Kitekintő

A Volvo Buses jövőre befejezi autóbusz-gyártó tevékenységét Európában

A Volvo csoport 2024 első negyedévében bezárja a lengyelországi Wrocławban található karosszériaépítő üzemét, ezzel 94 évvel az első Volvo autóbusz elkészülte után teljesen felszámolja autóbusz-gyártói tevékenységét az öreg kontinensen. A döntés hátterében az áll, hogy már évek óta veszteségesen működik az európai buszgyártó üzletág, amelynek jövedelmezőséget a más piacokon, például Spanyolországban és Dél-Amerikában már eredményesen alkalmazott módszerrel kívánja javítani a Volvo Buses, azaz helyi, külső karosszáló partnerekre bízza a felépítményezést, ő maga pedig csak az önjáró alvázakat szállítja majd. A mostani strukturális átalakítás a Volvo európai buszpiaci jelenlétének de facto végét jelenti, legalábbis ami a komplett járműveket illeti.

A wrocławi üzem jelenleg a svéd cégóriás egyetlen olyan gyáregysége, ahol Volvo márkanév alatt autóbuszokat gyártanak Európában. A finnországi összeszerelésű emeletes 9700 DD modellt leszámítva, hajtásmódtól függetlenül itt készül a Volvo teljes európai termékpalettája, a városi-elővárosi autóbuszoktól egészen a távolsági modellekig. A kilencvenes évek végén zöldmezős beruházásként épült lengyelországi létesítmény 1999-ben kezdte meg működését, majd 2013-ban, amikor a Volvo egy strukturális átalakítás eredményeként felszámolta buszgyártói tevékenységét Svédországban, az európai piacra szánt készre szerelt Volvo busztípusok teljes gyártása ide került át. A cégcsoport egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy mi lesz a jelenlegi kínálat, vagyis a már több, mint egy évtizede kínált 7900-as és 8900-as szériák, illetve a viszonylag friss fejlesztésnek számító 9700/9900 típuspár sorsa, de könnyen előfordulhat, hogy külső partnerek veszik át az egyes termékcsaládok gyártását. Az alvázgyártói tevékenységet nem érinti a mostani döntés, az továbbra is zavartalanul folytatódik a Volvo Buses globális alvázgyártó központjában, a Svédország délnyugati részén található, közel 74 ezer lakosú Borås városában, valamint Brazíliában. Szintén változatlanul zajlik tovább a munka a Volvo komplett autóbuszokat előállító mexikói gyárában és a Volvo 9700 turistabusz amerikai piacos változatát készítő kanadai Prevost-nál is.

A Volvo Buses az elmúlt öt évtizedben piaci részesedésének növelése érdekében több önálló, patinás karosszériagyártót is felvásárolt: több más cég mellett a svéd Säffle 1981-ben, a német Drögmöller és a dán Aabenraa Karrosseri 1994-ben, a finn Carrus pedig 1998-ban került a tulajdonukba. (Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a Volvo a kilencvenes évek közepén az Ikarus bekebelezésével is megpróbálkozott, sikertelenül.) Ezen beruházások azonban hosszú távon nem bizonyultak eredményesnek, így a Carrustól már 10 év elteltével megszabadultak, az Aabenraa gyárat 2004-ben bezárták, a Drögmöller heilbronni üzeme 2005-ben, a svéd Säffle pedig 2013-ban jutott ugyanerre a sorsra.

A svédországi üzem felszámolását követően Wrocławban évente mintegy 1000 darab autóbusz gördült le a gyártósorokról, ez a mennyiség viszont nem volt elegendő az üzletág jövedelmezőségének fenntartásához. A Volvo hatalmas piacot próbált megcélozni, ezen ambíciók viszont tetemes összegeket emésztettek fel, amelyet nem kompenzáltak az értékesítések. A cégcsoport 2014-ben leállította a dízelmotoros városi buszok gyártását és áttért a dízel-elektromos hibrid típusok kizárólagos gyártására, később kiegészülve az akkumulátoros villanybuszokkal. A Volvo azt remélte, hogy az alternatív hajtású járművek piacára való gyors belépéssel jobb pozíciót érhet el a versenytársakkal szemben, ám ez rossz döntésnek bizonyult, és a városi dízel vonal teljes elengedésével valójában hatalmas piacot veszített. A gyártó széles körben népszerűsített, külső forrásról is tölthető (plug-in) dízel-elektromos Volvo 7900 Electric Hybrid modelljének bukása sem tett jót az üzletágnak. Emellett a cég a tisztán elektromos hajtású városi buszok szegmensében sem tudott helytállni az erősödő versenyben, olyannyira nem, hogy még saját, belső svéd piacán is alulmaradt.

A Volvo lengyelországi buszgyára madártávlatból

A wrocławi karosszériagyártás az anyacég bejelentése szerint 2024 első negyedévében áll le, a komplett buszokra eddig leadott megrendelések a tervek szerint még ebből az üzemből kerülnek teljesítésre. Az üzleti modellváltás a Volvo Group mintegy 3600 lengyel alkalmazottjából körülbelül 1500 munkavállalót érint, ők mindannyian elveszítik munkájukat.

A Volvo a hírek szerint minden korábban lefedett autóbuszos kategóriában jelen marad alvázkínálatával, ám a járművek felépítményeit előzetesen kiválasztott külső karosszáló cégek készítik majd. Joakim Kenndal, a Volvo Buses sajtófőnökének elmondása szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a szóba jöhető partnerekkel, például a fentebb említett Volvo 9700 DD emeletes buszokat gyártó finn Carrus Delta céggel.

Az új üzleti modell bevezetése az átmeneti időszakban, 2024 és 2025 folyamán várhatóan negatív hatással lesz a Volvo bevételeire: a működési eredmény a becslések szerint mintegy 1,3 milliárd svéd koronával csökken majd, a cash flow terén pedig nagyjából 1 milliárd svéd korona értékű visszaesésre számít a cégvezetés. Ezt követően azonban reményeik szerint nyereséges lesz a Volvo európai buszgyártói tevékenysége – legalábbis ami megmarad belőle.

Belga és svéd rendeltetésű Volvo 7900-asok a wrocławi gyártósoron (Fotó: PAP/Maciej Kulczyński)

A lengyel gyáregységet egy autóbusz-ágazaton kívüli vállalat, a Northvolt AB akkumulátorgyártó résztulajdonosa, a svéd Vargas Holding vásárolja meg. Erről már szándéknyilatkozat is született a két cégcsoport között, ami tartalmazza a Vargas Holding azon szándékát is, hogy munkát kínáljon a Volvo Buses egyes alkalmazottainak. Az új tulajdonos tervei között szerepel a létesítmény bővítése is, ám arról egyelőre nem árultak el részleteket, hogy milyen ipari tevékenységet folytatnak majd az üzem területén. Elöljáróban mindössze annyit lehet tudni, hogy a beruházás a modern technológiákhoz, a zöld energiához és a dekarbonizációhoz kapcsolódik, tehát egy alapvetően más termelési profilú gyár kezdi meg működését Wrocławban.

Címkék