Kitekintő

Újabb 100 darab Solaris villanybuszt hív le Milánó

Ismét komolyabb darabszámú villanybusz-megrendelés futott be a Solarishoz: a lengyel buszgyártó ezúttal kereken 100 darab Solaris Urbino 12 Electricet szállíthat az Azienda Trasporti Milanesi (ATM Milano) közlekedési vállalat részére. Az autóbuszok beszerzése egy korábban megkötött keretszerződés terhére valósul meg. A megállapodás maximum 250 darab szóló elektromos autóbusz leszállítását irányozza elő, ebből a közlekedési társaság első körben 40 darabot hívott le még tavaly. A mostani 100 darabos megrendelés teljesítése 2021 első felében várható.

A lengyel buszgyártó vállalat tavaly nyáron nyerte el – az EvoBus olasz vezérképviseletét, az EvoBus Italia SpA-t maga mögé utasítva – az ATM Milano 250 darabos elektromos busztenderét. Érdekesség, hogy az igen jelentős darabszámú tenderen sem a BYD, sem pedig az Iveco nem indult, igaz, utóbbinak ekkor még nem volt saját márkanév alatt árult villanybusza. A megállapodás teljes értéke nettó 125 millió euró, azaz átszámítva közel nettó 45 milliárd forint. Ahogy a bevezetőben már említettük, a Solaris a keretmegállapodás aláírásakor kezdetnek 40 darab Urbino 12 Electric szállítására kapott megbízást. A tavaly megrendelt járművek az idei év elején álltak forgalomba Milánóban.

A jövőre Milánóba érkező villanybuszok már az Urbino 12 Electric legújabb, 2018-ban felfrissített változatát képviselik majd 

A közlekedési vállalat a milánói flotta további „villamosítása” érdekében nemrégiben újabb 100 darab Solaris villanybuszt hívott le azonos feltételek mellett a keretszerződés által biztosított mennyiségből, amely ezen felül még további 110 egység megvásárlására nyújt lehetőséget. Az ATM egyébként 2017-ben már beszerzett összesen 25 darabot a típusból, hasonló konstrukcióban – ezek az autóbuszok 2018-ban és 2019-ben kerültek átadásra.

A milánói rendeltetésű villanybuszok az előző, 40 darabos kontingenshez hasonlóan 240 kWh összkapacitású Solaris High Energy akkumulátorcsomaggal érkeznek, melynek töltése egyaránt történhet majd CCS rendszerű plug-in töltőn, illetve ún. fordított pantográfos gyorstöltőn keresztül is – utóbbi lényege, hogy maga a pantográf szerkezet nem az autóbuszokon, hanem a végállomásokon fixen telepített töltőoszlopokon kap helyet, csökkentve ezáltal az autóbusz által hordozandó (menet közben haszontalan) terhet. A járművek mozgatásáról ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros hátsó portálfutómű gondoskodik, a beépített vízhűtéses aszinkron villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye egyenként 110 kW. A megrendelő kérésének megfelelően, a 2020 elején érkezett 40 darab Urbinótól eltérően ezeket a járműveket már Mobileye Shield+ holttérfigyelő rendszerrel és a klasszikus külső visszapillantókat kiváltó MirrorEye rendszerrel szállítja a Solaris.

A mostani megrendelés teljesítése után 165 darab elektromos Urbino közlekedik majd Milánóban, és további 110 darab beszerzésére van még lehetőség

A járművek felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett többek között LED-es világítást, az utazóközönség mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozókat, továbbá a teljes utasteret, az ajtókat és az áramszedőt megfigyelő kamerarendszert, valamint tolatókamerát is magába foglal. A buszok 82 utas számára tudnak a fedélzetükön helyet biztosítani, közülük 26-nak ülőhely is jut. Az utasülések közül 14 darab helyezkedik el a padlószinten, ami kiemelkedően jó, 54%-os arányt jelent.

A mostani megrendelés különleges abból a szempontból, hogy ebből a szériából kerül majd ki az 1000. tisztán elektromos hajtású Solaris autóbusz. A lengyel buszgyártó 2011 óta kínál villanybuszokat, és jelen állás szerint idén ők fogják a legtöbb ilyen járművet értékesíteni Európában.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék