Magazin

Hamarosan utcára kerülnek a 48 darabos budapesti Solaris Trollino-flotta utolsó darabjai is

A 2023 őszére tervezett teljesítésnél jóval hamarabb, már a következő hetekben lezárulhat a BKK által még 2021 őszén megrendelt Solaris-Škoda trolibuszok utolsó, 48 darabos opciós szériájának átadása. A járművek egy kilenc évvel ezelőtt megkötött, összesen 108 darabos keretmegállapodás részeként érkeznek a magyar fővárosba a 2014-ben kialkudott áron.

Április közepéig a 48 trolibuszból 34 állt forgalomba, a hónap vége óta pedig további 5 jármű szolgálja a budapesti utazók kényelmét; 35 csuklós és 4 szóló példány. A flotta utolsó darabjai folyamatosan érkeznek a trolibuszok hajtásrendszerét szállító Škoda Group plzeň-i üzeméből.  A Škoda villamossági divíziója az utolsó csuklós kivitelű kocsit április közepén indította el Budapestre, már csak néhány gyári próbaköreiket futó szóló Trollino vár átadásra. Ezek a járművek várhatóan 2023. júniusában állnak majd forgalomba Budapesten.

Az akadálymentes, teljes hosszban alacsonypadlós trolibuszok Konvekta gyártmányú légkondicionálóval rendelkeznek, és legalább négy kilométert képesek megtenni önjáró üzemmódban a mellső kocsitest tetején elhelyezett lítium-titanát-oxid vontatási akkumulátornak köszönhetően, amelyet a felsővezetékes szakaszokon tölt fel a rendszer. A szóló kocsikat a Škoda 187 kW teljesítményű, 4ML3444 K/4, a csuklósokat pedig 250 kW-os, 1ML3844K/6 jelű aszinkronmotorja mozgatja. A trolibuszok felszereltségének részét képezi egyebek mellett a teljes külső-belső LED-es világítás, a biztonsági kamerarendszer, automatikus áramszedő lehúzó és felengedő berendezés, valamint egy, a pillanatnyi kihasználtságot az utasok össztömege alapján számító rendszer is.

A legújabb, 48 darabos széria forgalomba állítását követően 108 darab önjaró Solaris-Škoda Trollino közlekedik majd Budapest útjain. A 9 éve lezárult fővárosi trolitender keretében BKK az eredeti 108 kocsiból végül csak 105 darabra tarthatott igényt, mivel a 2020 őszén lejáró, még 51 jármű lehívására lehetőséget adó keretszerződést a Solaris-Škoda konzorcium azzal a feltétellel hosszabbította meg további egy évvel, hogy a fővárosi közlekedésszervező 51 helyett már csak 48 járművet rendelhetett meg. Az, hogy mégis 108 darab önjáró Trollino érkezhet az összesen 62,4 millió euró értékű keretszerződés terhére, annak köszönhető, hogy a 2020 végéig beszerzett 57 kocsi garanciális időtartama alatt tapasztalt hibákból eredő, valamint a járművek késedelmes átadása miatt felgyűlt kötbérek fejében további három csuklós Trollinót szállított a Solaris-Škoda páros Budapestre (egy példányt 2020-ban, kettőt pedig 2021 októberében).

A BKK által beszerzett új Solaris-Škoda trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a fedezetet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. A szóló járművek egységára 480,7 ezer euró, a csuklós járműveké pedig 580,9 ezer euró.

Fotók: Solaris

Címkék