Kitekintő

Tovább folytatódik a berlini autóbusz-flotta villamosítása

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a berlini közlekedési vállalat, a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) autóbusz-flottájának villamosítása terén, nemrég ugyanis forgalomba állt a századik elektromos autóbusz is a német fővárosban. Az eddig üzembe helyezett villanybuszok 91%-os rendelkezésre állás mellett már több, mint 2 millió kilométert tettek meg. Az év végéig további elektromos autóbuszok csatlakoznak a BVG flottájához – a most még teljesítés alatt álló megrendelések befejezése után, 2020 decemberében már 138 darab elektromos hajtású autóbusz koptathatja majd a berlini utakat.

A berlini szenátus döntésének értelmében 2030-ra a BVG flottájában csak elektromos autóbusz üzemelhet, 2020 után pedig nem vásárolhat a vállalat hagyományos, robbanómotoros autóbuszokat. A vállalatnak így kell hozzájárulnia a szövetségi kormány és tágabb értelemben az Európai Unió, a jövő évtizedre meghatározott légkörvédelmi célkitűzésének teljesüléséhez. A közlekedési társaság belső tanulmánya szerint az elkövetkezendő tíz évben mintegy 5,4 milliárd eurót, azaz közel 1723 milliárd forintot kellene az autóbusz-flottára költeni annak érdekében, hogy megvalósulhasson az a merész célkitűzés, hogy 2030-ra egyetlen berlini városi autóbusz se bocsásson ki a környezetre káros kipufogógázt.

Berlin eddigi villanybusz-beszerzésein Mercedes-Benz és a Solaris típusainak osztottak lapot (Fotó: Monika Skolimowska/dpa)

A BVG menetrend szerinti szolgáltatásban üzemeltetett több, mint 1450 autóbusza közül jelenleg 100 darab rendelkezik tisztán villamos hajtással, az év végéig ez a szám eléri 138-at, ezzel befejeződik a berlini autóbusz-állomány első 10%-ának villamosítása. Itt viszont fontos kiemelni, hogy a dízelüzemről elektromos buszokra való 1:1 arányú átállás ma még egészen egyszerűen nem lehetséges. Egyetlen belső égésű motorral szerelt autóbusz kiváltására jelenleg legalább 1,2 villanybusz beszerzésével kell számolni, tehát ha szigorúan vesszük, akkor Berlin a 138 darab villanybusz beszerzésével csak 114 hagyományos meghajtású autóbuszt vált ki, ami a teljes flottájának mindössze 8%-át teszi ki. A BVG számításai szerint egyébként a jelenlegi 1450 darabos flotta teljes lecseréléshez majdnem 1900 elektromos hajtású autóbuszra lesz szükség, vagyis ők 1,3 villanybusz beszerzésével kalkulálnak minden egyes dízelmotoros autóbusz kiváltására.

A BVG az E-MetroBus nevű projekt keretében 17 darab csuklós Solaris villanybuszt vásárolt nettó 16,8 millió euró, azaz átszámítva nettó 6 milliárd forint értékben (Fotó: Christian Datzer)

A BVG járműparkja az év hátralévő részében még további 34 darab szóló és 3 csuklós Solaris villanybusszal fog bővülni. A cég jelenleg 72 darab Solaris Urbino 12 Electricet, 14 darab Solaris Urbino 18 Electricet és 15 darab Mercedes-Benz eCitarót üzemeltet. A felsoroltakon kívül, a berlini szenátus jóváhagyása után, további 90 szóló, 12 méteres villanybusz beszerzését indította meg a közlekedési vállalat október 13-án. A kiírás szerint a megajánlott típusnak a lehető legnagyobb hatótáv megtételére kell alkalmasnak lennie. Az odaítélendő szerződés egy 60 darabos opciós mennyiséget is magába foglal, amely részleges, vagy teljes lehívására az ajánlatkérőnek az első autóbusz leszállítása után legfeljebb egy évig van lehetősége. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a majdani tendernyertesnek 2022. október 31-éig kell a keretmegállapodás alapmennyiségét átadnia, az első autóbuszt pedig 2021. október 1-én kell leszállítania a BVG részére.

Címlapkép: Solaris Bus & Coach

Címkék