Kitekintő

Újabb Solaris trolibuszok Olaszországba

A Solaris trolibuszai szinte létezésük kezdetétől fogva jelen vannak Olaszországban – annak idején még magyar Ganz-Transelektro elektronikával is készültek ilyen járművek a talján piacra – 2022-ben pedig folytatódik a hagyomány. Ezúttal a festői La Spezia város önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalata – név szerint az ATC Esercizio SpA – adott le megrendelést összesen 19 darab – 14 darab 12 méteres szóló és 5 darab 18 méteres csuklós – új Solaris Trollino trolibuszra.  A járműveket várhatóan 2022 végén szállítja a lengyel buszgyártó.

Az önjárásra is képes trolibuszok hajtásrendszerét – bár erre a Solaris közleménye nem tér ki – vélhetően  a Knorr-Bremse tulajdonában lévő Kiepe Electric GmbH szállítja majd. A járművekbe egy 45 kWh kapacitású, folyadékhűtéses lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag kerül beépítésre, melynek köszönhetően a felsővezetékkel ellátott zónát elhagyva legfeljebb 15 kilométeres hatótávolságig lesznek képesek akkumulátoros villanybuszként üzemelni. A Trollinók IMC (In Motion Charging, azaz menet közbeni) töltési metódussal rendelkeznek majd, ez az akkumulátorok felsővezetékes szakaszokon való, menet közbeni feltöltését jelenti. Emellett az energiatárolók hagyományosan, plug-in is feltölthetők lesznek. Mindkét kivitel mozgatásáról egy 160 kW névleges teljesítményű központi aszinkron villamos vontatómotor fog gondoskodni, azzal a különbséggel, hogy a csuklós Trollinókba kettő is kerül.

A szóló trolik 85 főnek, a csuklósok pedig maximum 140 főnek tudnak a fedélzetükön helyet biztosítani. A Trollinók a mai városi buszoknál megszokottnak mondható felszereltséget kapják, melyben a teljes külső-belső LED-es világítás, a hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionáló és az utazóközönség mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozók is benne vannak. A korszerű utastájékoztatást LED-es rendszerű szöveges kijelzőkkel és LCD-monitorokkal egyaránt kiegészített audiovizuális rendszer biztosítja, ezen kívül a járművek rendelkeznek majd hangos utastájékoztatással is. Mindezeken túl olyan biztonságnövelő vezetéstámogató ADAS (Advanced Drivers Assistance Systems) funkciók is részét képezik a megrendelő kívánalmainak, mint a jármű holttereit figyelő és a buszvezetőt az esetleges veszélyhelyzetekre fény- és hangjelzéssel is figyelmeztető Mobileye Shield+ okos kamerarendszer, a hagyományos külső visszapillantó tükröket helyettesítő MirrorEye kamerarendszer, vagy a radartechnikán alapuló preventív ütközés elkerülő CMS (Collision Mitigation System) rendszer. Emellett a gyártó az ATC Esercizio kérésére  a trolibuszokat valósidejű online távdiagnosztikai és felügyeleti, ún. eSConnect flottamenedzsment-rendszerrel, valamint utasszámláló berendezéssel is ellátja, utóbbi a gépkocsivezetőt is tájékoztatja a fedélzeten található szabad helyek aktuális számának alakulásáról.

A Solaris szinte a kezdetektől, 2001 óta kínál trolibuszokat, azóta 17 országba összesen közel 1700 darabot értékesítettek belőlük – ezek egy része Škoda márkanév alatt fut. A lengyel buszgyártó trolibuszai többféle, 12, 15, 18, 18,75 és 24 méteres hosszúságban napjainkban 56 európai város utcaképéhez tartoznak hozzá, többek között Budapest, Gdynia, Milánó, Ostrava, Róma, Saint-Étienne, Salzburg és Vilnius is vásárolt már a Solaris “csápos” típusaiból.

Fotók: Solaris

Címkék