Kitekintő

Európa egyik első hidrogénhajtású midibuszával jelentkezik a Rampini

Némi késéssel ugyan, de bemutatta a H80 néven már tavaly beharangozott, eredetileg idén tavaszra ígért hidrogén üzemanyagcellás típusát a városi midibuszokra szakosodott olasz Rampini – méghozzá további két, lokálisan zéró emissziós újdonsággal együtt. A helyi hatóságok és a szakmai sajtó képviselői már szeptember 15-én, a gyártó Passignano sul Trasimenóban található központjában tartott szűk körű rendezvényen megismerkedhettek az új buszokkal, amelyeket a szélesebb publikum az október 12. és 14. között Milánóban megrendezésre kerülő Next Mobility Exhibition szakkiállításon láthat majd először.

A Rampini Hydron néven bemutatott újdonság a gyártó szerint nem csak a legelső, teljes egészében Olaszországban gyártott hidrogénhajtású autóbusz, hanem az első 8 méter hosszú európai tüzelőanyag-cellás busztípus is egyben. A mindössze 2,2 méter széles midibusz kis méretei és nulla károsanyag-kibocsátású hajtásrendszere ellenére akár 48 utas egyidejű szállítására is alkalmas, és a gyári sajtóanyag alapján 450 kilométeres távot is képes megtenni hidrogéntartályának egyszeri feltöltésével, bár utóbbiban mindössze 10,8 kg hidrogéngáz tárolható. Az elektromos áramot előállító üzemanyagcella teljesítménye 30 kW, míg a busz hátsó kerekeit egy 230 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor hajtja meg, ami kifejezetten mozgékony járművet ígér. A főegységek beszállítóit egyelőre nem nevezték meg. Az üzemanyagcella és a közbenső energiatárolóként szolgáló akkumulátor együttműködését az Energy Balance System nevű kommunikációs rendszer felügyeli.

A hidrogénüzemű hajtásrendszer bevezetésével átdolgozták külső megjelenést is, amelynek eredményeként a korábbinál egységesebb márkaarculat jött létre. Ami azt illeti, a Rampini legfőbb termékcsaládjára jócskán ráfért már a formai frissítés, az eddigi design ugyanis egészen 1999-ig vezethető vissza, amikor a típus még a Carrozzeria Autodromo Modena (CAM) neve alatt készült. Az új formavilág elődjéhez hasonlóan játékosnak mondható, de vannak a mai divat által megkövetelt vonásai is, mint például a hatalmas festett fekete felületek a busz oldalán, vagy a Hella Shapeline sorozat LED-es világítótesteiből összeválogatott hátsó lámpák. A Rampini Hydron első két példánya – amint azt korábban már megírtuk – Civitavecchia kikötőjében szolgál majd, az európai Life 3h projekt keretében.

A legnagyobb durranásnak számító hidrogénüzemű midibusz mellett a Rampini további két új modellt, a Sixtron és az Eltron fantázianevű akkumulátoros villanybuszokat is bemutatta. Előbbi a maga alig több, mint 6 méteres hosszúságával autóbuszos mércével egészen aprónak számít – a Rampini főként történelmi óvárosok szűk utcáira ajánlja a korábban E60 néven forgalmazott szériát. Az első példány már forgalomba is állt a Nápolyi-öbölben található Procida szigetén, amely idén az Olaszország kulturális fővárosa címet is viseli. A 250 kilométeres hatótávot kínáló minibusz fedélzetén 31 főnek jut hely, amivel a típus papíron állja a versenyt a manapság főként török gyártók által képviselt konkurenciával. A jármű lítium-ferrit akkumulátorcellákat használó elektromos hajtásrendszerét az akkuvezérléssel együtt a Rampini maga fejleszti és gyártja.

Az egy méretkategóriával feljebb, a 8 méter körüli midibuszok szegmensében versenyző Eltron lényegében a korábbi E80 (eredeti nevén Alé Electric) modell továbbfejlesztése. Karosszériáján osztozik a vadonatúj Hydron típussal, befogadóképessége is ugyanúgy 48 fő. A tisztán elektromos változat hatótávolsága ideális üzemi és időjárási körülmények esetén meghaladhatja a 300 kilométert. Az Eltron sajátossága, hogy elődjéhez hasonlóan akár háromajtós kivitelben is rendelhető, ami előnyt jelenthet a többnyire kizárólag kétajtósként kínált piaci riválisokkal szemben.

A Rampini típusai hazájukon kívül Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria és Görögország egyes üzemeltetőinek flottáiban is megtalálhatók. A cég korábban többször próbálkozott a magyar piacra való belépéssel is, de sem a 2013 szeptemberében tartott budapesti tesztfutás, sem az egy évvel később megnyert (majd utóbb meghiúsult) BKV-tender, sem pedig a 2016 áprilisában belengetett magyarországi gyáralapítási terv nem hozta meg a remélt áttörést.

Fotók: Rampini Carlo S.p.A.

Címkék