Kitekintő

Csuklós Ebuscókkal bővíti flottáját a müncheni MVG

Folytatódik az Ebusco sikerszériája Németországban, ugyanis a tavaly év végi 90 darabos berlini és 3 darabos fürthi villanybusz megrendelések mellé egy újabb, 14 csuklós 2.2-es leszállítására vonatkozó megbízás futott be a német piacról, ezúttal a Münchner Verkehrsgesellschaft mbH (MVG) társaságtól. A közlekedési cég a holland buszgyártó autóbuszainak üzemeltetése terén már egész komolynak mondható tapasztalatokkal rendelkezik, jelenleg 2 darab Ebusco 2.0-es és 10 darab szóló 2.2-es, valamint 2 darab szénszál erősítésű kompozit karosszériás Ebusco 3.0 tesztbusz is közlekedik a városban. A 18 méteres járművek várhatóan 2023 elején érkeznek meg Münchenbe.

A 20 400 kg saját és 29 000 kg megengedett legnagyobb össztömegű elektromos csuklósok négyajtós kivitelben, 2-2-2-2 ajtóelrendezéssel érkeznek. A járművekbe a CATL lítium-vasfoszfát (LFP) kémiát használó, folyadékhűtéses vontatási akkumulátorcsomagja kerül, viszont ahogy azt már az Ebuscótól megszokhattuk, a gyártó a müncheni rendeltetésű csuklósok műszaki tartalmával kapcsolatban sem nyilatkozott túl bőbeszédűen. Így egyenlőre nem lehet tudni, hogy az autóbuszok az Ebusco csuklósainál elérhető kisebb, 363 kWh, vagy a nagyobb, 525 kWh összkapacitású akkupakkot kapják majd.

A kocsik mozgatásáról a ZF háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt AxTrax AVE típusú portálhídja gondoskodik, a villanymotorok maximális teljesítménye a szokásos 2 x 125 kW, tartós teljesítménye 2 x 87 kW, a csúcsnyomatéka pedig 2× 11 000 Nm. A típus egyébként alapkivitelben  húzócsuklós kialakítású, vagyis normál esetben a hajtott tengely a B tengely. Az autóbuszok belső hőmérsékletéért a Thermo King hőszivattyús, CO2 hűtőközeges klímaberendezése felel, hideg időben pedig egy Valeo gyártmányú gázolaj-tüzelésű kályha szolgál kiegészítő fűtőberendezésként.

Az Ebusco először 2017-ben szállított villanybuszokat a német piacra, ahol azóta összesen már 158 elektromos autóbuszt értékesített, termékei megtalálhatók többek között Münchenben, Frankfurtban, Bonnban, Bocholtban, Eisenachban és Bad Tölzben is.

Fotók: Ebusco

Címkék