Kitekintő

Busworld Europe 2023: Castrosua felépítménnyel mutatkozott be a Scania új elektromos alváza

A Scania ugyan hamarosan befejezi a komplett autóbusz-karosszériák európai gyártását, viszont ez nem azt jelenti, hogy a brüsszeli seregszemlére ne készült volna látnivalóval, s a hasonló cipőben járó Volvóval szemben (akik ezúttal nem vettek részt az eseményen), a griffesek három autóbuszt is hoztak Brüsszelbe. Ugyanakkor a Scania autóbusz-gyártó tevékenységének végnapjait jól mutatja, hogy a Scania standján látható buszok már csupán kooperációban készültek a svéd gyártóval, a kiállított Scania Touring HD a kínai Higertől, a másik két busz, egy LNG hajtású Irizar i6s Efficient és egy elektromos hajtású Castrosua 75CS pedig spanyol gyökerekkel rendelkezik, ezekhez a Scania csak az alvázakat biztosította. A kiállítási példányok közül csak a villanyhajtású modell számít új fejlesztésnek, a Touring és az i6s Efficient csupán modellfrissített változatok, s már évek óta a piacon vannak, előbbi már lassan 13 éve.

A Scania még az év elején jelentette be, hogy a visszaeső eladások és a gyártó hagyományos piacain, azaz a skandináv országokban elszenvedett piacvesztés okán leállítja a készreszerelt karosszériák gyártását Európában, és a továbbiakban kizárólag az alvázgyártásra összpontosít majd a kontinensen. A döntéssel a hagyományos, gázüzemű és elektromos hajtással is elérhető, éppen négy éve bemutatott Citywide sorozat, a tavaly új taggal kibővített Interlink típuscsalád és a C jelű, teljes hosszban alacsonypadlós alvázplatform kerül a „kukába”. Ennek tényét egyébként a helyszínen a cég képviselői is megerősítették, arra a kérdésünkre pedig, hogy mégis miért engedik el a kezét három viszonylag friss fejlesztésnek, mindössze ennyi volt a válasz: „it was a business decision.”

29 db

A menedzsment által kijelölt új stratégiára az egyik első példa a Castrosua és Scania együttműködésben készült új alacsony belépésű városi-elővárosi villanybusz, amelyet a svéd gyártó friss fejlesztéseként bemutatott, tisztán elektromos hajtású LE BEV 4×2 alvázára karosszáltak a spanyolok. A két cég partnersége hosszú múltra tekint vissza, annak idején a Castrosua volt az első gyártó, amely külsősként karosszériát építhetett a Scania C-sorozatú motortornyos alvázcsaládjának elektromos változatára, amelynek most szintén búcsút intenek a svédek.

A kiállított Castrosua bemutatóbusz esetében nem csak az alváz számít új fejlesztésnek, hanem a felépítmény is, a spanyol gyártó ugyanis nem egy meglévő modell alá építette be az új elektromos főegységet, hanem egy vadonatúj karosszeriát „húzott fel” rá, amely a Castrosuától megszokott karakteres, de nem mindig feltétlenül szép formavilághoz híven ezúttal is igen feltűnőre sikeredett. A busz szögletes formáival jól illeszkedik a spanyol gyártó jellegzetes stílusába: akár embléma nélkül, már távolról is felismerhető, hogy egy Castrosuáról van szó.

Maga az alváz egyaránt specifikálható M3/I és M3/II járműosztály szerint is, és kompromisszumosan bár, de háromajtós városi kialakítást is lehetővé tesz, igaz, harmadik ajtóként csak egyszárnyú, legfeljebb 890 mm széles utasajtó építhető be. A Castrosua új felépítményének kialakítása során kiemelt hangsúlyt fektettek a funkcionalitásra és a gépészeti komponensek hozzáférhetőségére, ezzel is megkönnyítve a majdani karbantartást. A kétajtós, 2-2-0 ajtókiosztású bemutatóbusz helyközi kialakítással készült, 45 utasüléssel szerelve. Ami a befoglaló méreteit illeti, a busz 13 065 mm hosszú, 2550 mm széles és 3410 mm magas, tengelytávja pedig 6760 mm. A legnagyobb megengedett össztömege 21 200 kg, a mellső tengely terhelhetősége maximum 8200 kg, a hátsóé pedig 13 000 kg. Az autóbusz a nagyobb utazósebesség miatt megfelel az egyszintes M3/II osztályú – helyközi – buszokra már kötelező érvényű a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66-os borulásvédelmi előírásnak és az ENSZ-EGB 118-as tűzvédelmi jóváhagyásnak is, ADAS rendszere pedig már fel van készítve a 2024 közepétől hatályos legújabb GSR követelményekre, azaz tartalmazza a nyolc kötelezővé váló aktív biztonsági funkciót: a hirtelen lassításkor aktiválódó vészfékjelzést, a tolatásfigyelést, az abroncsnyomás-ellenőrző rendszert, az intelligens sebességszabályozót, a holttérfigyelő rendszert (jobb és bal oldalon), az elhaladásjelző rendszert, az indításgátló alkoholszonda előkészítését, valamint a fáradékonyság- és figyelemérzékelő biztonsági rendszert is.

A bemutatóbusz technikai alapját jelentő önjáró alvázzal, amely hamarosan háromtengelyes kivitelben is elérhető lesz, egy ötmodulos, egyenként 104 kWh-ás akkumodulokból álló, 520 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiájú akkupakk érkezett. Az akkumulátorokat, pontosabban az őket alkotó prizmatikus felépítésű  cellákat – melyeket zöld energia felhasználásával állítanak elő – a cégcsoporthoz tartozó svéd Northvolt szállítja, ezeket a Scania a södertälje-i akkumulátorösszeszerelő üzemében építi össze modulokká. Az LE BEV alváz kéttengelyes kivitelben négy, illetve öt akkupakkal érhető el, előbbi konfiguráció 416 kWh összkapacitással akár 400, a demóbuszba is beépített utóbbi, 520 kWh-ás akkuállomány pedig akár 500 kilométeres autonómiát is tud kölcsönözni a járműnek. Akkukonfigurációtól függetlenül egy modul mindig a busz farába kerül, a fennmaradó három vagy négy egység pedig a busz tetején kap helyet. Az energiatárolók feltöltésére egyelőre csak plug-in van lehetőség a mellső tengely mögött, jobb oldalon elhelyezett töltőcsatlakozón keresztül, legfeljebb 130 kW-os maximális töltési teljesítmennyel.

Maga a Scania platform a 2550 mm-es alvázszélesség mellett elérhető 2500 mm széles változatban is, az eltérő felhasználási igényekhez igazodva pedig két különböző végáttétel közül lehet választani. Az alvázzal járó állandómágneses elektromos gép 250 kW-os folyamatos 30 perces teljesítménye és 300 kW-os csúcsteljesítménye megegyezik ugyan a kivezetés alatt álló C-sorozatú elektromos alváz központi villanymotorjának teljesítményével, de nem teljesen ugyanarról az erőforrásról van szó, mivel az új LE alvázba épített vontatómotor erősebb integrált hűtőrendszerrel és frissített vezérlőrendszerrel rendelkezik, amely megfelel a legmagasabb kiberbiztonsági követelményeknek. A villanymotort egy kétfokozatú automataváltó egészíti ki, amivel a Scania szerint egyrészt hatékonyabb működés, másrészt pedig jobb rekuperáció érhető el.

A kiállított járműbe már a Scania legújabb, magasabb kiberbiztonságot nyújtó Smart  Dash nevű digitális műszerfala került, ami számos új asszisztens és biztonsági rendszert alkalmazását is lehetővé teszi – beleértve a 2024 közepétől minden buszban kötelező radaralapú holttérfigyelő és sávváltási asszisztenst, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert is. A méregzöld Castrosua 75CS felszereltsége igazi bemutatóbuszhoz illő: a digitális tükörhelyettesítő rendszeren kívül szálcsiszolt kapaszkodókat, fahatású padlóburkolatot, LED-es háttérvilágítású leszállásjelzőket, elektromos rámpát, elektromos működtetésű utasajtókat, 360º madártávlati képet adó kamerarendszert és USB-portokat is találunk a buszban. Az energiatakarékosság jegyében kívül és az utastérben egyaránt LED-es fényforrásokat alkalmaznak. A kültéri világítótestek a Hella kelléktárából származnak, a hátfalra a német beszállító manapság nagy népszerűségnek örvendő Shapeline lámpasorozatának tagjai kerültek.

29 db

A képre kattinva galéria nyílik

A svéd gyártó idei standján helyet kapott másik két Scania alvázra épített autóbusz is egy-egy alternatív hajtásmód képviselője: a spanyol Irizar átal felépítményezett háromtengelyes i6S Efficient turistabusz LBG/LNG-hajtású, a Kínában készült, de Scania logó alatt forgalmazott Touring HD pedig biodízel üzemű. A Scania egyébként már évek óta hasonló installációval jelenik meg a nagy európai kiállításokon, a stand sötét félhomályából előbukkanó, vakító hófehér buszokkal, ezzel a szokásával pedig most sem szakított, legalábbis a két távolsági buszt illetően. Mindkét modell már jól ismert szereplőnek számít a szegmensben, és a Scania turista-termékvonalát a jövőben is ezen típusok különböző változatai fogják képviselni a piacon.

Az Irizar gyári ranglétráján az Irizar i8 csúcsmodell után a második helyet elfoglaló Irizar i6S tavaly modellfrissítésen esett át, a típusjelzéshez azóta a hatékonyságot hangsúlyozó Efficient kiegészítés társul. A jól eltalált formához lényegében nem nyúltak, a burkolatok alatt alatt viszont jelentős módosítások történtek. Az új Irizar i6S Efficient saját tömege a korszerű szerkezeti anyagok alkalmazásának köszönhetően mintegy 950 kg-mal, fogyasztása és károsanyag-kibocsátása akár 13%-kal, légellenállási együtthatója pedig 30%-kal csökkent az elődmodellhez képest – utóbbiban kiemelt szerepe van az idei Busworldön kiallított háromtengelyes példányon is alkalmazott, a hagyományos külső visszapillantó tükröket kiváltó, akár éjszaka vagy esős időben is megfelelő minőségű képet adó digitális kamerarendszernek, valamint az aerodinamikai szempontok alapján átdolgozott tetőnek és szélvédőnek. Az újragondolt típus a hagyományos dízelmotoros alapváltozat mellett biodízellel és hidrogénezett növényi olajjal (HVO), valamint a Scania által biztosított gépészeti platformra karosszálva cseppfolyósított földgázzal működő változatban is rendelhető, utóbbira példa a kiállítási darab is.

A 14 070 mm hosszú és 3900 mm magas jármű Scania K410 EB 6×2 NI LNG alvázra épült, hajtásáról a platformmal járó 13 literes, 410 lóerős, 2000 Nm csúcsnyomatékú Scania gázmotor gondoskodik, amelyhez egy 12+2 sebességes Scania Opticruise robotizált váltó áll rendelkezésre. Az 57 ülőhellyel szerelt kocsit 1-0-1 ajtókiosztással látták el, ezzel maximalizálva a poggyásztér méretét, amiben a padló alatt elhelyezett nagyméretű, 730 literes össztérfogatú, speciálisan hőszigetelt kriogén LNG-tartály igen jelentős méretű helyet sajátít ki magának. Ezzel az ajtóelrendezéssel viszont 12,5 m³-es csomagteret lehetett elérni, ami nem nevezhető rossznak a fentebb leírtak ismeretében. Az üzemanyagtartály utántöltése mindössze 15 percet vesz igénybe, a tüzelőanyagként szolgáló cseppfolyósított földgáz (LNG), vagy biogáz (LBG) -162 °C-ra hűtött állapotban kerül eltárolásra a hőszigetelt kriogén tartályban. A gyártó az LNG-hajtással szerelt  alvázai esetében a távolsági buszokéval egyenértékű, 1000-1200 kilométert meghaladó hatótávolságot ígér, igaz, nem a kiállítási buszba került tartálykapacitással, hanem a több mint 900 literes egységgel.

A szokásos hárombetűs biztonsági elektronikák mellett olyan fejlett vezetéstámogató rendszerek is megtalálhatók az autóbuszban, mint a sávtartó asszisztens, az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, az adaptív tempomat, a vészfékasszisztens, vagy éppen az elektropneumatikus rögzítőfék.

29 db

A képre kattinva galéria nyílik

A svédek a seregszemlére saját európai kínálatuk, a kínai Higerrel együttműködésben gyártott csúcsmodelljét egy 10 900 mm hosszú Touring HD turistabusz formájában hozták el, amelyet az Irizarhoz hasonlóan Scania K410 EB alvázra szereltek, és nagy vonalakban a két jármű hajtáslánca is megegyezik, azzal a lényeges különbséggel, hogy a 13 literes erőforrás ez esetben biodízel üzemű. A kocsi szintén 1-0-1 ajtóelrendezésű, ennek köszönhetően a midi kategórián épp túllépő jármű csomagterének mérete 6,5 m³ körül alakul. Mindkét turistabuszt felszerelték a már fentebb említett, hamarosan kötelezővé váló ADAS aktív vezetéstámogató rendszerekkel is.

A brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításról írt többi cikkünk ide kattintva érhető el!

Címkék