Kitekintő

Hadrendbe álltak Berlin első csuklós villanybuszai

Csütörtökön forgalomba álltak az első tisztán elektromos hajtású csuklós autóbuszok Berlinben. A lokálisan nullemissziós járművek a német főváros 200-as vonalán veszik át fokozatosan a szolgálatot a berlini közösségi közlekedési vállalat, a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) hagyományos belső égésű motorral szerelt csuklós autóbuszaitól.

Az autóbuszok a Solaris és a BVG között tavaly tavasszal létrejött megállapodás eredményeként érkeztek a városba az E-MetroBus nevű projekt keretében. A megállapodás eredetileg 15 darab csuklós villanybusz leszállítását irányozta elő nettó 14 millió euró értékben, de ez a mennyiség az opcióval együtt további 2 példánnyal bővült, így a beszerzés végleges költsége megközelíti a nettó 16,8 millió eurót, azaz átszámítva nettó 6 milliárd forintot. A beruházást az elektromobilitásról szóló irányelv részeként a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium összesen 4,3 millió euróval társfinanszírozta. A berlini közlekedési vállalatnak a projekthez csak azonos mennyiségű csuklós dízelbusz megvásárlása esetén felmerülő költségek mértékével kellett hozzájárulnia, a fennmaradó többletköltségeket Berlin városa viselte.

A buszokat csütörtökön adták át ünnepélyesen az utasforgalomnak (Fotó: Regine Günther)

A beszerzés magába foglalta a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését is. A Solaris villanybuszok töltéséről három darab 450 kW és további egy darab 300 kW teljesítményű Siemens Top-down rendszerű gyorstöltő állomás gondoskodik, melyeket a 200-as viszonylat két végállomásán, és a BVG Indira-Gandhi-Straße-n található garázsában telepítettek – ez utóbbi helyszínen a BVG összesen 123 darab plug-in töltőberendezést is kiépített, melyeket a lengyel Ekoenergetyka-Polska cég szállított.

Első körben 3 darab elektromos Urbino 18-as állt forgalomba a 200-as viszonylaton (Fotó: BVG Omnibus Betriebshof Indira-Gandhi-Straße)

A 99 személy szállítására alkalmas, 18 méter hosszú elektromos “tacskók” mozgatásáról a más villanybuszokból is jól ismert ZF AVE 130 típusú kerékagymotoros portálfutómű gondoskodik, a beépített villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye egyenként 125 kW, míg maximálisan leadható nyomatékuk 2 x 485 Nm. Az energiaellátást 174 kWh kapacitású, alapvetően gyorstöltésre optimalizált, lítium-titanát (LTO) akkumulátorcsomag biztosítja; az energiatárolók a pantográfos gyorstöltés mellett hagyományos plug-in rendszerű forrásról is feltölthetők. A BVG legújabb szerzeményeit fordított (inverz) pantográf-csatlakozással szerelték, azaz a töltőoszlopon elhelyezett áramszedők ereszkednek le a jármű tetején levő sínekre. Ennek előnye, hogy a busz így nem viszi magával az út közben „felesleges” többletsúlyt jelentő áramszedőt. A Siemens töltőállomásaival az akkumulátorok teljes feltöltése mindössze 6 percet vesz igénybe.

A BVG járműparkja 90 darab szóló Solaris villanybusszal is bővül az idén. A flotta egyharmada már tavasszal megérkezett a városba, a fennmaradó 60 darab Solaris Urbino 12 Electric augusztustól év végéig folyamatosan érkezik Berlinbe. A 90 darab tisztán elektromos hajtású, pantográfos gyorstöltővel is felszerelt Solaris autóbusz teljes beszerzési költsége, beleértve a szükséges töltési infrastruktúrát is, körülbelül 61 millió euróra becsülhető.

A BVG-hez idén 90 darab Urbino 12 Electric is érkezik (Fotó: BVG Omnibus Betriebshof Indira-Gandhi-Straße)

A Solaris első, még 2015-ben tesztre bocsátott, gyászos rendelkezésre állást produkáló négydarabos kísérleti szériájának félreállítása után, a BVG 2018-ban egy, majd 2019-ben további 15 darab szériakivitelű szóló Solaris villanybusszal korszerűsítette flottáját. A most teljesítés alatt álló megrendelések befejezése után 123 darab elektromos hajtású Solaris autóbusz koptathatja majd a berlini utakat.

Címlapkép: BVG Omnibus Betriebshof Indira-Gandhi-Straße

Címkék