Kitekintő

Frankfurtig nyújtózkodik tovább az Irizar

Tisztán elektromos hajtású csuklós Irizar autóbuszokkal bővül a frankfurti In-der-City-Bus GmbH (ICB) vállalat járműparkja: a Nyugat-Európa városi villanybusz-piacán az elmúlt években intenzíven terjeszkedő baszk gyártó 9 darab ie Bus 18m típusú csuklós villanybuszt szállít az ICB részére. Az első példányok átadása az idei év végére várható. Ahogyan az a hasonló, elektromos buszokra vonatkozó beszerzésekkor gyakran előfordul, a megállapodás ezúttal is magában foglalja a járművek gyártó általi javítását és karbantartását, illetve a működtetésükhöz szükséges töltési infrastruktúra telepítését is.

Formailag Európa egyik legkarakteresebb városi buszcsaládja az Irizar ie sorozata

A típusjelzés ellenére közel 19 méter (egészen pontosan 18 760 mm) hosszú, 110 férőhelyes csuklós autóbuszok három utasajtóval, a Németországban elterjedt 2-2-2-0 ajtóelrendezéssel érkeznek majd, a fedélzeten a 46 fix rögzítésű utasülés mellett további négy lehajtható ülőalkalmatosságot és két kerekesszékes férőhelyet alakítanak ki. A ie Bus 18m típus egyébként a gyártó állítása szerint akár 155 utas befogadására is alkalmas, bár ez nagyban függ a megrendelő által választott akkumulátor-kapacitástól, üléselrendezéstől és az utasajtók számától – utóbbiból akár öt is kérhető. A felszereltségből nem hiányoznak majd a mobil eszközök töltésére szolgáló USB-aljzatok sem. A frankfurti rendeltetésű csuklósok viszonylag alacsony befogadóképessége abban keresendő, hogy kimondottan combos, 560 kWh összkapacitású akkumulátorcsomaggal szállítja őket a gyártó. Ez tonnákban mérhető plusz tömeget jelent, cserébe viszont biztosítja az egész napos zavartalan üzemet – a gyártó az üzemi körülményektől függően 220-250 kilométeres hatótávolságot ígér, így a járművek töltése ennek megfelelően éjszaka, a járműtelepen történik majd. Az éjjeli feltöltéshez az Irizar e-Mobility összesen 9 darab CCS Combo 2 rendszerű plug-in töltőt is biztosít az üzemeltető részére, a teljes töltési folyamat mintegy 6 órát vesz majd igénybe. A buszok meghajtásáról 235 kW maximális teljesítményű, 2300 Nm csúcsnyomatékú központi Alconza állandómágneses szinkron villanymotor gondoskodik majd. Műszaki szempontból nem elhanyagolható jellemző, hogy a most megrendelt villanybuszok teljes elektronikai rendszere – a kommunikációs rendszer mellett a teljes hajtáslánc, beleértve magát az említett villamos vonatatómotort és az akkumulátormodulokat is – a cégcsoporton belülről származik.

A frankfurti ICB-kivitel hivatalos látványterve

A feltörekvő spanyol buszgyártó legelső elektromos hajtású autóbuszát alig hat évvel ezelőtt adta át, mára pedig deklarált célja, hogy a turistabuszok után az elektromos hajtású városi buszok piaci szegmensében is meghatározó szereplővé váljon Európában. A jelenlegi kínálat a hagyományosabb külsejű ie Bus sorozat 10,8 és 12 méteres szóló, illetve 18,76 méter hosszú csuklós változata mellett ezek futurisztikus megjelenésű BRT-változatait, a 2017-ben bemutatott ie Tram típusokat foglalja magába.

Fotók: Irizar

Címkék