Kitekintő

Vadonatúj villanybusz-alvázon mutatkozik be a Volvo 8900 Electric

Vadonatúj helyközi e-busz alvázcsaláddal bővül a Volvo Buses elektromos platformkínálata: a 2021-ben bemutatott, egyszintes és emeletes városi buszok építésére is alkalmas BZL Electric alvázcsaládhoz most egy kifejezetten helyközi alkalmazásokra szánt járóképes platform csatlakozik. A BZR Electric nevet viselő új technikai alap, amely a Volvo 8900-as tisztán elektromos hajtású alacsony belépésű változata alatt mutatkozik be először, egyaránt alkalmas alacsony belépésű és normálpadlós felépítmények fogadására, piaci bevezetését pedig a hasonló piaci szegmenst lefedő dízelmotoros B8R sorozattal párhuzamosan, globális szinten tervezi a svéd gyártó.

A két- és háromtengelyes kivitelben is elérhető új BZR Electric technikai alapot, amely a Volvo 8900-as modellcsalád vadonatúj elektromos változatának műszaki bázisául szolgál majd, a Volvo külső karosszáló partnerek számára is hozzáférhetővé teszi, várhatóan még az idei év vége előtt. A svéd gyártó saját márkaneve alatt értékesített példányok Egyiptomban készülnek majd, a négyféle hosszváltozatban, alacsony belépésű és normálpadlós, valamint két- és háromtengelyes kivitelben elérhető 8900-as típuscsalád licenc alapján történő összeszerelése ugyanis a Volvo európai karosszériagyártó részlegének megszűnésével tavaly ősszel az egyiptomi MCV-hez került. Az alváz (futóművek és a hajtáslánc) viszont a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a Volvo Buses boråsi és uddevallai üzemeiben készül majd.

A Volvo 8900-as elektromos változatát 2025-ben tervezi piacra dobni a svéd gyártó, és a jövőben a villanyhajtású kiadás is elérhető lesz low entry (LE), azaz alacsony belépésű és normálpadlós, valamint két- és háromtengelyes kivitelben, akár háromajtós kialakítással is. A jövőre bevezetésre kerülő, M3/I (városi) és M3/II osztályú (elővárosi-helyközi) autóbuszként egyaránt specifikálható LE verzió kétféle, 12 296 és 14 896 mm-es hosszváltozatban lesz rendelhető, előbbi esetében akár 88 fő (ebből 43 ülő utas), utóbbinál pedig akár 110 fő (57 ülőhellyel számolva) is lehet a befogadóképesség a legkisebb akkupakk alkalmazása esetén. A 8900 Electric kéttengelyes szóló alapváltozata legfeljebb 450, a háromtengelyes pedig maximum 540 kWh akkukapacitással skálázható, viszont a jövőben a Volvo állítása szerint az utóbbi elérhető lesz 8 modulos, 720 kWh összkapacitású akkupakkal is.

A helyközi feladatokra szánt buszok építésére alkalmas BZR Electric alvázcsalád tagjait kétféle, alacsony belépésű vagy normálpadlós változatban kínálja majd a Volvo. A kompakt formában szállítandó alvázra 9500 és 14 960 mm közötti hosszúságú karosszéria építhető. A komplett jármű megengedett legnagyobb össztömege normálpadlós kivitel esetében a kéttengelyes változatnál 20 800 kg, a háromtengelyesnél 27 200 kg, az alacsony belépesű verzió esetében pedig a kéttengelyes verzióé 20 600 kg, a háromtengelyesé 27 000 kg. A platform alatt a Volvo saját gyártású tengelyei kerültek alkalmazásra; a 8 200 kg teherbírású Volvo RFS mellső tengely és a Volvo RS1228C jelű hátsó híd, amelynek terhelhetőségét a Volvo 12 600 kg-ban adja meg a szóló kéttengelyes és 11 500 kg-ban a háromtengelyes kivitelnél. A Volvo a bal- (csak a normalpadlós kivitel esetében) vagy jobbkormányos kialakításon túl számos további opciót kínál, a főegység kérhető például komplett gyári műszerfallal, vagy csak önmagában a műszeregységgel is. A BZR Electric már a Volvo megújult dinamikus műszerfalával és a hozzá tartozó digitális műszeregységgel kerül piaci bevezetésre.

A BZR Electric alvázakat modulonként 90 kWh kapacitású és 535 kg tömegű, Samsung SDI 21700 cellákból felépülő lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) vontatási akkumulátorokkal szállítja a Volvo, ezek üzemi feszültsége 600 V. A szóló változatok 4 vagy 5 modulból álló, 360 és 450 kWh összkapacitású akkucsomaggal választhatók, a háromtengelyes verziók pedig 4, 5, vagy 6 modullal rendelhetők, legfeljebb 540 kWh-ás akkupakkal. A lemerült energiatárolók feltöltésére kétféle metódust kínál a Volvo. A normál konnektoros (plug-in) töltés akár már 250 kW teljesítménnyel is történhet – már ahol ez rendelkezésre áll. A CCS Combo 2 szabványú töltőcsatlakozó három különböző helyre – a homlokfalra, illetve az A-tengely fölé bal vagy jobb oldalra – is kerülhet a vásárlói igényektől függően. A végállomásokon való gyorstöltést preferáló üzemeltetők számára az inverz pantográfos (OppCharge) megoldás áll rendelkezésre, akár 450 kW töltőteljesítménnyel.

A technikai alap mozgatásáról a Volvo elektromos buszaiból jól ismert, saját hűtőkörrel rendelkező,  167 kW állandó-, és 200 kW csúcsteljesítményű, 425 Nm maximális nyomatékú centrális villanymotor gondoskodik, amiből a kéttengelyes változatba igény szerint akár kettő is beépíthető. A háromtengelyes verzió viszont, így a 8900 Electric 6X2 is, csak ikervillanymotoros hajtással elérhető, ezek együttesen 334 kW állandó-, és 400 kW csúcsteljesítményt képviselnek. A Volvo a villanymotor(ok) beépítése során a T-hajtású elrendezést alkalmazta, azaz a hajtást a Volvo tengelyének középpontjában, a B-tengely mögött helyezték el. A nagyobb hatékonyság érdekében az erőforrás(ok) által leadott nyomatékot a hajtott tengelyhez egy kétfokozatú automatizált Volvo I-Shift sebességváltó továbbítja. A kétmotoros konfigurációban a motorok és az erőátviteli egység közé még egy összegzőmű is kerül.

Az Európai Unió júliustól minden újonnan forgalomba helyezett autóbuszra kötelező érvényű, átdolgozott általános járműbiztonsági rendelete (GSR II) által megkövetelt új biztonsági funkciók – többek között a radaros kanyarodássegédrendszer, a radaralapú akadályészlelő, az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer, az intelligens sebességszabályozó, a sávtartó asszisztens, valamint a fáradékonyság- és figyelemérzékelő biztonsági rendszer – az alvázzal együtt érkeznek, így a Volvo műszaki alapjait választó független karosszálók számára is rendelkezésre állnak.

A gyártó elmondása szerint a BZR Electric főegység a jövőben alkalmas lesz teljes hosszban alacsonypadlós, szóló, csuklós és duplacsuklós karosszériák fogadására is; ezen az alvázon mutatkozik majd be az új Volvo 7900 Electric, s annak csuklós változata, valamint egy duplacsuklós modell is.

Címkék