Kitekintő

Újdonságként egy 3 tengelyes Lion’s Intercity-t és egy LE villanybuszt mutatott be az MAN Brüsszelben

A brüsszeli Busworld 2023 seregszemlére több világpremierrel is készült az MAN Truck & Bus: bemutatkozott az MAN Lion’s Intercity LE család háromtengelyes csúcsváltozata és a gyártó első alacsony belépésű villanybusza, az MAN Lion’s City 12 LE, továbbá itt debütált a jelentős technikai frissítéssel felvértezett Lion’s Coach és Neoplan Tourliner, valamint az MAN jövőre bevezetésre kerülő új digitális műszerfala is.

Az MAN standján a legnagyobb feltűnést a gyártó 2021-ben piacra dobott Lion’s Intercity LE sorozatának leghosszabb tagja, a termékpalettára új szereplőként, s a szintén most debütáló Setra S 518 LE európai riválisaként érkező háromtengelyes Lion’s Intercity LE 14 kelti. A modellt ugyan még hagyományos dízelmotoros hajtással szerelték, de ha lehet hinni a gyártónak, 2025-re a Lion’s City LE villanybusznál hosszabb méretkategóriákban elérhető és elővárosi felhasználás szerint is specifikálható Intercity LE típuscsalád rendelhető lesz tisztán elektromos hajtással is. A típus a brüsszeli premierrel hivatalosan is bekerült az MAN kínálatába, azaz mostantól már előrendelhető, sorozatgyártása 2024 elején kezdődik meg az MAN török üzemében, ahol a kéttengelyes verziók, a 12 449 mm hosszú, valamint a 700 mm-rel hosszabb változat is készül. A Lion’s Intercity LE család csúcsváltozata a maga 14,43 méteres hosszával az egyik legrövidebb jármű az elővárosi háromtengelyes buszok piacán, ugyanakkor fedélzetén akár 63 ülőhely is elhelyezhető, maximális befogadóképessége pedig elérheti akár a 127 főt is. A 26 000 kg legnagyobb megengedett össztömegű járművet a szóló kéttengelyes Intercity verziókhoz hasonlóan a gyártó nem csak regionális feladatokat ellátó típusként pozicionálja, megrendelői igény esetén készülhetnek belőle kimondottan városi jellegű kivitelek is, amelyeket az A-tengelytől a második ajtó vonaláig teljesen dobogómentes utastér jellemez – ilyen a kiállítási példány is.

25 db

Vázszerkezeti szempontból az újdonság alapjául részben a normálpadlós Lion’s Intercity acélváza és a Lion’s City mellső traktusa szolgált. A két- és háromajtós kialakítással (2-2-1, 1-2-1, 1-2-0 és 2-2-0 ajtóképlettel) egyaránt elérhető háromtengelyes kivitel is megkapta a városi típusokban és a szóló Intercity-kben alkalmazott kompozit szendvicspanel tetőlemezt, amely 25%-kal könnyebb, mint egy hagyományos, acél zártszelvényekből készült tetőváz. A típushoz alapfelszereltségként jár az adaptív lengéscsillapítóval szerelt független mellső felfüggesztés, amely a 275/70 R22,5 méretű abroncsokkal ellátott városi kivitel esetében, a kanyar belső ívén futó keréknél 56°-os elkormányzási szöget biztosít (a helyközi változat ballonosabb, 295/80 R22,5 méretű gumiabroncsaival ez az érték 53°-ra csökken). Hátul az MAN saját fejlesztésű HY-1350-B-03 típusjelű hajtott hátsó hídja került beépítésre, melynek áttételezése felhasználástól függően változtatható. A C jelű tengely elektrohidraulikus kormányzású, amely az új VASC légrugós felfüggesztésnek köszönhetően tehermentesíthető is. A busz fordulóköre mindössze 23,8 méter, ennek a teljesítését a 7000 mm-es tengelytáv és a kormányzott hátsó tengely teszi lehetővé.

A háromtengelyes változat erőforrásaként a Lion’s City és a szóló Intercity modellekből ismert, kis üzemanyag-fogyasztású és nagy terhelhetőségű, hathengeres, 9 literes MAN D1556 LOH dízelmotor szolgál, amely a háromtengelyes változatnál két, 330 vagy 360 lóerős (243, illetve 265 kW) teljesítményszinttel, 1400 vagy 1600 Nm maximális forgatónyomatékkal választható. A D15-ös motor külön átalakítás nélkül működtethető zsírsav-metil-észter (FAME) üzemanyaggal, valamint hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és szintetikus üzemanyaggal (XtL) is. Az erőforráshoz opcionálisan elérhető a Lion’s Cityből ismert, automatikus start-stop rendszerrel kiegészített MAN EfficientHybrid hajtásmodul is. A járműbe a ZF EcoLife 2, integrált primer retarderrel egybeépített 6+1 fokozatú automataváltó kerül erőátviteli egységként, de opcionálisan négyfokozatú Voith DIWA.6 automataváltót is választhatnak a leendő üzemeltetők, manuális váltó pedig nem szerepel a kínálatban.

A stand másik újdonsága az alacsony belépésű Lion’s City 12 E LE. Az MAN első alacsony belépésű villanybusza a négy éve bemutatott, s már több mint 1000 legyártott példánnyal büszkélkedő, tisztán elektromos hajtású Lion’s City E modellcsalád alapjait hasznosítja. Az új 12 méteres, csak M3/I (városi) autóbuszként specifikálható modell a szóló Lion’s City E moduláris építésmódját használja ki, így a főbb jellemzői és befoglaló méretei sem változnak az alaptípushoz képest, ugyanazok a mellső és hátsó túlnyúlások, valamint a tengelytáv is. A jármű akár 41 utasüléssel is felszerelhető, befogadóképességének maximuma pedig összesen 69 fő.

A Lion’s City 12 E LE korábban bevezetett alkatrészeket használ, ezért kifejlesztése során nem volt szükség költséges, speciális megoldásokra. Az LE verzióban is ugyanaz a házon belülről származó, 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik, mint a teljes hosszban alacsonypadlós változatban. A B-tengely mögött elhelyezett erőforrás egy egyfokozatú áttételen keresztül hajtja meg a 13 000 kg műszaki teherbírású és i=5,12 módosítású, MAN gyártmányú portálhidat. A jármű alatt elől az MAN, 275/70 R22,5 méretű gumiabroncsokkal ellátott, 8000 kg műszakilag engedélyezett teherbírású, hidraulikus adaptív lengéscsillapítóval kiegészített, független felfüggesztésű futóműét találjuk, amelyet 56°-ban lehet kifordítani.

A maximálisan beépíthető akkukapacitás tekintetében sincs különbség az alapmodellhez képest, ennek jelenlegi maximuma 480 kWh. A lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorok a svéd Northvolttól érkeznek,  s a típus a 6 modulos, 480 kWh-s csomag mellett rendelhető 5 modulos, 400 kWh-s, valamint 4 modulos, 320 kWh-s egységgel is.

Az alacsony belépésű Lion’s City E mellett az MAN-nél bemutatásra került egy 10,6 méteres, teljes hosszban alacsonypadlós midi változat is, amelyet épp a brüsszeli seregszemle elstartolásának előestéjén nyerte el az Év Fentartható Autóbusza díjat a városi kategóriában. Az MAN tavaly bevezetett ún. nagy midibusza a szegmens legnagyobb akkukapacitásával büszkélkedhet, kis fordulóköre és kompakt méretei pedig ideálissá teszik szűk, kanyargós belvárosi utcákat, illetve forgalmas sétálóövezeteket érintő viszonylatok kiszolgálására. A Lion’s City 10 E kategóriájában szinte egyedülállóan, akár 80 utas befogadására alkalmas.

A gyártó, beleértve a most bemutatott Lion’s City 12 E LE-t is, 2025-ben egy jelentős frissítést fog végrehajtani az immár négytagúvá bővült Lion’s City E modellcsaládon. Ez a fejlesztés egy újgenerációs, nagyobb energiasűrűségű NMC akkupakk alkalmazását, pantográfos töltési lehetőség, valamint kerékagymotoros portáltengely bevezetését is magában foglalja.

Az újgenerációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorral, amely 50%-kal is megnövelheti a hatótávolságot, a 10,5 méteres midi a 400 helyett akár 445 kWh-ás, a szóló 12 méteres a jelenlegi 480-nal szemben már 534, a csuklós pedig a mostani 640 helyett akár 712 kWh-ás akkumulátorcsomaggal is elérhető lesz. Az ügyfél 2022 óta dönthet arról, hogy mekkora akkupakkot kér a megrendelt kocsikba, így lesz ez 2025-től is, a midi elérhető lesz ugyanúgy 4 vagy 5 modulos akkupakkal, a szóló verzió 4, 5 illetve 6 modulos csomaggal is rendelhető lesz, a csuklós kivitelnél pedig lehet majd választani a 6, 7 és 8 egységből álló energiatárolót is, 65 és 80%-os DoD (depth of discharge) beállítással egyaránt. A gyártó szerint az új akkutechnológiának köszönhetően az akkumulátorok életciklusa akár egymillió kilométerre is meghosszabbodhat az autóbuszban eltöltött első életük során.

A töltéstechnológiában is lesznek újítások, lehetővé válik az akár 375 kW-ás töltési teljesítmény és az inverz pantográfos töltési megoldás is. A nagyobb töltési teljesítménnyel a szóló buszokba kerülő legnagyobb akkupakk esetében a 100%-os töltöttség másfél óra alatt válik elérhetővé, a csuklós verziónál pedig a töltési folyamat mindössze két órát vesz majd igénybe. A 2025-ös modellév másik fontos újítása, hogy a Lion’s City E rendelhető lesz kerékagymotorokkal szerelt portáltengellyel is, amivel akár 15%-os fogyasztáscsökkenést is el lehet érni a mostani, központi vontatómotoros megoldáshoz képest.

Az MAN új háromtengelyeséhez és az elektromos Lion’s City-khez továbbra is alapáron jár az ABS, az ASR, a fékasszisztens és az ESP, s a 2024 júliusában érvénybe lépő átdolgozott EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásainak megfelelve a buszokban ezentúl az alapfelszereltség részeként megtaláljuk a vészfékjelzést (gyors ütemben pulzáló LED-es féklámpák), a tolatóradart, az abroncsnyomás-ellenőrző rendszert (ami a gumiabroncsok hőmérsékletét is figyeli), az intelligens sebességszabályozót, a radaros holttérfigyelő rendszert, az elhaladásjelző rendszert, az indításgátló alkoholszonda előkészítést, valamint a fáradékonyság- és figyelemérzékelő biztonsági rendszert is. Szintén az alapfelszereltség részét képezi a járművek előtti területet megfigyelő radaralapú akadályészlelő front-end detection funkció is. Felárért cserébe pedig többek között alkoholzárat, sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, esőérzékelőt, tolatókamerát, automata fényszórót, közlekedési tábla felismerő rendszert, digitális tükörhelyettesítő rendszert és 360°-os kamerarendszert is kérhetnek a leendő ügyfelek.

Az MAN brüsszeli felhozatalát egy Lion’s Coach, két Neoplan Skyliner, egy Cityliner és egy Tourliner is gazdagítja. Az itt bemutatott Lion’s Coachba és a Tourlinerbe már a 2024-es modellévtől bevezetésre kerülő új, ergonómiailag továbbfejlesztett műszerfal került, amelyet már  egy teljesen új fejlesztésű, magasabb kiberbiztonságot nyújtó digitális platform egészít ki. Ennek központi eleme egy 12 hüvelykes, HD felbontású, különösen nagy központi üzenőterülettel rendelkező kijelző. A digitális egység nem rendelkezik érintőképernyős funkcióval, ugyanis a gyártó elgondolása szerint a haszongépjárművek fontos funkcióinak kezeléséhez ez a megoldás nem lenne optimális, helyette az MAN turistabuszainak esetében egy kéztámasszal ellátott, intelligens MAN SmartSelect turn-push vezérlőgombbal, a városi, elővárosi modellekben pedig hanggal, multikormányról és közvetlen hozzáférésű kezelőszervekkel is vezérelhető a korábbiakhoz képest megduplázott méretű platform.

Az műszeregység számos új asszisztens és biztonsági rendszert alkalmazását is lehetővé teszi – beleértve a 2024 közepétől minden buszban kötelező radaralapú holttérfigyelő és sávváltási asszisztenst, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert. Emellett minkét távolsági modellbe egy továbbfejlesztett, Euro 6e minősítésű, MAN D26 erőforrást építettek, amelyet 10 lóerővel nagyobb teljesítmény és mintegy 50 newtonméterrel nagyobb nyomaték jellemez, ugyanakkor üzemanyagfogyasztása 2,5 százalékkal kevesebb, mint az elődé. További újítás a továbbfejlesztett EfficientCruise 3 topográfiai sebességváltó program, amely opcionálisan elérhető az MAN és Neoplan márkájú turista autóbuszok számára egyaránt.

Címkék