Kitekintő

Milánó lehívja a maradék 50 darab opciós Solaris trolibuszát is

Úgy tűnik, hogy mostanában félszázas nagyságrendben értékesíti a különféle opciós szerződésekből fennmaradó trolibuszait a Solaris: a nemrég zöld utat kapott budapesti megrendeléssel közel egy időben a Milánó közeledési közlekedését ellátó Azienda Trasporti Milanesi, röviden ATM Milano társaság vezetése is úgy döntött, lehívja a rendelkezésére álló 50 darab Kiepe elektronikás Solaris Trollino 18 önjáró csuklós trolibuszt. A 2018-ban megkötött keretmegállapodás részeként korábban 30 példány érkezett a típusból az észak-olasz városba. A november közepén megrendelt újabb széria első példányait a tervek szerint 2022 végén szállítja a lengyel buszgyártó.

Az összesen 135 fős befogadóképességű csuklós trolibuszok fedélzetén 31 utasülést helyeznek el. A járművek felszereltségébe a nagy teljesítményű légkondicionáló, a korszerű utastájékoztató rendszer és az utasszámláló berendezés mellett a 10 egységből, köztük tolatókamerából álló külső-belső kamerarendszer is beletartozik majd, a középkonzolon elhelyezett 10″-os kijelzővel és adatrögzítővel kiegészítve.

Az újabb trolibuszok is az olasz közlekedési társaságoknál megszokott, párnázatlan utasülésekkel jönnek

A járművekbe az ATM részére korábban átadott kocsikhoz hasonlóan ezúttal is a Kiepe Electric világszerte használt, IMC500 jelű villamos hajtásrendszerét építik. Ebben a két, egyenként 160 kW csúcsteljesítményű aszinkron villanymotor mellé a milánói rendeltetésű trolik esetében egy 45 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorpakk is kerül, ami akár 15 kilométeres autonóm hatótávot tesz lehetővé a felsővezetékkel ellátott szakasz elhagyása vagy üzemzavar esetén. Az önjárási képességet biztosító energiatárolók töltése menet közben, a felsővezetékes hálózatról történik (In Motion Charging, IMC). Említést érdemel a nagyfeszültségű hajtáskomponensek vázszerkezettől való elektromos elszigetelését folyamatosan monitorozó rendszer, amely bármilyen rendellenesség érzékelése esetén automatikusan leengedi az áramszedőket.

Az ATM először 2014-ben vásárolt a Solaris termékeiből, azóta több, mint 300 jármű érkezett a bolechowi gyárból Milánóba, közülük 195 kocsi elektromos hajtással. Ennek többségét az akkumulátoros villanybuszok teszik ki: 2018 és 2019 folyamán több részletben összesen 165 darab tisztán elektromos hajtású Solaris Urbino 12 Electricet rendelt a milánói közlekedési társaság, amely 2030 végére több más olasz városokhoz hasonlóan szeretne teljesen megválni a dízelmotoros autóbuszoktól.

Fotók: Solaris Bus & Coach 

Címkék