Kitekintő

Bemutatta első tisztán elektromos hajtású autóbuszát az IIA

Felgyorsult az élet az Industria Italiana Autobus (IIA) háza táján: a patinás olasz Menarinibus márka anyavállalata a katalán Nogebus céggel a közelmúltban tető alá hozott együttműködés meghirdetése után november 22-én bemutatta első tisztán elektromos hajtású autóbuszát is. A csődközelből visszatérő gyártó célja a korábbi, az olasz piacon meghatározó szerepének visszaszerzése.  

A számos prominens vendég, köztük olasz parlamenti képviselők és Luigi Di Maio külügyminiszter jelenlétében megtartott ünnepélyes bemutatónak a dél-olaszországi Flumeri városkában található egykori Irisbus-gyár adott otthont. Az üzem, amely a delfines alakulat 2011-es kivonulása után igen nehéz időket élt meg, 2015 óta tartozik az IIA érdekeltségébe, mostanra pedig hosszas hányattatás után végre rendeződni látszik a sorsa.

A Menarinibus Citymood 12e legelső példánya a Flumeriben rendezett premieren

A Menarinibus Citymood 12e névre keresztelt újdonság a városi-elővárosi Citymood sorozat régóta várt tisztán elektromos hajtású tagja, amely az IIA reményei szerint új lendületet ad az immár több, mint százéves múltra visszatekintő olasz buszgyártó eladásainak. Az utóbbi évek elektromobilizációs forradalma ellenére a teljes méretű akkumulátoros villanybusz egészen mostanáig hiányzott a Menarinibus kínálatából, így az alternatív hajtásmódokat kereső vásárlók igényeit eddig sűrített (CNG) és cseppfolyósított földgáz (LNG) üzemű modellekkel igyekezett kielégíteni a cég.

Elektromos elődök

A cikk címében szereplő megállapítás az első elektromos típusra vonatkozóan szigorúan véve csak a 2015 óta tartó IIA-korszakra igaz. Még az előző, BredaMenarinibus névvel fémjelzett érában gyártották a pöttöm Zeus elektromos minibuszt, amelyre külföldi üzemeltetők is felfigyeltek, a szintén olasz Rampini pedig korábban E120 néven kínált városi villanybuszt a Citymood sorozat karosszériájával, amelybe saját fejlesztésű elektromos hajtásrendszerét építette a mifelénk főként midibuszairól ismert cég. Ez a típus nem csak a villamos gépészetben, hanem felépítését tekintve is jelentősen eltért a most bemutatott „gyári” változattól, megtartotta például az alapként szolgáló dízelmotoros Citymood motortornyos kialakítását.

A 6 méternél is rövidebb Zeus minibuszból több nyugat-európai üzemeltető is vásárolt (Fotó: BredaMenarinibus archívum)

A 12 100 mm hosszú és 2550 mm széles, környezetbarát mivoltához illő zöld színben pompázó prototípus háromajtós kivitelben készült 2-2-2 elrendezéssel, elöl bolygó-, középen és hátul pedig lengő-toló rendszerű utasajtókkal. A Citymood elektromos kiadásával a mérnökök célja egy nemzetközi szinten is versenyképes, olasz gyártású villanybusz létrehozása volt, amely túl azon, hogy lefedi az IIA kínálatában tátongó iparági rést, a gyártó jövőbeli, alternatív hajtásokra építő irányvonalának első terméke is lesz.

A teljes egészében Olaszországban fejlesztett és gyártott jármű a Siemens központi villanymotoros ELFA 3 hajtásrendszerére hagyatkozik, amelynek lelkét az inverterek mellett egy 160 kW folyamatos-, és 230 kW csúcsteljesítményű Siemens PEM 1DB2016 6NB06 állandómágneses szinkronmotor jelenti. Az energiaellátást egy kimondottan nagy hatótávot ígérő, alapesetben 330, de akár 495 kWh összkapacitással is konfigurálható, 655 V névleges feszültségű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag biztosítja, amelynek beszállítóját egyelőre nem nevezték meg. Ezzel a Citymood 12e akár 300 kilométeres távot is képes megtenni egy feltöltéssel, normál forgalmi körülmények között – kérdés persze, hogy pontosan mit értenek ezalatt az IIA marketingesei. Az akkumulátorokat a tetőn helyezték el – bár a busz magassága így is csak 3250 mm -, így a karosszéria áttervezése nem ment az utastér helykínálatának rovására, ami a (Breda)Menarinibus módszereit ismerve eddig nem feltétlenül volt magától értetődő.

Három, teljes szélességű utasajtót kapott a prototípus (Fotó: ANSA)

A tervezők a 80 fős befogadóképességű, alapesetben 28 ülőhelyet kínáló utastér berendezése és a légkondicionáló kiválasztása során is törekedtek környezetbarát megoldásokra. A részben újrahasznosított anyagokból készült, USB-töltőaljzattal is ellátott utasülések 100%-ban újrahasznosíthatók. A bemutatóbuszon a hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik, de utastéri biztonsági kamerarendszer és utasszámláló berendezés is került a járműbe, a napjainkban megkövetelt aktív vezetéstámogató funkciókkal együtt. A típushoz kínált szolgáltatáscsomag része a MooVE nevű asszisztencia- és szervizhálózat is, amely teljes körű műszaki támogatást nyújt a leendő üzemeltetőknek a flotta gazdaságos és hatékony működtetéséhez.

Antonio Liguori, az IIA elnök-vezérigazgatója szerint a néhány éve még a megszűnéshez is közel álló cég a teljes újjászületés kézzelfogható példáját szolgáltatja. Alig két éve a Flumeriben található gyáregység a bolognai elsődleges bázishoz hasonlóan jóformán elhagyatott volt, napirendre került a végleges bezárás is. Azóta a befektetői bizalomnak és az állami támogatásnak köszönhetően talpra állni látszik mindkét létesítmény. A cégvezetés saját elmondása szerint belátható időn belül szeretné minél nagyobb arányban visszahozni Olaszországba a korábban Törökországba, az IIA-ban résztulajdonos Karsanhoz kiszervezett termelést. Ennek köszönhetően nemrégiben 100, korábban kényszerűségből elbocsátott olasz alkalmazott térhetett vissza a munkába, a közeljövőben pedig további 200 új dolgozó felvételét tervezik. A 2018-as mélypont idején mindössze 35 darab Menarinibus készült olasz földön, tavaly ez a szám már elérte a 287-et. A jövő évi rendelésállomány egyelőre 250 darab körüli, de cél évente 700-800 új autóbusz előállítása.

A gyártó ígérete szerint a lokálisan zéró emissziós termékpaletta hamarosan 8, illetve 9 méter hosszú midiváltozatokkal bővül, vagyis rövid időn belül a kisebb Vivacity sorozat tagjai is megkapják az elektromos hajtásrendszert. Az ökológiai átmenet jegyében az IIA-nál megkezdték a meglévő termékpaletta felülvizsgálatát, a cég újjáépítését pedig már az alternatív hajtású modellekre, az elektromos típusok mellett főként az LNG-hajtású autóbuszokra alapozzák. Természetesen vizsgálják az üzemanyagcellás hajtás lehetőségeit is – Liguori szerint a hidrogén éve 2023 lehet a cégnél, miközben a infrastruktúra kiépülését is figyelemmel kísérik.

A Menarinibus Citymood 12e legelső példánya a bolognai TPER közlekedési vállalatnál áll szolgálatba, egyelőre teszt jelleggel, az idei év vége és 2022 eleje között. A társaság 2030-ra kizárólag elektromos hajtású buszokat szándékozik üzemeltetni, ezért már a közeljövőben tendert ír ki ilyen – igaz, a hírek szerint megállóhelyi gyorstöltős kivitelű – járművekre, amelyek kezdetben négy helyi viszonylatot szolgálnak majd ki.

Címlapkép: Industria Italiana Autobus, videó: AUTOBUSWEB

Címkék