Kitekintő

Tizenhat darab önjáró Solaris trolibuszt vásárol Solingen

Ismét egy komolyabb trolibusz-megrendelésnek örülhetnek Solaris Bus & Coach háza táján: a lengyel buszgyártó a Knorr-Bremse AG tulajdonában lévő Kiepe Electric GmbH vállalattal konzorciumban összesen 16 darab szóló, önjárásra is képes trolibuszt szállíthat Németországba, miután közös ajánlatuk lett a befutó Solingen város közlekedési vállalata, a Stadtwerke Solingen GmbH (SWS) tenderén. A járművek két részletben állnak majd forgalomba a finomacéláruk gyártásáról híres, 160 ezer lakosú városban. Az első nyolc kocsi 2021-ben érkezik, míg a flotta második fele 2023 végén mutatkozik be Solingen útjain. A mostani megrendelés mellett a Solaris az elkövetkezendő hetekben további 16 darab, szintén önjáró Trollino 18,75 csuklós trolibusz átadását kezdi meg – ezeket a járműveket még egy korábbi, 2016-ban elnyert keretszerződés terhére szállítja a gyártó.

A Kiepe Electric GmbH elektronikájával szerelt Trollino 12-esekbe egy 45 kWh kapacitású, folyadékhűtéses lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag is beépítésre kerül, amelynek segítségével a felsővezeték nélküli szakaszokon bizonyos ideig (legfeljebb 15 kilométeres hatótávolságig) önjáró üzemmódban is képesek lesznek működni. A járművek IMC (In Motion Charging, azaz menet közbeni) töltési metódussal rendelkeznek majd – ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a felsővezetékes szakaszon haladva a rendszer a hálózatról tölti a vontatási akkumulátorokat. A solingeni Trollinókat az osztrák Traktionssysteme Austriatól (TSA) származó, 160 kW névleges teljesítményű TMF 35-44-4 központi aszinkron villamos vontatómotor mozgatja majd. Az akkumulátoros trolibuszok végsebessége mindkét üzemmódban 65 km/h lesz. Az összesen 80 utas szállítására alkalmas, 22 utasüléssel szerelt járművek a mai városi buszoknál megszokottnak mondható felszereltséget kapják, melyben a teljes külső-belső LED-es világítás, a légkondicionáló és a korszerű audiovizuális utastájékoztatás mellett a biztonsági kamerarendszer is benne van. A most megrendelt trolikat zárt vezetőfülkével szállítja a Solaris.

A Solingenbe érkező Trollino 12-esek lesznek Németország első szóló Solaris trolibuszai

Ahogy a bevezetőben már említettük, a lengyel buszgyártó és a Kiepe Electric ezen kívül hamarosan 16 darab Kiepe IMC500 töltéstechnikával rendelkező, 18,75 méter hosszú csuklós Trollino átadását is megkezdi. Ezek a járművek egy négy éve aláírt keretmegállapodás részeként kerülnek beszerzésre, a szállítások várhatóan 2022 decemberében fejeződnek be. A szerződés első körben négy darab, ahogy német nyelvterületen nevezik, BOB (Batterie-Oberleitungs-Bus) akkumulátoros csuklós trolibusz szállítását irányozta elő, valamint opcióban további 16 jármű lehívására biztosított lehetőséget. Az első négy kocsi még a harmadik generációs Trollino 18,75 karosszériájával érkezett Solingenbe 2018-ban, az SWS pedig még ugyanezen év őszén úgy döntött, hogy él az opciós mennyiség lehívásával is. A négy kocsi a 681-686 jelzésű járatokon állt először forgalomba, jelenleg pedig a város 695-ös vonalán közlekednek. Ezt a korábban dízelüzemű buszokkal kiszolgált viszonylatot tavaly ősszel alakították át akkumulátoros trolibuszok fogadására – érdekesség, hogy a 12 kilométeres útvonal mindössze 25%-a van felsővezetékkel ellátva. A most érkező csuklós trolikba kerülő IMC500-as rendszer – amely mindössze az út kb. 20%-án igényel felsővezeték-hálózatot – egyszerre teszi lehetővé valamennyi alrendszer és segédberendezés (egész pontosan a két, egyenként 160 kW teljesítményű központi vontatómotor, a hűtőrendszer, a fűtés, a világítás illetve a légkondicionáló) működtetését és az akkumulátorpakk töltését. Utóbbi akár 200-300 kW-os teljesítménnyel is történhet – értelemszerűen minél nagyobb a töltőteljesítmény, annál kevesebb időt kell a trolibuszoknak a felsővezeték alatt tölteniük az akkumulátorok teljes feltöltéséhez. Az útvonalak célszerű megtervezése esetén így a szükséges felsővezeték-infrastruktúra mértéke jelentősen csökkenthető, miközben a korábban dízelmotoros buszokkal kiadott viszonylatokra zéró emissziós járművek kerülhetnek.

Az első négy, még harmadik nemzedékbeli Solaris Trollino 18,75-öt 2022 decemberéig további 16 darab, immár az Urbino sorozat negyedik generációjából származó, önjáró csuklós troli követi (Fotó: SWS)

A Solaris szinte a kezdetektől, 2001 óta kínál trolibuszokat, azóta 17 országba összesen közel 1600 darabot értékesítettek belőlük – ezek egy része Škoda márkanév alatt fut. A lengyel buszgyártó trolibuszai többféle, 12, 15, 18 és 18,75 méteres hosszúságban napjainkban közel 60 európai város utcaképéhez tartoznak hozzá, többek között Budapest, Gdynia, Milánó, Ostrava, Róma, Saint-Étienne, Salzburg és Vilnius is vásárolt már a Solaris „csápos” típusaiból.

A képek illusztrációk, forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék