Magazin

Bejelentették a Sustainable Bus Awards 2025 díjra jelölt busztípusokat

Hivatalosan is bejelentették a Sustainable Bus Awards 2025 díj döntőjébe jutott busztípusok szűkített listáját, közülük kerülnek majd kiválasztásra az év fenntartható autóbusza cím birtokosai városi, helyközi és távolsági kategóriában. A győzteseket október 22-én, a madridi FIAA kiállítás nyitónapján hirdetik ki. Az idei évre tízfősre bővült szakmai zsűriben most először magyar tag is helyet kapott – büszkén jelenthetjük be, hogy hazánkat a Magyarbusz [Info] képviseli majd a bíráló bizottságban, ami hatalmas megtiszteltetést jelent csapatunk számára.

A Sustainable Bus Awards az első olyan szakmai elismerés az európai autóbusziparban, amely kifejezetten a fenntarthatóság témakörére helyezi a hangsúlyt. A három kategóriában (Urban, Intercity, Coach) kiosztott díjak odaítélésekor a legfőbb értékelési szempontok a környezettudatosság, a biztonság és a kényelem. Az elmúlt hetekben lezajlott kiválasztási és jelöltajánlási folyamatot, illetve szakmai egyeztetéseket követően a napokban összeállt a döntős típusok végleges listája. A leendő győzteseket a városi és a helyközi buszok kategóriájában végül öt-öt, a távolsági-turista osztályban pedig négy jelölt közül választja majd ki a szakújságírókból álló tíztagú nemzetközi zsűri.

A döntőbe jutott busztípusok listája az aktuális iparági tendenciákat tükrözi. Az Európai Unióban 2030-ra az újonnan forgalomba helyezett városi buszok 90%-ának zéró emissziósnak kell lennie, 2035-re pedig már a teljes átállás a cél. Az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott, nehéz gépjárművekre vonatkozó új CO2-emissziós normák szintén jelentős kibocsátáscsökkenést írnak elő az új helyközi és távolsági busztípusok számára is – 2030-ra 45%-os, 2035-re 65%-os, 2040-re pedig 90%-os csökkenést kell elérni a 2019-es bázisértékekhez képest. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a buszgyártók egyre inkább az alternatív hajtásmódok felé fordulnak, ami a Sustainable Bus Awards díj idei jelöltjeinek esetében is látható.

Sustainable Bus Award – Urban Category

A városi kategória jelöltjei:

 • Iveco E-Way H2
 • Solaris Urbino 12 Electric
 • Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell
 • VDL Citea LF-181
 • BYD eBus B12

Kiélezett versenyre lehet számítani a városi buszok mezőnyében, ahol vezető márkák legújabb modelljei mérkőznek meg egymással – az elmúlt évekhez hasonlóan kizárólag károsanyag-kibocsátás mentes járművekről van szó. Az Iveco Bus első sorozatban gyártott hidrogénhajtású típusa, a Hyundai technikáját hasznosító E-Way H2 a tavaly októberi Busworld Europe 2023 kiállítás egyik nagy újdonsága volt, a Solaris pedig idén márciusban mutatta be a népszerű Urbino 12 Electric legújabb kiadását. Szintén az elmúlt évben érkezett meg a Daimler Buses városi kínálatába a hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel megtámogatott, magas napi futásteljesítményre kihegyezett Mercedes-Benz eCitaro fuel cell. A döntősök között találjuk még a VDL városi kínálatának csúcsmodelljét, a kompozit oldalfalakat és részben a padlóba integrált vontatási akkumulátorokat felvonultató Citea LF-181 csuklós villanybuszt, a kínai buszgyártást pedig az ugyancsak padlóba épített energiatárolókkal szerelt, rendkívül kedvező energiafogyasztást ígérő BYD eBus B12 innovatív új generációja képviseli, amelyet idehaza, Komáromban is gyártanak majd.

Sustainable Bus Award – Intercity Category

A helyközi kategória jelöltjei:

 • MAN Lion’s City 12 E LE
 • Otokar e-Territo
 • Scania-Castrosua LE BEV
 • Setra S 516 LE MultiClass
 • Volvo 8900 Electric

Jól megfigyelhető a zéró emissziós modellek előretörése a helyközi szegmensben is, ahol az idei öt döntőbe jutott típus közül négy tisztán elektromos hajtással indul csatába a vásárlók kegyeiért. Ez tehát a jelöltek 80%-át jelenti, tavaly még csak 40%-os volt ez az arány. Az októberi Busworld Europe 2023 kiállítás egyik meglepetése volt az alacsony belépésű MAN Lion’s City 12 E LE bemutatkozása – az oroszlános márka villanybusza többek között meggyőző kidolgozásával és összeszerelési minőségével hívta fel magára a figyelmet. A török Otokar az e-Territo típussal jelentkezett be, amely szintén tavaly Brüsszelben szerepelt először a nyilvánosság előtt, de ugyanitt láthatta elsőként a nagyközönség a Scania vadonatúj alacsony belépésű villanybusz-alvázát is a Castrosua által készített, a spanyol karosszáló fennállásának 75. évfordulójára utaló típusjelzésű 75CS felépítménnyel párosítva. A hagyományos(abb) hajtásmódokat a tavaly márciusban megjelent, opcióként lágyhibrid modullal is felszerelhető Setra S 516 LE MultiClass képviseli, a sort pedig egy idei újdonság, a márciusban bemutatott, vadonatúj gépészeti alapra épülő Volvo 8900 Electric zárja.

Sustainable Bus Award – Coach Category

A távolsági kategória jelöltjei:

 • Yutong T12E
 • Anadolu Isuzu Novo Volt
 • Volvo 9700 DD
 • Scania Touring LNG/LBG HD

Lassan, de biztosan a távolsági szegmensben is megjelennek az alternatív hajtásmódok, amit jól mutat a kategória idei döntőseinek összetétele is. A tisztán elektromos hajtású irányzatot a műfajban évek óta élen járó Yutong képviseli a T12E turistabusszal – a típus gyártási körülményeit nemrég mi magunk is megtekintettük a kínai gyártó központjának otthont adó Csengcsouban. Szintén a jelöltek között találjuk az Anadolu Isuzu tavaly Brüsszelben debütált, majd idén a berlini BUS2BUS 2024 és az isztambuli Busworld Türkiye 2024 kiállításon is bemutatott újdonságát, az apró Novo Volt elektromos midi turistabuszt, amelyet főként iskolabusznak és shuttle járatokhoz ajánl a gyártó. A kategória mérethatárainak másik végét reprezentálja a Volvo sokoldalúan konfigurálható emeletese, a 9700 DD, a gázüzem hívei pedig Scania cseppfolyósított földgázzal vagy biogázzal (LNG, LBG) hajtott új turistabuszának, a kínai Higerrel együttműködésben készülő Touring LNG/LBG HD típusnak drukkolhatnak az idei megmérettetésen.

A Sustainable Bus Awards a szervezők elgondolása szerint a jövőben is iparági iránymutatóként szolgál a zöldebb, hatékonyabb közösségi közlekedés és a fenntartható jövő felé történő haladáshoz. Az októberi madridi díjátadóról terveink szerint helyszíni tudósítással jelentkezünk majd.