Magazin

Hazai karosszálású minibuszt tesztel a Volánbusz

A Volánbusz járműtesztelési projektjének keretében ezúttal egy, a debreceni ITE által karosszált Mercedes-Benz Reform-S City minibusz áll forgalomba a következő hetekben több településen is – tájékoztatta portálunkat az állami busztársaság. Az utasok Szigetszentmiklóson, Várpalotán és Hajdúszoboszlón próbálhatják ki a kisebb forgalmú viszonylatok utazási igényeinek kiszolgálására ideális, korszerű és kényelmes járművet, amelyet a Volánbusz a „kicsi, de erős” jelzővel illet.

A Mercedes-Benz és Setra autóbuszok magyarországi forgalmazója, a tavaly december óta az ITK Holding Zrt. érdekeltségébe tartozó Omnibus Hungária Kft. által felajánlott tesztjárművet 2024. április 16. és 25. között Szigetszentmiklóson, április 27. és május 6. között Várpalotán, május 8. és 16. között pedig Hajdúszoboszlón lehet majd kipróbálni. Az első, szigetszentmiklósi tesztidőszak menetrendje már elérhető a Volánbusz honlapján.

A praktikus minibusznak magyar vonatkozása is van, a felépítmény ugyanis – amint azt a típusjelzésből rendszeres olvasóink kikövetkeztethetik – a szintén az ITK Holding cégcsoporthoz tartozó Inter Traction Electrics Kft. (ITE) debreceni gyárában készült. Az alapokat a Mercedes-Benz Sprinter VS30 kisáruszállító adja. Az ITE busztípusaira jellemző hangulatú, elegáns kivitelű beltérben 11 ülőhely található (Kiel CITOS típusú utasülésekkel), ezen kívül egyidejűleg 7 álló és egy kerekesszékes utas is szállítható a fedélzeten – utóbbi számára a B-tengely mögött kézi működtetésű rámpán át megközelíthető, alacsonypadlós peronrész áll rendelkezésre. Az elektromos működtetésű hátsó lengőajtó szabad nyílása egy manuálisan nyitható kiegészítő szárnnyal kiszélesíthető, a mozgáskorlátozottak számára is garantálva így az akadálymentes fel- és leszállást. A minibuszt korszerű, Euro 6-os környezetvédelmi normát teljesítő, 170 lóerős (125 kW) Mercedes-Benz OM 651 DE 22 LA dízelmotor hajtja 9+1 fokozatú Mercedes-Benz 9G-Tronic Plus automataváltón keresztül, az elektronikusan korlátozott végsebesség 90 km/h.

A Volánbusz az elmúlt években közel 50 alkalommal több mint 20 különféle busztípust próbált ki utasforgalomban. A társaság saját elmondása szerint 2024-ben is aktívan folytatja majd a különböző típusú és meghajtású autóbuszok utasforgalmi próbáját, hiszen a beszerzések tervezésében és a járműállomány üzemeltetésében nagy segítséget jelentenek a próbaüzemek minél szélesebb körű tapasztalatai. A budapesti agglomeráció helyközi vonalain jelenleg is zajlik egy hidrogén-üzemanyagcellás hajtásrendszerű CaetanoBus H2.City Gold autóbusz tesztelése (ezt a járművet és a vele szerzett tapasztalatainkat hamarosan egy részletesebb cikkben is bemutatjuk portálunkon – a szerk.)

A Volánbusz szerint a kis befogadóképességű midi- és minibuszok elterjedése Európa-szerte nem újkeletű, mivel alkalmazásuk különösen hasznos azokon a vonalakon, ahol az utazási igények nagyságrendje miatt a normál méretű autóbuszok üzemeltetése gazdaságtalan, vagy a településszerkezeti adottságok miatt a kisebb méretű járművekkel hatékonyabban biztosítható a közszolgáltatás. A Mercedes-Benz Reform-S City próbaüzeme tehát sikeresen hozzájárulhat az ideális forgalomszervezést segítő beszerzések tervezéséhez az érintett térségekben.

Fotók: Inter Traction Electrics Kft.

Címkék