Kitekintő

Nagyszabású villanybusz-tendert hirdetett Milánó

Újabb nagybevásárlásra készül elektromos autóbuszokból a milánói Azienda Trasporti Milanesi (ATM Milano) közlekedési vállalat, miután a cég igazgatósága zöld utat adott összesen 340 darab villanybusz beszerzéséhez. A társaság november 4-én indította el az autóbuszok megvásárlására vonatkozó, három szakaszból álló közbeszerzési eljárást, amely egy újabb jelentős lépést jelent Milánó azon célkitűzése felé, mely szerint 2030-ig a város teljes közösségi közlekedését nulla károsanyag kibocsátásúvá kell átalakítani.

Az ATM Milano flottájában 2022 nyaráig 165 Solaris és 2 darab BYD gyártmányú villanybusz közlekedett – melyekhez az év végéig még további 75 darab Solaris Urbino 12 Electric csatlakozik -, de a zéró emissziós autóbuszos közösségi közlekedés megvalósulása felé még hosszú az út, hiszen a társaságnál napjainkban még több mint 1000 dízelüzemű autóbusz teljesít szolgálatot. A most kiírt közbeszerzés azonban egy jelentős lökést adhat az ATM Milano villamosítási törekvéseinek.

A három részre osztott közbeszerzési eljárás egy 205, egy 105 és egy 30 darabos tételből tevődik össze. Az első szakaszban 205 darab 12 méteres szóló, háromajtós konfigurációjú autóbusz megajánlását várja az ajánlatkérő teljes körű karbantartással együtt. A megrendelés becsült értéke nettó 183 022 012 euró.

A második tétel 105 darab csuklós, négyajtós kivitelű villanybusz beszerzésére vonatkozik, beleértve a kocsik szervizelését is. Az üzlet becsült értéke nettó 125 761 274 euró.

A harmadik rész pedig egy jóval kisebb, legfeljebb 30 darabos megrendelés lenne, amely két-, illetve háromajtós kocsik leszállítását irányozná elő egy 3 évre szóló keretmegállapodás formájában. Az ajánlatkérő ez esetben nem várja el a karbantartási tevékenység megajánlását a pályázóktól. A járművekre kereken 21 millió eurót szánna az ATM Milano.

Az autóbuszoknak csak az egyes szakaszokban kell azonos gyártmányúaknak és kivitelűeknek lenniük, vagyis a járművek szállításának jogát akár három különböző gyártó is elnyerheti. Az elbírálás során nem csak az ajánlati ár lesz az egyetlen odaítélési szempont, a nyertes(ek) személyét a műszaki paraméterek is nagymértékben meghatározzák.

Címkék