Kitekintő

Civitavecchia kikötőjébe kerül az első két hidrogénhajtású Rampini midibusz

Lassan a legkisebb autóbuszos méretkategóriákba is megérkezik a hidrogénhajtás, amellyel előszeretettel kacérkodnak a feltörekvő kisebb gyártók is. Nem szeretne kimaradni a jóból az elektromobilitásra hamar ráálló olasz Rampini sem, amely már a hivatalos bemutató előtt értékesített két darabot vadonatúj hidrogén üzemanyagcellás midibuszából. A nem egészen nyolc méter hosszú apróság világpremierjét eredetileg az idei Busworld kiállításra tervezték, ám annak lefújása miatt végül különösebb csinnadratta nélkül kerülhet gyártásba a típus, amelynek első példányai Civitavecchia város „zöld” kikötőjében állnak szolgálatba.

A Rampini a villanybuszok kapcsán jól ráérzett a piaci tendenciákra, hiszen már 2013 óta kínál elektromos városi midibuszt a Siemens hajtásrendszerével, azóta pedig teljesen száműzte palettájáról a belső égésű motoros kiviteleket. A jellegzetes formájú típusra a hazai járműbarátok is emlékezhetnek: 2013 szeptemberében rövid ideig Budapesten is vendégszerepelt egy példány, és noha a budai Várban tartott tesztfutást nem övezte osztatlan siker, ennek ellenére a típus szűk egy évvel később megnyerte a BKV elektromos midibusztenderét (igaz, a járművek leszállítása kormányzati jóváhagyás híján végül meghiúsult), pár éve pedig még arról is szóltak hírek, hogy a cég összeszerelő üzemet létesítene hazánkban. Azóta a jelek szerint csendben letettek a tervről, bár Fabio Magnoni, a Rampini ügyvezető igazgatója továbbra is az „érdekes piaci lehetőségeket” kínáló országok közé sorolta Magyarországot egy tavaly decemberi, a Sustainable Bus szakportálnak adott interjújában.

A hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel szerelt változat első két példánya a dél-olaszországi Abruzzo régió által vezetett európai Life 3h projekt keretében áll forgalomba, melynek elsődleges célja a hidrogénhajtás demonstratív népszerűsítése a városokban, kikötőkben és hegyvidékeken, ezáltal pedig integrált „hidrogénvölgyek” kialakítása. A H80 néven emlegetett újdonságról egyelőre nem sokat lehet tudni; a típusjelzés alapján a 7,79 méter hosszú, címlapképünkön látható E80 midibusz hidrogénhajtású változatáról lesz szó, amely a pletykák szerint új külsőt is kap. A gyártó honlapján elérhető, meglehetősen szűkszavú előzetes leírás 180-200 kilométeres hatótávot említ – egyelőre ennyivel kell beérniük azoknak, akik többet szeretnének tudni a hidrogénüzemű midibusz technikai részleteiről. A várhatóan még az év vége előtt bemutatásra kerülő újdonság piacra lépésekor az évente mintegy 100 autóbusz előállítására képes Rampini lesz az egyetlen olasz buszgyártó, amely ilyen hajtásmódú járművet is tud kínálni ügyfeleinek.

A címlapkép illusztráció, forrás: Rampini Carlo S.p.A.

Címkék