Kitekintő

Újabb Ebusco-siker Németországban

Jól zárul az év az Ebusco háza táján, ugyanis a 90 darabos berlini megrendelés mellé egy újabb megbízást könyvelhet el Németországból a holland buszgyártó. A cég ezúttal három darab csuklós kivitelű Ebusco 2.2 leszállítására kapott megbízást Fürth régió közlekedési szolgáltatójától, az Infra Fürth Verkehr GmbH-tól. Az üzlet a kis darabszám ellenére nagy jelentőséggel bír, ez ugyanis az első német megrendelés az Ebusco csuklós villanybuszára.

A most megrendelt villanybuszok Fürth városának első elektromos autóbuszai lesznek, a járművek várhatóan 2022 év végén érkeznek meg rendeltetési helyükre. A karbantartási feladatokat az Ebusco helyi partnere, az Infra Fürth autóbuszait is szervizelő márkafüggetlen szolgáltató, az AGK Truck & Bus GmbH végzi majd – a megbízható műszaki kiszolgálás közelsége döntő szempont volt a holland gyártó beszámolója szerint.

A kereken 18 méter hosszú, háromajtós csuklós villanybuszok a CATL lítium-vasfoszfát (LFP) kémiát használó, folyadékhűtéses vontatási akkumulátorcsomagjával érkeznek majd, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a kisebb, 363 kWh, vagy a nagyobb, 525 kWh összkapacitású csomag kerül-e majd a járművekbe – előbbi nagyjából 350, utóbbi pedig akár 450 kilométeres hatótávot is képes biztosítani a környezetbarát autóbuszoknak. A villanybuszok mozgatásáról a ZF háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt AxTrax AVE típusú portálhídja gondoskodik, a villanymotorok maximális teljesítménye a szokásos 2 x 125 kW. A buszok kényelmi felszereltségében az utastéri USB-töltőpontok mellett a fedélzeti WiFi is megtalálható lesz.

Az Ebusco először 2017-ben szállított villanybuszokat a német piacra, ahol azóta – a néhány napja bejelentett berlini üzletet is beleszámítva – összesen már 144 elektromos autóbuszt értékesített, termékei megtalálhatók többek között Münchenben, Frankfurtban, Bonnban, Bocholtban, Eisenachban és Bad Tölzben is.

Grafika: Ebusco

Címkék