettséget. A járművek darabonkénti nettó vételára 479 508 euró, míg a töltőoszlopoké nettó 40 930 euró, és ezen egységárak a keretszerződés aláírásától számított 12 hónapon belül semmilyen körülmények között nem emelhetők. A fennmaradó 40 kocsit a szállítási szerződés hatályba léptetésétől számított 24 hónapon belül hívhatja le a BKV, viszont ez a határidő a felek közös megegyezésével tovább 24 hónappal meghosszabbítható.

Az első 40 darab villanybuszt a gyártónak 235 napon belül kellene leszállítania a szerződés hatályba lépését követően. Megemlítendő, hogy a teljesítésben a Ganz-Škoda is részt venne alvállalkozóként a csehek oldalán, ám ez nem jelenti azt, hogy a szállítandó járművek magyar hozzáadott értékkel is rendelkeznének a forgalomba helyezésen kívül és bizonyos kapcsolódó szolgáltatásokon kívül. A járművek tervszerű megelőző karbantartását a jótállási időszak alatt a budapesti székhelyű MR Busz Kft. végezné. A Škoda a villanybuszokra a 24 hónapos alapjótálláson felül további 24 hónap garanciát vállal, mindezt kilométerkorlátozás nélkül. A kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára és a szilárdsági okból (váztörésből) adódóan a kocsiszekrény javítására évi 100 ezer kilométer futásteljesítményig 120 hónap garanciát, az energiatárolókra és a nagyfeszültségű komponensekre pedig legfeljebb 300 ezer kilométer futásteljesítményig 60 hónapos jótállást vállal a gyártó.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a keretszerződés megkötése nem jelenti automatikusan annak hatályba lépését, ugyanis az ehhez szükséges fedezet egyelőre még nem áll a közlekedési cég rendelkezésére. A beszerzést a BKV hitelből finanszírozná, de annak felvételéhez, mivel az adósságot keletkeztető ügyletnek minősül, mindenképpen kormányzati hozzájárulás lenne szükséges. A 40 darabos alapmennyiség lehívására és ezzel a megállapodás hatályba léptetésére a BKV-nak az aláírástól számított 3 hónapon belül van lehetősége, ha viszont ezen idő alatt a járművekhez és az infrastruktúrához szükséges forrást nem sikerül előteremteni, akkor a szerződés automatikusan, minden további jogcselekmény nélkül megszűnik. Ennek határideje 2022. november 29. jelen állás szerint, márpedig most úgy tűnik, hogy forrás hiányában a beszerzésre jó eséllyel nem kerül sor.

A BKV ugyanis portálunk részére eljuttatott közleményében ma hivatalosan is megerősítette, hogy jelenleg nem rendelkezik megfelelő anyagi forrással, és az aktuális tenderezési feltételek sem teszik lehetővé, hogy a társaság pályázati támogatásban részesüljön, így egyelőre nem tudnak élni az elektromos autóbuszok beszerzésének lehetőségével. Ennek ellenére állításuk szerint továbbra is folyamatosan keresik a lehetőségeket arra, hogy a BKV flottájának megújítása a szűkös anyagi forrásokhoz mérten folytatódjon, az idén ősztől forgalomba álló 135 darab vadonatúj autóbuszon felül, akár teljesen tiszta, elektromos járművekkel is.

A címlapkép illusztráció, forrás: Škoda Electric

Címkék