Magazin

A madridi FIAA kiállításon adják át a Sustainable Bus Award 2025 díjakat

Európa idei egyik legnagyobb autóbuszos tematikájú szakmai eseményén, az október 22. és 25. között megrendezésre kerülő madridi FIAA 2024 kiállításon kerülnek bejelentésre a Sustainable Bus Award 2025 díj nyertesei. Az ünnepélyes díjátadó ceremóniát az október 22-ei nyitónapon tartják, amely egyúttal a rendezvény hivatalos sajtónapja is lesz.

Az Európában egyedülálló, az autóbuszokat kifejezetten fenntarthatósági szempontból értékelő szakmai elismerést idén is három különböző, városi (Urban), helyközi (Intercity) és távolsági (Coach) kategóriában ítélik oda a szakújságírókból álló nemzetközi zsűri tagjai.

A díjra felterjesztett busztípusok hivatalos listáját június elején teszik közzé, ám a zsűritagok már ezt megelőzően véleményezik a lehetséges jelölteket előzetes egyéni tapasztalatok, tesztvezetések alapján. Ezt követi a döntőbe jutott típusok részletes értékelése a Sustainable Bus Award által felállított kritériumrendszer szerint, amelynek során motor, erőátvitel, biztonság, kényelem és fenntarthatóság szempontjából hasonlítják majd össze az indulókat. A folyamatba a döntőbe jutott busztípusok gyártóit is bevonják, hogy a zsűritagok a lehető legteljesebb képet kaphassák a járművek műszaki részleteiről és gyártási folyamatáról.

Megemlítendő, hogy a díjakat nem egyszerűen a „legzöldebb” autóbuszok kapják: az alapítók elgondolása szerint az elismerés átfogóan értékeli a fenntarthatóság fogalmát. Olyan járművek kiválasztása a cél, amelyekről pozitív kép alakul ki a nagyközönség szemében, illeszkednek a globális trendekbe, az autóbuszgyártás élvonalát képviselik, gyártóik pedig határozottan elkötelezettek a hatékonyabb, kevésbé környezetszennyező és biztonságosabb járművek szállítása mellett. További szempont még például a biztonság, a kényelem, a zaj, az alkatrészek újrahasznosíthatósága vagy éppen a gyártó általános környezetvédelmi elkötelezettsége.

A zsűri európai országok vezető autóbuszos szaklapjainak képviselőiből áll össze, név szerint az Autobus (Olaszország), az Auto, tekniikka ja kuljetus (Finnország), a Bus & Coach Buyer (Egyesült Királyság), a Carrilbus (Spanyolország), az Infobus (Lengyelország), az Infotrucker (Románia), a Mobly-cites (Franciaország), az Omnibus.news (Németország) és a Tranzit (Szlovénia) delegáltjaiból. Idén először magyar zsűritagja is lesz a díjnak: hazánk színeit portálunk, a Magyarbusz [Info] képviseli majd, ami egyszerre büszkeség és hatalmas megtiszteltetés számunkra!

Címkék