Kitekintő

Hivatalos: az Ebusco szállíthatja a következő 90 elektromos buszt Berlinbe

Amint azt a jól értesült német Tagesspiegel napilap már bő egy hete megszellőztette, valóban az Ebusco nyerte a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) összesen 90 darab szóló elektromos autóbuszra még tavaly kiírt tenderét. Mindezt a mai napon, a szerződéskötési moratórium lejártával a holland buszgyártó is megerősítette, hivatalos látványtervekkel illusztrálva a hírt. A szerződés magában foglal egy 60 darabos opciót is, amelyet a legelső villanybusz átadását követő egy évben belül hívhat le a BVG.

Bár a hollandok győzelmének kiszivárgása után egyes szakmai portálokon a forradalmi Ebusco 3.0 is szóba került lehetséges befutóként, végül azoknak lett igaza, akik a jóval bejáratottabb, alumínium karosszériás Ebusco 2.2 modellre tippeltek. A megállapodást december 9-én hagyta jóvá a BVG felügyelőbizottsága, ám a közbeszerzési törvényben megadott várakozási idő elteltével, december 21-én vált hivatalossá. A beszerzés eredményeképpen Berlinben közlekedő tisztán elektromos buszok száma a jövő év végéig 228 darabra emelkedik. A BVG Németország legnagyobb városi busztársaságaként már 2030-ra szeretne kizárólag elektromos típusokat üzemeltetni, bár az átállás egyelőre nem alakul zökkenőmentesen – alighanem részben ennek tudható be, hogy a korábban favorizált Solaris az elmúlt téli malőr után kegyvesztetté vált, és helyette az Ebusco kap lehetőséget a bizonyításra, noha egyébként hazájában a holland gyártó termékeit sem kerülték el a hideg időjárás által okozott fennakadások.

A berlini rendeltetésű Ebusco 2.2-esek 12 méter hosszúak lesznek, 2-2-0 ajtóképlettel. Fedélzetükön összesen 65 fő utazhat majd, közülük 32 utasnak ülőhely is jut; a beltéri utastájékoztatás információi egy színes LCD-képernyőn lesznek megjeleníthetők. A buszokba 419 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomag kerül, amely a gyártó ígérete szerint akár 290 kilométeres hatótávot is lehetővé tesz közbenső rátöltés nélkül. A BVG korábban forgalomba állított villanybuszaihoz hasonlóan az új szerzeményeket is éjszakai, járműtelepen végzett plug-in töltésre optimalizálják. A buszok Berlin déli és nyugati területeit szolgálják majd ki, fogadásukra első lépésben 30 új töltőállást alakítanak ki a britzi és a cicerostraße-i buszgarázsokban.

A mostani rendelésállomány összértéke a szükséges töltőinfrastruktúrával együtt mintegy 65 millió euró, azaz átszámítva  közel 23,95 milliárd forint. A széria első példányát már jövő nyáron, a teljes flottát pedig 2022 végérig kell átadnia a holland buszgyártónak. Az Ebusco 2017 óta van jelen a német buszpiacon, ahol mostanáig összesen 54 elektromos autóbuszt értékesített, egyebek mellett olyan jelentős városok részére, mint München, Frankfurt vagy Bonn.

Fotók: Ebusco

Címkék