Kitekintő

Kétszáz új gázüzemű autóbusz görögországi szállításáról írt alá szerződést az IIA

Bár az erre vonatkozó nemzetközi tender megnyerését követően már egy ideje tudható volt, hogy az Industria Italiana Autobus (IIA) összesen 200 darab CNG-hajtású szóló autóbusz szállításával veszi ki a részét Athén és Thesszaloniki nagyszabású flottacseréjéből, az erről szóló szerződés aláírását csak március 19-én jelentette be a termékeit a patinás Menarinibus márkanév alatt értékesítő olasz buszgyártó.

A megállapodást görög részről Hrísztosz Sztaikúrasz görög infrastrukturális és közlekedési miniszter, az IIA képviseletében pedig Danilo Martelli külföldi értékesítésért felelős igazgató írta alá. Az új járművek főként Athén, kisebb részben pedig Thesszaloniki elöregedett járműparkjának cseréjét szolgálják majd. A projekt keretében a görög infrastrukturális és közlekedési minisztérium már korábban megrendelt 250 darab tisztán elektromos hajtású Yutong E12 városi szóló autóbuszt – közülük az első 140 példány szűk két hete sikeresen meg is érkezett a görög fővárosba -, idén februárban pedig 100 darab CNG-hajtású Iveco Urbanway csuklós autóbusz megvásárlását hagyták jóvá. Ezen kívül folyamatban van egy további 100 elektromos buszra vonatkozó tender, a flottacsere következő szakaszában pedig újabb 650 darab zéró emissziós autóbusz beszerzése várható, így középtávon összesen 1300 új, környezetbarát autóbusszal újulhat meg Görögország két legnagyobb városának közösségi közlekedése.

A sűrített földgázzal (CNG) hajtott 12,1 méter hosszú szóló buszokat az IIA több részletben adja majd át 2025 első feléig, az ezt követő öt évben pedig a flotta karbantartása is a gyártó feladata lesz. Az M3/I járműosztályba sorolt (városi kivitelű), teljes hosszban alacsonypadlós autóbuszok pontos specifikációjára nem tért ki a gyári sajtóanyag, leszámítva, hogy a járművek 88 személy szállítására lesznek alkalmasak, felszereltségük pedig a legújabb biztonsági, fogyasztáscsökkentési és környezetvédelmi funkciókat is magába foglalja majd.

A Menarinibus Citymood 12 CNG típust Euro 6-os emissziós normát teljesítő hathengeres, 8,7 literes, 341 lóerős (251 kW) teljesítményű FPT Cursor 9 gázüzemű erőforrás hajtja 6+1 fokozatú ZF EcoLife 2 automataváltón keresztül. A típuscsalád tagjaival főként Olaszországban lehet találkozni, ahol már ezres nagyságrendben futnak az utakon – a gázüzemű változatból legutóbb tavaly novemberben adtak át egy kisebb szériát Parma részére. A mostani görögországi megrendelés az első az újonnan megcélzott külföldi üzletkötések sorában, amelyek az IIA reményei szerint az elkövetkezendő években segítenek majd felpörgetni a dél-olaszországi Flumeriben található, a 2021-es újranyitás után ismét nehéz időket megélő gyáregység termelését, a cég helyreállítási (fordulatváltási) tervével összhangban.

A címlapkép illusztáció, forrás: Industria Italiana Autobus S.p.A.

Címkék