Kitekintő

Száz darab CNG-hajtású csuklós autóbuszra kapott megrendelést Görögországból az Iveco Bus

Egy újabb jelentős, ezúttal kereken 100 darabos megrendelésnek örülhet az Iveco Bus, miután a görög infrastrukturális és közlekedési minisztérium az Urbanway sorozat sűrített földgáz (CNG) üzemű csuklós verzióját választotta Athén autóbuszparkjának éppen esedékes megújításához. A Hrísztosz Sztaikúrasz görög infrastrukturális és közlekedési miniszter, illetve Giorgio Zino, az Iveco Bus európai kereskedelmi vezetője által február 20-án aláírt szállítási szerződés értelmében az új járművek még az idei év vége előtt megérkeznek leendő szolgálati helyükre.

Bár az új gázbuszok rendeltetési helyeként egyértelműen Athént jelölték meg, az Iveco Bus sajtóanyaga „két görög várost” említ, így elképzelhető, hogy a főváros mellett Thesszalonikiben is lehet majd találkozni a most megrendelt 100 darabos széria tagjaival. A görög infrastrukturális és közlekedési minisztérium ugyanis középtávon 1300 darab alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású autóbusz beszerzésével szeretné megújítani Athén és Thesszaloniki közösségi közlekedését (becslések szerint előbbi 1000, utóbbi 300 új járművet kapna). Ennek részeként a minisztérium tavaly nyáron 250 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt rendelt a Yutongtól a két város számára, egy további 100 darab akkumulátoros villanybuszra vonatkozó tender pedig jelenleg is folyamatban van (ezt januárban vissza kellett vonni, miután az egyedüli ajánlattevőként induló BYD-t kizárták a versenyből). Az elektromos buszokon kívül CNG-hajtású típusokat is vásárolnak: az olasz IIA összesen 200 darab gázüzemű szóló autóbusszal veszi ki a részét a szállításokból, és szintén ehhez a projekthez kapcsolódó fontos lépés a 100 darab csuklós kivitelű Iveco Urbanway CNG mostani beszerzése is.

Az Iveco Bus által kiadott gyári látványterv alapján a görög exportra készülő példányok már az Urbanway típuscsalád modellfrissített homlokfalát kapják – a megújult arculatot tavaly októberben, a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon láthatta először a nagyközönség. A 18 méter hosszú csuklós autóbuszok négyajtós kivitelben, 2-2-2-2 ajtókiosztással érkeznek majd. Az összesen 144 fős befogadóképességű beltérben 42 utasülés és egy kerekesszékes-férőhely kap helyet. A járművek felszereltsége a 2024 júliusától minden, az Európai Unió területén újonnan forgalomba helyezett autóbuszba kötelezően beépítendő fejlett vezetéstámogató rendszerekkel (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) egészül ki, megfelelve az átdolgozott általános járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation, GSR II) követelményeinek.

A buszokba biometánnal is működőképes, 360 lóerő (265 kW) teljesítményű Iveco Cursor 9 NP erőforrás kerül, amely teljesíti az Euro 6-E károsanyag-kibocsátási norma gázüzemű motorokra vonatkozó előírásait.

Címlapkép: Iveco Bus 

Címkék