Magazin

A nullemissziós buszok vásárlásának kötelezővé tételét kéri 11 európai város az EU-tól

Tizenegy európai város, név szerint Barcelona, ​​Hamburg, Kolozsvár, Koppenhága, Málaga, Milánó, Palma, Párizs, Rotterdam, Sevilla és Valencia közös levélben fordult az Európai Unió döntéshozóihoz azzal a kéréssel, hogy 2027-től kötelező módon kizárólag lokálisan zéró emissziós autóbuszokat lehessen forgalomba állítani a városi közösségi közlekedésben. Véleményük szerint ugyanis EU-s fellépés nélkül a nulla károsanyag-kibácsátású buszok piacán nem találkozik a kereslet a kínálattal.

A levél aláírói – akik mellé több klímavédő szervezet és közlekedési cég is csatlakozott – arra kérik az Európai Bizottságot, hogy a nehéz tehergépjárművek EU-szintű CO2 kibocsátási normáiról szól  soron következő javaslatába foglalja bele azt a célt, hogy 2027 után a városi szegmensben csakis zéró emissziós autóbuszokat lehessen értékesíteni és forgalomba állítani az Európai Unió területén – hivatalosan mindezt annak érdekében, hogy egyensúlyba kerüljön a keresleti és a kínálati oldal.

Mint fogalmaznak, már számos európai város – többek között az összes holland település, Dánia hat legnagyobb városa, illetve Hamburg és London – kötelezte el magát amellett, hogy csak elektromos autóbuszokat állít forgalomba, több mint 20 nagyváros pedig – köztük Barcelona, ​​Berlin, Madrid, Róma és Varsó – pedig ígéretet tett arra, hogy 2025-től ők sem vásárolnak belső égésű motorral szerelt városi buszokat. Ahhoz, hogy teljesüljenek ezen célkitűzések, minél több elektromos autóbuszra van szükség. Kiemelik, hogy az igények kielégítésére több európai buszgyártó is tett lépéseket, példaként említik a Daimler csoportot és az MAN-t, amelyek a tervek szerint 2030-tól kizárólag nulla károsanyag-kibocsátású városi típusokat kínálnak majd Európában. Szerintük a zéró emissziós városi buszok piaci részesedésének ugrásszerű növekedése – ami az egyre erősödő környezetvédő lobbinak, valamint az ilyen járművek beszerzéséhez nyújtott bőkezű állami támogatásoknak tudható be – jól mutatja, hogy a gyors átállás igenis lehetséges. Míg 2018-ban még csak 4% volt az ilyen hajtásmóddal szerelt, újonnan értékesített autóbuszok aránya a szegmensben, addig tavaly ez a szám már megközelítette a 22%-ot, 2025-re pedig már 40%-os piaci részesedést prognosztizálnak. Uniós fellépés nélkül viszont meglátásuk szerint a városok ilyen irányú célkitűzései lelassulhatnak, mivel csak konkrét szabályzással lehetne a keresetet és a kínálatot egyensúlyba hozni.

A probléma véleményük szerint inkább a kínálati oldalon van, ugyanis az ilyen járműveknek még rendkívül alacsony rendelkezésre állása, sok üzemeltető számára megfizethetetlenek, valamint a kínálat sem kielégítő, és pont emiatt a szolgáltatók inkább továbbra is inkább a belső égésű motorral szerelt autóbuszok mellett döntenek. Ezért a javaslattevők szerint az Európai Uniónak sürgősen lépéseket kellene tennie egy egyértelmű céldátum kitűzéseben, amikortól már csakis nulla károsanyag-kibocsátású buszokat lehetne üzembe helyezni városi forgalomban. Ez a lépés véleményük szerint a gyártókat is arra ösztönözné, hogy magabiztosan fektessenek be a e-busz fejlesztésbe és gyártásba, ezáltal szélesebb körben és olcsóbban válnának elérhetővé az ilyen hajtásmóddal szerelt autóbuszok.

Címkék