Kitekintő

A BYD, az Iveco, az IIA és a Solaris fut versenyt a 340 darabos milánói villanybusz-tenderen

Az olasz Autobusweb szakportál értesülései szerint négy gyártó, név szerint a BYD, az Iveco Bus, az Industria Italiana Autobus (IIA) és a Solaris jelentkezett az ATM Milano közlekedési társaság tavaly novemberben meghirdetett, összesen 340 új elektromos autóbusz beszerzését előirányozó pályázati felhívására.

A három részre osztott közbeszerzési eljárás első szakasza 205 darab szóló, 12 méter hosszú, végig alacsonypadlós, háromajtós kivitelű akkumulátoros elektromos buszra vonatkozik, teljes karbantartással együtt, 183 022 012 euró + ÁFA becsült összértékben. A teljes mennyiség lehívására 202 hónap áll majd az ATM Milano rendelkezésére. A második, 125 761 274 euró (+ ÁFA) becsült összértékű keretszerződés 105 darab 18 méter körüli csuklós villanybuszra irányul, valamivel rövidebb, 199 hónapos időtartammal. A harmadik, 21 millió eurós szakasz az elsőhöz hasonlóan 12 méteres szóló e-buszok beszerzését célozza – legfeljebb 30 darabét, 3 év alatt -, de a háromajtós mellett megengedi a kétajtós konfigurációt is. A felhívásra végül a bevezetőben felsorolt négy buszgyártó nyújtott be ajánlatot, ám a helyi szaksajtó ennél többre számított: az európai szinten is jelentős darabszám ellenére számos nagy gyártó (Mercedes-Benz, MAN, Irizar, VDL stb.) is távol maradt, és némi meglepetésre az egyébként az olasz piacon (is) elszántan nyomuló törökök sem mutattak érdeklődést.

Az indulók névsorán kívül a konkrét ajánlatokról egyelőre semmi nem szivárgott ki, így egyelőre az sem tudható, hogy mindegyik gyártó részt vesz-e a pályázat összes szakaszában. A magát újabban olasz nemzeti buszgyártóként pozicionáló IIA esetében például ez minimum kérdéses, a Menarinibus típusok fejlesztője ugyanis nem rendelkezik csuklós villanybusszal – első ilyen szóló modelljüket is csak 2021 novemberében mutatták be. A hányatott sorsú cég szűk másfél éve újraindította a termelést a Flumeriben található egykori Irisbus-gyárban, múlt pénteken azonban ismét 4 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a létesítményben, sőt, a másik, bolognai gyáregységben is, válságkezelő intézkedéseket követelve a cégvezetéstől.

Lényegesen nyugodtabb körülmények között adhatta be pályázatát a BYD, amely ugyan csuklós villanybuszt eddig még nem szállított Olaszországba, ám a szólók terén már számottevő referenciával rendelkezik. Egy esetleges tendergyőzelem esetén könnyen elképzelhető, hogy a megrendelés a kínai cégóriás komáromi gyáregységének (is) adna munkát.

Az Iveco Bus és a Solaris várhatóan mind a szóló, mind pedig a csuklós villanybuszokra kiírt eljárásban megméretteti magát. Utóbbi jelentős helyzeti előnyből várhatja az értékelést, hiszen mostanra már 250 tisztán elektromos hajtású járműve közlekedik az észak-olasz városban. Az Iveco kezében a gyártás Olaszországba való (részleges) visszaköltöztetésének belengetése jelenthet ütőkártyát, bár ez inkább az elektromos hajtásrendszer komponenseinek beépítésére korlátozódik, maguk a járművek minden bizonnyal továbbra is az Heuliez franciaországi gyárában készülnének.

A címlapkép illusztráció, forrás: Stefano Corrada

Címkék