Kitekintő

Európa eddigi legnagyobb villanybusz-beszerzését írta ki Varsó

A lengyel főváros közlekedési vállalata, az MZA Warszawa a napokban nem kevesebb, mint 130 darab tisztán elektromos hajtású csuklós autóbusz beszerzésére tett közzé ajánlati felhívást. A szárnyaikat bontogató zéró emissziós típusok számára egy ilyen megrendelés behúzása hatalmas ugródeszkát jelenthet, ekkora darabszámban ugyanis még egyetlen európai város sem határozta el magát egy adott elektromos hajtású busztípus beszerzése mellett. Az egész autóbuszos iparág figyelmét felkeltő, már tavaly beharangozott tender jelentőségét növeli, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem részekre osztva, hanem egyben került kiírásra, így csak egyetlen gyártó nyerheti el a komoly referenciaértékkel is bíró, 351 millió lengyel zloty + ÁFA értékű megrendelést.

A hazai pálya előnyét élvező Solaris komoly esélyese a varsói tendernek (Fotó: Solaris)

A pályázati kiírás értelmében a megajánlott csuklós busztípusok hosszának 17 500 mm és 18 200 mm közé kell esnie, a nagyvárosi felhasználásnak megfelelően pedig a 2-2-2-2 ajtókiosztás is elvárás. Műszaki oldalról viszonylag megengedők a követelmények, a tenderkiírás lehetővé teszi a hagyományos központi vontatómotoros-kardános elrendezést és a kerékagymotoros kialakítást is (bár a pontozás kismértékben az utóbbit favorizálja): a járműveket a kiírás szerint legalább 240 kW csúcsteljesítményű villanymotorral vagy -motorokkal, továbbá 140-150 kW akkumulátorkapacitással kell szállítania a gyártónak. Ez utóbbi önmagában elég karcsú lenne az egész napos utántöltés nélküli üzemhez, ezért a hagyományos „konnektoros” (plug-in) töltési metódus mellett a buszoknak alkalmasnak kell lenniük a pantográfos rendszerű gyorstöltésre is. (Ez a dualitás várhatóan egyre elterjedtebb lesz a későbbiekben, a szakértők szerint ugyanis az elektromos buszok flottákon belüli darabszámának növekedésével a két töltési eljárás a jövőben nem egymás alternatívája, hanem egymást kiegészítő megoldás lesz.) A minimum 120 fő befogadására alkalmas autóbuszoknak legalább 38 ülőhellyel kell rendelkezniük, melyből 12-nek dobogó nélkülinek kell lennie.

A Volvo elektromos csuklósa szintén szóba jöhetne, bár ebből a típusból egyelőre csak két példány készült (Fotó: Volvo Buses)

Ahogy a bevezetőben már volt róla szó, a pályázat a korábbi tervekkel ellentétben egy részletben került kiírásra, így várhatóan csak a legnagyobb cégek rúghatnak majd labdába rajta. A lengyel buszgyártók közül csak a Solarisnak van tapasztalata ilyen nagyságrendű megrendelések teljesítésében, de nekik sem tisztán elektromos hajtású autóbuszok terén. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy több vezető európai buszgyártó is rendelkezik jelentős gyártókapacitással Lengyelországban – név szerint a Volvo, a Scania és az MAN, utóbbi nem mellesleg nemrég jelentette be, hogy jelentősen fejleszti a Starachowicében található összeszerelő üzemét és elektromos városi buszok gyártására rendezkedik be. Igaz, az oroszlános márka csak 2020-ra ígéri a villanybuszok sorozatgyártásának beindítását (sőt, a csuklós változaté 2021-re tolódhat), így ők várhatóan lecsúsznak a varsói üzletről. A konszerntárs Scania hozzájuk hasonlóan lemaradásban van az elektromos buszok fejlesztésével, a Volvo viszont már éles, utcai körülmények között teszteli a maga elektromos csuklósát, a 7900A Electricet. És hát ne felejtsük el azt sem, hogy a kínaiak már tényleg a spájzban vannak, és ha valakinek, hát például az Európában épp gőzerővel terjeszkedő BYD-nak nem jelentene problémát 130 darab csuklós villanybusz legyártása – ki tudja, akár még Komáromban is készülhetne a varsói kocsik egy része…

A BYD-nak várhatóan nem lennének kapacitásgondjai, bár a lengyeleknél eddig nem lejtett feléjük a pálya (Fotó: BYD)

Csak hogy érzékeltessük a varsói tender nagyságrendjét, érdemes vetni egy pillantást néhány nagyobb darabszámú európai villanybusz-beszerzésre a közelmúltból. Két éve a hollandiai Eindhoven 43 darab csuklós VDL Citea SLFA Electricet vásárolt. Idén Oslóban a BYD nyerte el 42 darab elektromos csuklós autóbusz szállításának jogát, és ugyanitt a VDL is elcsípett egy 10+30 darabos villanybusz-üzletet. Londonban 68 darab emeletes villanybusz leszállítása van folyamatban, itt a BYD-vel kooperáló Alexander Dennis és az Optare vitte a bankot 37-31 arányban. Lengyelországban 47 szóló elektromos buszt szállít az Ursus az ország nyugati részén fekvő Zielona Góra városa számára, a Solaris pedig Kolozsváron könyvelhetett el számottevő sikert 41 darab Urbino 12 Electric értékesítésével. Tavaly egyébként összességében valamivel több, mint 1000 darab elektromos autóbusz talált gazdára kontinensünkön.

A varsói pályázatok értékelésénél a legfontosabb szempont – természetesen – a darabonkénti vételár, amely a megszerezhető pontok 87%-át teszi ki. Az egyéb kritériumok ökológiai (8%) és technikai (5%) jellegűek, pluszpont jár a többek között a minimálisan megadottnál nagyobb befogadóképességért, kedvezőbb villamosenergia-fogyasztásért, a 150 kW feletti akkumulátor-kapacitásért, magasabb szintű korrózióvédelemért, de még az osztott szélvédőért is.

A járművek leszállítását két lépcsőben kell majd teljesítenie a nyertes ajánlattevőnek: az első 60 új elektromos autóbuszt 2019. november 25-éig, a fennmaradó 70 kocsit pedig 2020. november 30-áig kell átadni az MZA részére. Az ajánlattételi határidő 2018. december 5-e. Varsóban jelenleg 30  darab szóló elektromos autóbusz közlekedik, egy Solaris Urbino 18 Electric csuklós pedig 3 évig tartó bérlet keretében szolgál a lengyel fővárosban.

 

Címkék