Kitekintő

Az Ebusco szállíthatja Berlin legújabb villanybuszait

Úgy tűnik, véget ér a Solaris sikerszériája Berlinben, ugyanis a mindig jól informált Tagesspiegel német napilap vállalati körökből származó információi szerint a holland Ebusco nyerte el 2.2 típusjelű modelljével annak a 90 darab szóló, 12 méteres villanybusz leszállításának jogát, melyek megvásárlására még tavaly indított közbeszerzési eljárást a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) közlekedési társaság. A BVG felügyelőbizottsága és igazgatósága december 9-én hagyta jóvá a 90 darab elektromos autóbusz beszerzését, viszont a közlekedési cég versenyjogi okokból csak a törvényben előírt kifogásolási határidő lejárta után kívánja közölni, hogy melyik gyártó nyerte a 65 millió euró értékű szerződést, ami magába foglalja a töltési infrastruktúra kiépítését is.

A berlini szenátus döntése értelmében 2020 vége óta a BVG nem vásárolhat hagyományos, robbanómotoros autóbuszokat, 2030-ra pedig a teljes meglévő buszflottáját lokálisan nullemissziós járművekre kell(ene) cserélnie – ehhez a közlekedési társaság belső tanulmánya szerint az elkövetkezendő nyolc évben mintegy 5,4 milliárd eurót, azaz közel 1723 milliárd forintot kellene a járműparkra költeni. A társaság menetrend szerinti szolgáltatásban üzemeltetett több, mint 1450 autóbusza közül jelenleg 138 darab rendelkezik tisztán villamos hajtással, ez a berlini autóbusz-állomány mintegy 10%-át teszi ki. A flotta jelentős része, 106 szóló és 17 csuklós villanybusz eddig a lengyel Solaristól érkezett, a fennmaradó 15 példányt pedig a Daimler Buses szállította, így ha valóban az Ebuscónak ítélték oda a mostani szerződést, akkor ez lenne a holland gyártó első megrendelése a berlini cégtől.

A lezárult pályázat szerint a megajánlott típusnak a lehető legnagyobb hatótáv megtételére kell alkalmasnak lennie egy feltöltéssel. A szerződés egy 60 darabos opciós mennyiséget is magába foglal, amely részleges, vagy teljes lehívására az ajánlatkérőnek az első autóbusz leszállítása után legfeljebb egy évig van lehetősége. A járműveket a nyertesnek 2022 végéig kell átadnia a megrendelőnek. A 90 darabos flotta forgalomba állítása után összesen 228 elektromos hajtású autóbusz koptathatja majd a berlini utakat.

Az Ebusco 2.2 típusa a skandináv piacokon a közelmúltban szép sikereket ért el, de a cég már német megrendelésekkel is büszkélkedhet; Frankfurtban, Bonnban, Münchenben, Bocholtban, Eisenachban és  Bad Tölzben is közlekednek már a 2010-ben alapított holland gyártó elektromos buszai. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy az Ebusco Németországba szállított környezetbarát buszai több, mint 90%-os rendelkezésre állás mellett tartósan alacsony hőmérséklet alatt is kiválóan teljesítenek. Ez utóbbi különösen fontos lenne a BVG számára, hiszen idén év elején fennakadásokat okoztak a mínuszok a berlini elektromos autóbuszok üzemeltetésében.

Tartósan fagypont alá esett hőmérséklet esetén ugyanis a fűtés következtében megugró energiafogyasztás miatt jelentősen csökkent a társaság egyes villanybuszainak hatótávolsága és a töltésük hatékonysága is. A probléma főként a Solaris tavaly átadott, CO2 munkaközeges hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezéssel szerelt 90 darabos Urbino 12 Electric flottáját érintette, de a hírek szerint a cég Mercedes-Benz eCitarói sem teljesítettek jól már 0 °C körüli hőmérséklet-tartományban sem, bár erről – német gyártmányról lévén szó – a BVG nem nyilatkozott. Az érintett Solarisok év elején olyannyira nem tudták teljesíteni a gyártó által ígért minimális, 130 kilométeres hatótávot, hogy a társaság akkor jobbnak látta, ha forgalomba sem állítja őket. A Solaris a problémát azóta egy szoftverfrissítéssel orvosolta.

A címlapkép illusztráció, forrás: Ebusco/KesselsGranger Design Works

Címkék