Kitekintő

Jól fogy Európában a Karsan Jest Electric

Az európai eladásokat tekintve az élen zárta az elmúlt évet kategóriájában a török Karsan aprósága, a Jest Electric. A típus piaci részesedése tavaly elérte a 43%-ot a 3,5 és 6 tonna közötti össztömegű elektromos minibuszok szegmensében.

A 2018-ban bemutatott lokálisan nullemissziós minibusznak már a piaci startja sem sikerült éppen rosszul, hiszen 2019-ben, az első teljes évében mindjárt 24%-os részesedés került a típus neve mellé Európában. Ezt az arányt sikerült most majdnem megdupláznia a CME Solutions európai autóbuszpiacot vizsgáló 2020. évi jelentése alapján. Az eredmény még úgy is megsüvegelendő, hogy konkrét eladási darabszámokat nem közölt a gyártó és a szóba jöhető konkurensek listája is viszonylag rövid. A Karsan legkisebb modelljének elektromos hajtású változata egyebek mellett Németországban, Svájcban, Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban is népszerű, legfontosabb piacait pedig Románia és Franciaország jelenti a törökök elmondása szerint. Az elsősorban alacsony kihasználtságú vonalakra, illetve szűkös óvárosokba ajánlott önhordó minibusz fő erényeit az apró méretéhez társuló viszonylag nagy befogadóképesség és a jó manőverezhetőség jelentik.

A minden esetben két felszállósávos utasajtó kérhető egyszárnyú lengő-toló kivitelben is

Az 5845 mm hosszú, 2055 mm széles és 2850 mm magas, elöl-hátul független felfüggesztésű futóművekkel szerelt, egyetlen dupla utasajtóval rendelkező buszocska a BMW i modelljeinek hajtástechnikáját használja. Az első kerekeket hajtó 135 kW csúcsteljesítményű villanymotor és a lítium-ion vontatási akkumulátorok (kiviteltől függően 44 vagy 88 kWh összkapacitással) is a német prémiumgyártó elektromos személyautóiból származnak, amire a Karsan szívesen hivatkozik is a sajtóanyagaiban. A nagyobbik akkupakkal a Jest Electric gyártó szerint akár 210 kilométeres távolságra is eljut egy feltöltéssel.

A nálunk leginkább a budai Várba közlekedő midibuszok gyártójaként ismert Karsan hazájában mintegy 50 éve van jelen minibuszok piacán, ezen kívül bérmunkában kisáruszállítókat és teherautókat is készítenek jellemzően nyugat-európai márkák számára. Okan Baş, a cég vezérigazgatója szerint ez a több évtizedes tapasztalat képezi a mostani európai sikereik alapját is. A Karsan saját termékkínálatát néhány kivételtől eltekintve napjainkban is főként városi mini- és midibuszok alkotják, a teljes méretű városi buszok mezőnyében pedig az cég által 28,6%-ban birtokolt olasz IIA (korábban BredaMenarinibus) típusai képviselik török gyártót. A Jest az elektromos mellett hagyományos dízelüzemű változatban is rendelhető az Iveco Dailyből ismert háromliteres FPT (Iveco) F1C motorral, kézi vagy automata váltóval (utóbbi esetben Jestronic néven), az elérhető extrák listáján pedig minden olyan tétel szerepel, ami a városi buszoktól manapság elvárható, beleértve a fedélzeti WiFi-t és az USB-töltőpontokat is.

Fotók: Karsan

Címkék